”Jag är en lantis i själen”

2024-06-15

Drömmen om att få framföra ”The Arks” låtskatt i den ultimata rockshowen har äntligen slagit in. Artisten Ola Salo är förväntansfull och taggad till tusen inför sin allra första egna krogshow på Rondo i Göteborg.

Han medger att begreppet ”krogshow” möjligen har något lite dammigt 80-tal över sig. Men med det sagt har han bara lovord att ösa över den här fantastiska möjligheten att få skapa en helafton – eller en riktigt glamrockshow som han kallar den – med sin och ”The Arks” musikskatt på anrika Rondo i Göteborg. Showen har premiär den 24 januari och fortgår in i april.
— Det är en unik chans att få göra det jag är bäst på och få göra det på ett enda ställe. Det ska bli jättekul! Samtidigt är det en utmaning. Jag står ju nittio minuter ensam och det ställer förstås höga krav på mig…jag har inget och ingen att gömma mig bakom. Men det ska nog gå bra. Mitt signum är mina spontana infall och förmåga att spexa på scenen och det lovar jag att bjuda på, säger Ola.

Som åldrande artist – nåja, han är bara 41 år, men har stått på scenen i över 20 år – tycker han att han har nått en punkt i livet när det känns okej att inte längre sträva efter att hela tiden bli större och mer berömd. Att nöja sig med det han har åstadkommit och i stället förvalta det på bästa sätt.
— I dag är det ganska ointressant för mig att försöka följa med i musiktrender. Jag lever en annan sorts liv än för tjugo år sedan och har andra prioriteringar. Det är mycket smartare att renodla sin särprägel än att försöka anpassa sig efter samtiden, även om jag naturligtvis som alla präglas av den tid vi lever i. The Arks musik har ju haft förmånen att vara relevant genom årtiondena. Så ja, många ser fram emot min show, det känns fantastiskt roligt!

För Ola tog livet en ny vändning när han blev pappa för första gången för åtta år sedan. Han beskriver det som att hans liv numera är uppdelat i två akter; före och efter barnen. Han förklarar på sitt lite eftertänksamma sätt;
— Innan jag blev förälder gick allt ut på att bli outbytbar. Nu finns det något vackert i att bli utbytt. Det är inte längre jag som står i fokus, det är nästa generation och det känns vilsamt. Det viktiga med mitt liv kan leva vidare genom dem…

Ett annat fokusskifte är att det har blivit viktigare att må bra än att det går bra. Det handlar förstås mycket om familjen, att finnas där för dem, länge. Det bästa han vet är att bara vara hemma i huset på den skånska landsbygden och hänga. Hänga och spela spel, rita, pyssla och leka med barnen.
— Jag är en peppande, kärleksfull och lite sträng pappa, konstaterar han med ett leende och tillägger att han har fått jobba en del med att vara den vuxne man och familjefar han faktiskt är.
— Jag har svårt att tro på idén att jag är vuxen. Men numera går det inte komma undan med att gnälla sig till det jag vill. Jag måste ta ansvar och vara förälder. Men det innebär ju förstås inte att jag inte kan vara lekfull. Den sidan av mig vill jag behålla.

Att vara husägare är något av en dröm som gått i uppfyllelse. Men vägen dit har inte varit helt enkel.
— Jag är uppväxt på landet utanför Växjö och är en lantis i själen, så att bli husägare har alltid känts självklart. Men man inser inte hur mycket jobb det kan vara med ett hus. Till en början är man bara entusiastisk och lycklig. Sedan kommer bakslagen, när man inser hur mycket det finns att göra. Vårt hundraåriga sekelskifteshus har krävt mycket renovering och först nyligen har vi fått i ordning övervåningen så att den är beboelig, säger Ola och berättar att huset ser större ut än det är.
— Det ser ut som ett ståtligt tvåvåningshus, men det är det inte. Huset är bara drygt 80 kvadratmeter på undervåningen och samma på övervåningen nu när den är klar, så det är inget stort hus. Men vi trivs väldigt bra! Nu har jag landat i rollen som husägare och jag älskar det.
Ola beskriver sig som ganska ohändig – men inredningsintresserad. Det är hustrun som är ”byggherre”. Med sina gemensamma talanger har de skapat ett hem som är en blandning av svensk allmoge och tidigt 1900-tal med ett stänk av färgglatt 70-tal över en ljus grund.
— Vårt hem är lekfullt, färgglatt och luftigt, sammanfattar Ola.

En ledig dag tillbringar han som sagt helst hemma med barnen. Någon trädgårdsfantast är han inte och drar sig leende till minnes sin fars eviga försök att väcka sina barns intresse för odling. Han var präst och vurmade mycket för att man skulle vara självförsörjande på grönsaker.
— Det där sitter fortfarande i. Jag blir lite som en trotsig tonåring när trädgårdsarbete kommer på tal och känner ”orkar inte”. Därför har vi valt att inte odla något. Däremot finns det ju lite rabatter och gräsmatta som måste skötas om. Men det tar emot, det gör det, säger Ola, som hellre ger sig ut i skogen och plockar det som naturen bjuder, som nässlor och kirschkål.
— Vild mat gillar jag och jag har faktiskt gått en kurs för att lära mig mer, säger han.

Någon motsättning mellan det stilla familjelivet på landet och showandet på scenen finns inte – de två livsstilarna samsas sida vid sida och hämtar näring från varandra. Ola upplever att han är på en bra plats i tillvaron och han känner tacksamhet över både det han har fått och det han har här och nu.
— Jag har haft förmånen att få skapa musik utifrån mina intressen och min smak och har sett det nå stora framgångar. The Arks musik väcker fortfarande entusiasm och det känns stort.

Fakta:

Namn: Ola Salo
Ålder: 41 år
Familj: fru och två barn, 8 och 3 år
Bor: i ett hus på den skånska landsbygden och i en lägenhet i Malmö
Aktuell med: med krogshowen ”It takes a fool to remain sane” på Rondo i Göteborg.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.