”Min karriär peakar nu”

Babben Larsson
2024-05-26

Vid 63 fyllda är Babben Larsson hetare än någonsin. Förfrågningarna haglar. Just nu syns hon Bäst i Test och till hösten är hon aktuell med en egen show som kommer att turnera i hela landet.

Vid 63 fyllda är Babben Larsson hetare än någonsin. Förfrågningarna haglar. Just nu syns hon Bäst i Test och till hösten är hon aktuell med en egen show som kommer att turnera i hela landet.

Det är mycket Babben Larsson just nu. Senast syntes hon på Mello-finalen där hon framförde förra årets vinnarlåt.

— Det gick inte att tacka nej till ett sådant hedersuppdrag. Jag har länge velat medverka i Melodifestivalen och har skickat in bidrag, men har aldrig nått ända fram. Så detta var ett sätt att ändå få delta, säger Babben entusiastiskt och berättar om all positiv feed-back hon fick efter framträdandet.

Så här några veckor senare har hon landat i sin vanliga arbetsvardag som just nu mest handlar om att samla in idéer och intryck och skriva material till höstens föreställning ”Här kommer Babben Larsson Tjolahopp”. Hon kommer att kuska land och rike runt med en helafton med musik och humor.

Som komiker är hon ständigt på gång med nya idéer och uppslag. Hon har med åren utvecklat en speciell blick och känsla för tillvarons absurditeter och hittar humor i saker som andra kanske inte ser. Hon antecknar, klipper ut från tidningar och samlar allt i en mapp som senare gås igenom. Inget är för obetydligt för att klura vidare på och kanske omvandla till en stå-upp. Hon hämtar inspiration från egna erfarenheter och samhällsandan i stort.

Ett ämne som hon funderar på och tycker är lite lustigt är alla gamla talesätt som har ändrats och formulerats om i takt med att de yngre generationerna inte lär sig dem ordentligt.

— Som ”den snabbaste kniven i lådan” i stället för ”den skarpaste kniven i lådan”. För att inte tala om den härliga rytmen i ”fackamannamässigt”, säger Babben med ett skratt. Hon tycker att det låter snyggt, lite som rap och repeterar ordet som ligger skönt i munnen. Facka-manna-mässigt.

Ett annat ämne som hon vill ha med i sin show är det här med att alla unga tjejer ska vara rebeller i dag.

— Det kan ju inte vara så lätt att vara föräldrar till Greta Thunberg…

Babben var själv rebellisk som ung, så hon känner igen sig.

— Det var såklart önskvärt att vara lydig, men det var inte jag. Pappa bannade mig, men jag tror att han innerst inne tyckte att jag var tuff som gick min egen väg!
Uppvuxen på en gård på Gotland var tanken att hon skulle bli kvar där. Men ödet ville annorlunda. Som tonåring blev hon pälsdjursallergiker och därmed var ett liv på gården utesluten. I stället utbildade hon sig till skådespelare – och på den vägen är det.

Med tanke på hur mycket Babben har att stå i just nu kan man befara att det kan bli lite för mycket. Hon är ingen ungdom längre, men älskar samtidigt det hon gör – det är svårt att tacka nej till spännande uppdrag!

Hon poängterar dock att det här med egen tid och återhämtning är viktigt för henne och inget hon gör avkall på. Som komiker är det lätt att hamna i honungsfällan. Jobbet är ju kul och kreativt och det finns inga vattentäta skott mellan arbete och fritid. Det är lätt hänt att man jobbar dygnet runt. Hjärnan är ständigt igång, idéerna flödar. Men myntet har en baksida. För 20 år sedan gick Babben in i väggen. Numera har hon satt upp regler för sig själv och ser till att bygga in ledig tid och träning – för att inte hamna där igen.

— Jag ser till att ha lediga dagar också då jag går och tränar och sitter och kollar på underhållningsteve dagtid. Det är mitt sätt att koppla av. Jag märkte tidigare hur jag liksom aldrig kom i säng och började fundera på varför. Och kom på att det berodde på att jag ofta satt och jobbade tills sent på kvällen. Så det blev ingen nedvarvningstid alls för mig. Det har jag blivit bättre på, att se till att kvällens sista timmar är mina. Jag läser, kollar på teve, slappar, säger Babben.

Med sina drygt 30 år som komiker hör hon till de mest erfarna kvinnliga komikerna i Sverige. Då, i början, var det bara hon och Ulla Skoog.

— Jag upplevde faktiskt inte att vi blev behandlade på något särskilt sätt bara för att vi var kvinnor. Vi var komiker. Punkt slut. Men senare, på 90-talet, när jag höll i stå-uppkurser märkte jag att männen som deltagit fortsatte med stå-upp medan tjejerna försvann. Så vi samlade in tjejerna på egen kurs för att stötta och stärka dem.

Babben tystnar en stund innan hon fortsätter:

— Tjejer reagerar ofta annorlunda än killar på ett dåligt gig. De tar åt sig och vill inte gå upp på scenen igen, medan killar lättare skakar av sig och menar att det var publiken det var fel på. Mitt budskap är att tuffa till sig och gå hem och analysera vad som gick fel. Stand-up är ett hantverk, inte ”magi”!

Det går knappast att nämna Babben utan att också nämna teveprogrammet Bäst i Test, där hon just nu är aktuell. Hon lyser upp när hon berättar om hur kul hon tycker det är.

— Det är otroligt vilka galna lösningar deltagarna kommer på. Det är genvägar som ingen tänkt på. Jag älskar det! Jag tänker att det som ”gör” programmet är alla överraskningar och spontana reaktioner. När stressen slår till så låser det sig hos många. Alla har inte förmågan att prestera under press. Men alla går in för sina uppgifter med liv och lust.

Någon tillvaro som pensionär är inte aktuell än så länge. Babben hoppas på att de fantastiska erbjudandena fortsätter att komma och att hon får fler skådespelarroller – det var ju som skådis hon en gång började sin karriär.

— Men visst är jag sugen på att tillbringa lite mera tid i mitt underbara fritidshus utanför Enköping. Att bara vara är viktigt för mig och fritidshuset är ett ställe där jag hämtar kraft och energi. Gotland finns ju kvar, jag och syrran delar ett hus där och jag åker ofta dit på storhelger, som påsken och på sommaren. Gotland är hemma för mig..

Fakta:

Namn: Babben Larsson
Ålder: 63 år
Bor: I lägenhet i Solna. Har ett fritidshus utanför Enköping
Familj: Dottern Sofia, 28 år
Gör: Komiker, sångerska och skådespelare. Aktuell med showturnén ”Här kommer Babben Larsson Tjolahopp” med start i september.

Foto: Robert Eldrim

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.