Inred med belysning

Maria Zaitzewsky Rundgren

Med rätt lampor kan du förändra dynamiken i ett rum. För lampor är så mycket mer än bara belysning. De sätter stämningen, kan skapa spännande skuggspel eller lyfta fram en viss möbel eller pjäs.

Anna Thuresson, Lampdesignern på Watt & Veke.

Enligt lampdesignern Anna Thuresson på Watt & Veke behöver varje rum flera ljuspunkter – förutom allmänbelysningen i taket som lyser upp vid till exempel städning.
– Funktionsbelysningen är viktig och får gärna gå att dimma. Det innebär att man kan få ett mjukare och behagligare ljus när man inte har behov av det allra starkaste. Jag tycker att alla ljuskällor vinner på att vara dimbara!

Funktionsbelysning har man ofta i taket, över köksön eller som läslampa, medan punktbelysningen är till för att skapa dynamik och stämning.
Anna Thuresson rekommenderar att man har lampor och belysning i olika nivåer och på olika platser i rummet. Minst tre, men det går att ha upp till tio lampor i ett rum. I dag finns det ett stort utbud att välja från. Alltifrån små, nätta lampor och spots till ljuskällor som belyser uppåt. Man kan också välja att ha ledslingor på skåp. Då ser man bara ljuset, inte själva slingan. Just ljusslingor menar hon är stämningsskapande och ser mysigt ut, utan att de tar en massa plats.

Vad gäller stil på lampor finns det inget rätt eller fel och det kan vara fint att välja lampor som passar till den övriga inredningsstilen. Många väljer att investera i klassiska och ikoniska lampor som exempelvis en mushroom-lampa.
– En vacker eller cool lampa kan bli ett häftigt blickfång, nästan som ett smycke i rummet, konstaterar Anna Thuresson.

Vintertid är det vackert att lysa upp sitt hus också på utsidan, det är ett sätt att lyfta fram och smycka. Även här fyller belysningen olika funktioner. Dels handlar det om att lysa upp entré och garageuppfart av praktiska skäl – och dels att hålla oönskade personer borta.
En längre uppfart blir snyggt upplyst av pollare eller markspottar och fasaden lever upp genom att belysa den uppåt eller nedåt
Ute i själva trädgården kan man gärna punktbelysa rabatter och träd. Träd belyses med fördel underifrån – eller med ljusslingor som slingrar sig runt stam och grenar.
– Man kan skapa en mysig stämning på uteplatsen långt in på hösten med hjälp av ljusslingor och portabla, laddbara lampor, säger Anna Thuresson och berättar att de portabla lamporna fullkomligt har exploderat på marknaden de senaste 3-4 åren.
– De är enkla och bekväma att använda och kan tas med överallt, även utomhus, i och med att de är sladdlösa. De fungerar i flera timmar på en laddning. Väldigt populärt och de kommer allt mer.

Observera att allt fast montage av belysning ska göras av en auktoriserad elektriker. Om man försöker sig på att göra det själv, och kopplar fel, gäller inte försäkringen. Men självklart kan man sätta upp en lampa på egen hand om det redan finns färdiga uttag.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.