Martin Loogna på Skärgårdsradion träffar Skärgårdskraft

2024-10-10
Cinderella förbränningstoaletter, som är en mycket vanligt förekommande lösning i Stockholms arkipelag, har under många år haft samarbete med Skärgårdsradion och actionreportern Martin Loogna. Här följer ett utdrag av intervju i textform med en av våra återförsäljare Peo Löfqvist.

Ja, nu har jag tagit mig till vackra Tynningö! Här står Peo från Skärgårdskraft på bryggan och njuter, startar Loogna intervjun.
– Hallå, välkommen! säger Peo.
– Tack!
– Du är en äkta Tynningö-bo har jag förstått?
– Det stämmer det! svarar Peo.
– Hur länge har du bott här?
– Vi har varit här i 8-9 år och bestämde oss för ett tag sedan att prova att bo ute i Skärgården, och Tynningö har mer eller mindre blivit vår bas och nu tillbringar vi i princip alla dagar här, förutom när vi är på semester.
– För de som inte vet var Tynningö ligger. Man åker alltså till Norra Lagnö på Värmdö?
– Stämmer bra det och så bilfärja över där. Förr fanns här både affär, restaurang, båtvarv men nu finns bara bostäder och en glass- och blomkiosk kvar. Den är dock väldigt trafikerad, framförallt på somrarna.
– Vad är det som är så bra med Tynningö?
– Ja, det ligger nära men ändå långt ifrån. Vi tycker att det är nära Stockholm, nära fastlandet. De allra flesta som är här ute trivs när det blir lite tyst på kvällarna när bilarna har slutat passera, det är en härlig känsla, tystnaden.
– Toaletten är ju något nödvändigt och det är många olika teorier om vad man ska ha här ute i Skärgården?
– Så är det. Många vill ha samma komfort här som hemma, i villor och lägenheter, och då installeras det ju ofta minireningsverk där man då kan använda sig av en vanlig WC-toalett, men de är oftast väldigt kostsamma både i inköp, installation och drift (om man ens får godkännande av kommunen för det). Min erfarenhet och uppfattning är att just nu är den allra största mängden fritidsfastigheter i skärgården i behov av ett, som vi kallar det för, antingen ett ”snurredass” (separeringstoalett) eller en förbränningstoalett, i kombination med att man kan duscha, diska och tvätta sig. Förbränningstoaletterna, och framförallt Cinderella, ökar i popularitet, det ser vi. Fick ett samtal senast nu i morse, från Viggsö, beträffande ett byte från en separeringstoalett till en Cinderella. Fördelen med förbränningstoaletterna är ju att det bara blir aska kvar och den fungerar som gödning, antingen lägger man det på rosorna, komposten eller bara rakt ner i soporna, finns ingenting farligt i den askan. Maskinen säger även till själv när det är dags att tömma och om det nu skulle vara något som är fel i processen säger den till även då. El behövs sen till- och frånluft och efter det är man igång.
– Det var väldigt enkelt, jag provade en sån för några veckor sedan, man sätter ner en vattentät påse, som ser ut som ett Melittafilter (fast vattentätt) och sen tycker man på en startknapp, sen så är det klart?
– Precis, och den största oron är väl när man har vänner på besök, att man glömmer att instruera att man ska sätta ner ett ”Melittafilter” först. Men det brukar lösa sig.
– Det här som blir kvar då, askan, den har inga odörer, ingenting?
– Nej, det är verkligen samma typ av aska som du tömmer ur grillen, lugnar Peo. Peo fortsätter: – Viktigt runt installation är att just värmen måste hela tiden kunna evakueras på ett bra sätt. Ibland har vi sett att när man kommer ut till folk som säger att det inte fungerar så bra, då har man oftast klantat till det med skorstensdragningen och gjort, antingen alldeles för långa rör, för många ”S-böjar” eller något annat tokigt och då får inte toaletten ur sig den värmen som den genererar och då kommer den tillslut att lägga av.
– Krävs det något underhåll?
– Det finns några enkla underhållstips som står i installations- och användarmanualen samt det finns instruktionsvideos på webbsidor som framför allt Cinderella har. Det är att minst en gång per år göra rent den s.k. katalysatorn genom att bara hälla varmt vatten igenom den, inget konstigare än så. Och sen givetvis se till att skorsten och liknande inte bebos utav fåglar, vilket jag också hade ett samtal om i förra veckan. Det visade sig att det var ett fågelbo högst upp i regnhatten. Orsaken till att man märkte av det var att det började lukta bränt inomhus, och det var just för att värmen inte kom ut och det är ju inte bra, varmt för fåglarna med inte bra för toaletten. Fåglarna stack nog när de började elda men fram till dess mådde de nog ganska bra.

BioBox XL och BioBox M BDT-gråvattenrenare. Du hittar mer information om dem på: www.raitabiobox.se

– Hur många Cinderella har du installerat?
– Jag ska inte säga att det är hundra än, men det är nog runt 60 stycken och det kommer löpande hela tiden. Med tiden kommer även lite serviceunderhåll som behövas i form av att byta värmeslinga/brännelement som blivit utslitet efter tusentals spolningar. Ibland är det en fläkt som behöver bytas för att den har gått varm eller att det har hänt något, det är lite olika.
– Ditt råd när vi kommer till en helhetslösning av avlopp, vad är det Peo?
– En förbränningstoalett i kombination med t.ex. en Biobox BDT/gråvattenrenare (bad, dusch, disk och tvätt), också den från Cinderella, det är absolut det som ligger närmast till hands för de allra flesta fritidshusägare. Överkomligt både ekonomiskt och entreprenadsmässigt, avslutar Peo.


Klicka här för att komma till Cinderella

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.