”Jag lever min dröm”

2024-05-28

Tack vare omåttligt populära ”Vår tid är nu” har skådespelaren Hedda Stiernstedt gått från relativ anonymitet till kändisskap. Nya dörrar har öppnats. Just nu är hon aktuell i filmen ”Min pappa Marianne” där hon spelar mot Rolf Lassgård och Lena Endre.

När Hedda Stiernstedt fick frågan om hon ville ha rollen som 28-åriga hemvändaren Hanna i filmen ”Min pappa Marianne” var hon inte sen att tacka ja. Filmen berör ämnen som identitet, utanförskap och relationer, i synnerhet relationen mellan far och dotter.
— Jag tyckte det var spännande att få utforska relationen mellan Hanna och hennes pappa, att få fördjupa mig i en far-dotterrelation med allt vad det innebär. Det är inte så vanligt, ofta handlar det om mor-dotterrelationer. Eller relationen mellan fäder och söner. Hanna har otroliga förhoppningar kring det hennes pappa står för och den hon vill vara i förhållande till honom. Sedan tycker jag att det är kul att utforska det här med vuxna barn också, säger Hedda, som i likhet med de flesta i 30-årsåldern kan känna igen sig i det här med att man på något vis alltid är ett barn i förhållande till sina föräldrar. Det blir naturligtvis ännu tydligare om man – som Hanna i filmen – av olika anledningar tvingas flytta hem igen.

För egen del har Hedda en vuxen relation till sina föräldrar.
— Mina föräldrar har inte daltat med mig och min syster, de har inte kommit till undsättning så fort något har krånglat. Vi har lärt oss att stå på egna ben, säger Hedda och tillägger att det rent allmänt är svårt för unga vuxna i dag att bli självständiga. Bland annat på grund av svårigheten att få jobb och bostadsbristen i storstäderna. Att tvingas bo kvar hemma kan kännas som ett nederlag och förhindrar vuxenblivandet.
— Dessutom är kraven på framgång väldigt höga, att livet ska se ut på ett visst sätt för att anses lyckat. Det finns någon slags checklista som ska prickas av. Det kan jag känna igen mig i. Jag har många gånger känt mig misslyckad för att jag inte har prickat av allt man ”ska”. Det är märkligt att förväntningarna på framgång är så höga, samtidigt som man ska vara ung länge…

Efter SVT-succén ”Vår tid är nu” har Hedda blivit ett känt ansikte och hon har fått vänja sig vid att ständigt få blickar och kommentarer av människor på gatan. Hon skrattar till.
— Ja, så är det ju. Folk kommer fram till mig typ varje dag. Men jag känner en enorm tacksamhet och ödmjukhet över att folk faktiskt tittat på det vi gjort. Det är en ynnest att ha varit med i en så fantastisk produktion som ”Vår tid är nu”, att ha fått möjlighet att utforska och utveckla en karaktär under så lång tid. Det är klart att serien för mig har inneburit ett före och ett efter och har betytt mycket för mig som skådespelare. Den har öppnat många dörrar till nya projekt. Men hon tycker inte att kändisskapet har förändrat henne.
— Nej, jag var ju relativt vuxen när jag gick från att vara anonym till att vara igenkänd. Men jag är glad att jag inte var 16 år när serien kom. Som det ser ut nu är det inte mycket som förändrats i min värld. Jag har samma vänner och samma pojkvän. Jag tror ändå att jag är samma person som innan.

Som skådespelare drivs Hedda av att utforska känslor och vad som triggar människor. Hittills har hon mestadels gjort dramatiska, känslosamma roller, men är inte främmande för att närma sig mer tekniskt spel och kanske prova på komedi.
— Jag har god kontakt med mina känslor, det skulle jag nog våga säga är min styrka som skådespelare. Men för mig handlar allt om att utvecklas och lära mig mer och att exempelvis lära mig tekniken kring komisk tajming skulle vara jättespännande. Hedda har svårt att rangordna vad hon är mest stolt över under sin karriär. — Jag tycker att jag har skött mig olika bra. Det som gör mig stolt är roller som får mig att växa och bli en bättre skådespelare.

Hedda har flera förebilder inom skådespelarkonsten och nämner bland andra Ben Mendelsohn och Harriet Andersson.
— Jag är faktiskt lite besatt av henne, hon är så jäkla fri i sitt spel. De som spelar på en total frihet beundrar jag. När filmen ”Min pappa Marianne” går upp på biograferna i februari är Hedda redan igång med en rad andra projekt. Hon har bland annat nyligen avslutat ”Vår tid är nu – julspecial”, fyra nya avsnitt som ska visas på SVT julen 2020. Och alldeles nyss kom hon hem efter en månadslång vistelse i Paris med sin pojkvän. Han är regissör och tillsammans har de skrivit på ett manus.
— Vi får se vad det blir, men det känns jättekul. Skrivande är något jag skulle vilja ägna mig mer åt i framtiden. Att komma in i ett tidigare skede av en filmproduktion, att få vara med och skapa film tillsammans med andra kreatörer. Jag är litteraturvetare i botten och har alltid varit intresserad av historieberättande, så den sidan skulle jag vilja utveckla.

I Paris gavs förstås många tillfällen att njuta av god mat. Att äta gott är ett stort intresse som hon gärna delar med vänner och familj. Men hon står helst inte själv i köket.
— Nej, jag kan inte laga mat och är ingen pysslig person överhuvudtaget. Faktum är att jag egentligen inte har så många intressen utöver mitt jobb. Jag gillar att umgås med vänner förstås, men annars har jag mest fokus på skådespeleri och skapande. Det är min verklighet och min passion. På gott och ont. Men det blir en livsstil och jag lever verkligen min dröm.

Fakta:

Namn: Hedda Stiernstedt
Ålder: 32 år
Bor: I Stockholm
Gör: Skådespelare, just nu aktuell i biofilmen ”Min pappa Marianne”

Foto: Johan Paulin/SVT

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.