En lysande lösning

2024-09-08

I oktober 2015 höll Göteborg Energi ett informationsmöte om solceller. Villaägaren Heidar Hilmarsson var på plats och blev inspirerad av budskapet: det är långsiktigt lönsamt med solceller, oavsett statliga subventioner. Mindre än två månader senare var hans hustak täckt av solceller.

Heidar hade dessförinnan tagit reda på att familjens 30-tals villa hade det perfekta läget för solceller, söderläge med svag dragning mot öster. Han och hela familjen har dessutom ett stort miljöengagemang som tagit sig i uttryck på många olika sätt.
När huset köptes 1995 låg den årliga elförbrukningen på 34 000 kwh. Idag, efter alla tänkbara åtgärder, ligger den och vilar på 20 000 kwh. Heidar var med andra ord inte direkt svårövertalad att investera de 160 000 kronor netto som kalaset gick på, inklusive subventioner.

Det blev en förhållandevis stor anläggning, 36 svarta paneler med en årlig kapacitet att producera 10 000 kwh. Företaget som levererade var en av Göteborg Energis partners, ett lokalt företag, vilket Heidar såg som en stor fördel. Att han är entusiastisk och glad över sin anläggning går inte att ta miste på.
– Jag önskar bara att vi hade ett ännu större tak så att vi kunde producera ännu mer el. Ju större desto bättre, säger han och skrattar.
Budskapet Heidar köpte på informationsmötet var påståendet att livslängden på en solcellsanläggning är så pass lång att man tjänar långt mer än investeringskostnaden. Stämmer det verkligen? Efter att han med stort intresse dagligen haft full koll på hur anläggningen sköter sig tvekar han inte att lovorda solcellernas förträfflighet.
– Vi har nu haft anläggningen igång i mer än två år. Det är som att sätta bankboken på taket. Vi har nu 12 000 kronor lägre elkostnad per år än tidigare. Dels lägre elpris, dels intäkter från försäljning av vårt överskott. Det innebär 7,5 procents ränta, skattefritt. Vilken bankbok kan erbjuda det? Vi har alltså flyttat vårt sparande till taket.

En avgörande förklaring till det lyckade utfallet är alltså försäljning av elöverskottet till det lokala nätbolaget, som i sin tur säljer det vidare som certifierad grön el. Dessutom tillkommer en skattereduktion på 60 öre för varje såld kilowattimme. Det gör att Heidar får mer betalt för den el hans solceller producerar än den el han köper själv.

…som att sätta bankboken på taket.

– Jag säljer det mesta vi producerar. Under 2017 rörde det sig om cirka 6 000 kWh, säger Heidar och betonar hur fantastiskt spännande det är att producera solel. Han visar upp sin mobil och appen där han när som helst i realtid kan följa hur solcellerna jobbar.
– Det är jätteroligt, självklart att kunna producera sin egen el men också att varje dag kunna följa hur mycket man tjänar på sin försäljning. Sommaren är självklart bäst, rekordet hittills ligger på 72 kWh på en dag. Det är nästan 100 kronor och så kan det tuffa på, dag efter dag. Även soliga vinterdagar kan vara riktigt lönsamma. En av dagarna nu i mars landade på uppåt 55 kWh. Det är ju jättebra, konstaterar Heidar.

Skiner solen nu bara på som hittills, med rådande subventioner, kommer anläggningen att vara betalad inom 12-13 år.
– Sedan är det bara en vinst. En osäkerhet utöver statliga subventioner är givetvis priset på solel från nätbolaget. Men historiskt har elpriserna aldrig gått ner och fortsätter det så kommer solceller alltid att vara ett intressant alternativ. Så jag är inte orolig. Sedan ska man heller inte glömma bort att det är en vällovlig miljöinsats och det är viktigt för mig och min familj, avslutar Heidar.

Foto i toppen: privat

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.