”Jag har aldrig blivit riktigt vuxen”

2024-07-16

Komikern David Sundin går från klarhet till klarhet och har i dag nått sina drömmars mål – att stå i rampljuset och underhålla. Han har lett Melodifestivalen, olika galor och syns i populära ”Bäst i Test”. I höst är han aktuell som Harry i nya ”Se upp för Jönssonligan” samt med en stå-uppturné.

Det är mycket David Sundin just nu. Han tycks dyka upp överallt och har fått äran att leda flera stora tv-produktioner, som årets Melodifestival. När ”Bäst i Test” drog igång för några år sedan sågs programmet som en bagatell. Nu står kändisarna i kö för att få medverka. Att programmet är kul råder ingen tvekan om, men att det blivit så populärt beror mycket på Davids prydligt underfundiga programledarroll.
Det var faktiskt under en inspelning av ”Bäst i Test” för två år sedan som David fick ett samtal. Han ombads infinna sig på ett möte fredag kväll. Han tackade först nej. Men när han fick veta att det var regissören Tomas Alfredson som ville träffa honom stuvade han snabbt om i schemat.

— Jag vågade inte förvänta mig något, men inuti hoppades jag ju såklart… fast jag har aldrig skådespelat tidigare utan bara gjort sketcher och sådant, säger David och berättar att han blev alldeles knäsvag när han fick frågan om han kunde tänka sig att spela Harry i nya Jönssonligan-filmen.

— Alltså på riktigt? Jag har tänkt att jag någon gång skulle få göra en filmroll, men jag hade aldrig trott att det skulle bli så snart. Harry är en favoritkaraktär i Jönssonligan och det är en ära att få gestalta honom. Jag vet faktiskt inte varför Tomas valde just mig. Men jag är väl rätt lik karaktären. En snäll familjefar. Typ alla har sett Jönssonligan-filmerna, de är svenska klassiker!

David insåg ödmjukt att det fanns en risk att han kanske inte skulle vara så bra. Men han resonerade som så att då har han i alla fall provat.
— Jag är ganska orädd numera, det är en trygghet att veta att jag inte står och faller med en dålig recension. Jag har ju annat att falla tillbaka på.

David beskriver sig själv som en person vars hjärna aldrig stänger av. Han är ständigt igång med nya idéer. Kreativiteten flödar, han inspireras av intryck i vardagen eller av något han sett. Han tecknar alltid ner sina infall, även om det är mitt i natten. Annars glömmer han bort vad det var som var så briljant. Att bara gå och hasa är inte hans grej. Semester kan han möjligen ha i en vecka. Sedan är hjärnan igång igen.
Utifrån kan det te sig som att han har sjukt mycket att göra – hur hinner människan? Men det är inte så han upplever det. När han är mitt uppe i något stort – som Melodifestivalen till exempel – är det hundra procent fokus på det. Mycket händer också i huvudet, han kan gå och skrota hemma, när det plötsligt lossnar. Ett frö som legat och grott skjuter skott.
— Men visst jobbar jag ofta på udda tider. Jag har ju inget nio-till-femjobb och det går ut en del över familjelivet. Samtidigt är det så här just nu. Jag brukar tänka att sedan, när det lugnat ner sig, då ska jag göra allt det där jag inte hinner med…men faktum är att jag befinner mig exakt där jag vill vara. Det är bara att köra på och förvalta de chanser jag får, säger David glatt.

Efter att själv ha blivit pappa, skrev David en interaktiv barnbok som på olika sätt lockar fram förälderns egna lekfullhet.

Alla uppdrag till trots lämnar han och hämtar han sin äldsta dotter i skolan och försöker hålla helgerna jobbfria. Familjen betyder allt och hemmet utgör en trygg bas att landa i. Han bor med fru och två barn i ett helt vanligt radhus utanför Stockholm. Hans bror bor i närheten – de har nära kontakt och jobbar också ihop – och nu drömmer han om att hitta ett fint sommarställe på lagom avstånd.
— Jag vill att det ska ha flera hus på tomten så att brorsan med familj också kan bo där. Och det får gärna ligga i närheten av mina föräldrar som bor i Gimo. Vi letar för fullt, säger David.

Han blev pappa relativt sent – när han var 36 – och trodde länge att jobbet var allt och han inte skulle bilda familj. Nu är han gift med Maria och har fått en dotter med henne. Han stortrivs i föräldrarollen och beskriver sig – inte helt oväntat – som en lekfull pappa.
— Jag har aldrig blivit riktigt vuxen utan gillar att busa och tramsa med mina barn. Vi hittar på lekar, gåtor, tävlingar. Det är mycket fantasi och mycket kreativitet. Men det är samtidigt en balansgång att vara den där skojiga pappan och ändå ha pondus och kunna sätta ner foten, säger han med ett leende och adderar krasst att han nog behöver jobba på det.

Tanken på att skriva en barnbok har funnits länge, men efter att han blev pappa har den tagit form och i september kom ”Boken som inte ville bli läst”. Boken är interaktiv och är designad för föräldrar som läser för sina barn i förskoleålder. Den är en utmaning för den som läser, för här och där har ord försvunnit eller bytt plats. Föräldern tvingas locka fram sin lekfullhet och barnslighet.

Efter att i sitt tidigare liv ha jobbat med reklam, kodat hemsidor och drivit företag bröt han upp från sin framgångsrika karriär inom reklambranschen och gick en standup-kurs 2013. Det blev ett avgörande steg som förändrade allt.
— Att våga ta sig över tröskeln och börja med stand-up var en utmaning. Men jag kände direkt att detta är min grej! Stand-up är den renaste formen av underhållning. Bara du och en mikrofon på en scen, säger David, som anser att man kan skämta om allt. Men man måste vara beredd att ta konsekvenserna om ett skämt inte faller i god jord.
— Äh, jag är väl en ganska snäll komiker, det är få som blir upprörda över mig. Mina skämt handlar mest om vardagsnära, oförargliga grejer. Jag är rätt ångestbefriad, går inte och bär på ett mörker, utan vill bara att folk ska ha kul.

Fakta:

Namn: David Sundin
Ålder: 44 år
Bor: I Enskede söder om Stockholm
Familj: Hustrun Maria, döttrarna Betty och Lotta
Gör: Komiker och programledare, ständigt aktuell i ”Bäst i Test”, med boken ”Boken som inte ville bli läst” (Bonnier Carlsen) samt i ”Se upp för Jönssonligan” som går upp på biograferna i december.

Foto: Kitty Lingmerth, Stefan Tell

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.