Vägen tillbaka efter det tunga året

2024-05-26

Efter ett tungt år har Malin Berghagen och Kristin Kaspersen hittat tillbaka till en vardag utan sin älskade mamma Barbro – Lill-Babs med svenska folket. Nu frontar systrarna KappAhls vinterkollektion tillsammans med sina barn.

Det har varit hektiska dagar för systrarna Malin Berghagen och Kristin Kaspersen och deras barn. Trots att sommarsolen står högt på himlen har de just avslutat fotograferingen till KappAhls vinterkampanj – det är så det fungerar i modebranschen. Malin har tidigare erfarenhet av modellyrket, men att fronta en klädkedja är inte okomplicerat i dessa tider med krav på minskad konsumtion och hållbarhetstänk.

— När vi fick frågan om vi ville medverka gjorde vi ordentlig research och kom fram till att KappAhl har kommit långt i sitt miljöarbete, i alla led. Det var avgörande för oss när vi tackade ja, säger Malin, som beskriver sig själv som en second-hand-tjej som reflekterar över sina klädinköp.
— Att shoppa nytt ger en kick, så är det. Men det finns andra sätt att känna sig fin. Jag brukar lägga undan plagg jag tröttnat på. Sedan kanske jag återupptäcker dem efter ett år eller mer. Då känns de som nya igen!

Att få göra något kul tillsammans med Kristin och alla barn var ett annat skäl till att tacka ja. Det blev en familjeaktivitet som kändes viktig nu när familjens nav – mamma Barbro Svensson – inte längre är i livet. Den 3 april 2018 somnade hon in efter en kort tids sjukdom.

— Det har varit ett annorlunda år. Nu måste klara oss utan mamma, det är som att vi har tvingats lära oss ett helt nytt förhållningssätt till oss själva och varandra. Därför är det fint att göra något ihop. Vi tre systrar har blivit ännu tajtare efter mammas död, konstaterar Malin och tillägger att förlusten och sorgen har gjort att hon mer än någonsin känner livets sårbarhet.

— Det är så viktigt att vara rädda om varandra. Allt kan vara över på ett ögonblick…

Just den insikten – att livet är skört och att man ska tillvara på guldkornen – är ett av skälen till att Malin valde att bejaka den kärlek som kom till henne bara veckor efter Barbros död. Hon blev förälskad i brittiskfödde Martin.
Sorg och livsglädje på en och samma gång; hur är det möjligt?
— Det är absolut möjligt och jag är så tacksam att hans fanns där under den svåra tiden. När mina äldsta barns pappa hastigt gick bort 2014 drabbades vi av en stor sorg. Då lärde jag mig att öppna en ”låda” i taget. Jag bestämde efter mammas död att ”nu gråter jag” och ”nu är jag kär”, säger Malin med ett leende.

Hon beskriver sig som både lik och olik sin mor. Men det finns egenskaper som systrarna har ärvt.
— Vi tre systrar är drillade att se till att alla har det bra. Mamma var oerhört pysslig och omtänksam och satte alltid andra i första rummet, före sig själv. Hon hade en unik förmåga att se människor och att ge det där lilla extra. Det är en fin egenskap som vi också har, även om vi nog aldrig når upp till mammas nivå.
Kristin nickar instämmande.

— Ja, så är det. När jag medverkade i ”Let´s dance” under våren kunde jag reflexmässigt gå runt och plocka ihop kvarlämnade plastglas som folk druckit ur. Det var inte mitt jobb och ingen bad mig. Men det sitter i ryggmärgen. Man bryr sig och ställer upp. Någon kommenterade det jag gjorde genom att säga att det var som att se Barbro!

Efter Lill-Babs bortgång – och också på grund av kärleken – har Malin valt att flytta hem till Sverige efter att under många år ha pendlat till Mallorca. Just nu bor hon i mammas hyresrätt i Stockholm i väntan på att få överta kontraktet. Ämnet gör henne upprörd.
— Värden tvekar till att låta oss överta lägenheten trots att vi är skrivna där. Han har svårt att tro att vi, vuxna barn, verkligen har bott hos mamma. Men då känner han inte oss. Vi är en otroligt tajt familj och för oss är det en självklarhet att dela tak och mat, säger hon med skärpa.
Kristin bor numera i lägenhet efter att i många år ha bott i hus. Hon säger att hon kan sakna en trädgård med allt vad det innebär.

— Men å andra sidan har vi kvar mammas hus i Järvsö och nu ligger det på oss systrar att förvalta det på bästa sätt. Där finns en stort tomt och vi försöker åka dit så ofta vi kan. Det blir ett härligt sätt för oss att mötas och både jag och Malin älskar trädgårdsarbete. Vi är trots allt tacksamma för det vi har och att vi har varandra.

Fakta:

Namn: Malin Berghagen och Kristin Kaspersen
Ålder: 53 och 49 år
Familj: Malin har fyra barn och Kristin två
Gör: Malin är skådespelare och yogainstruktör. Just nu aktuell med en podd tillsammans med Tess Merkel samt boken ”Livslust och Hälsa” som kommer i nyutgåva. Bloggar för Femina. Kristin är programledare och under hösten aktuell med sin nya bok ”Tacksamhet” med tanketexter från Insta samt egna foton.

Foto: KappAhl

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.