”Jag trodde aldrig jag skulle våga”

2024-05-26

Att utmana sig själv, men också våga misslyckas är några av de livsreflektioner programledaren och författaren Mark Levengood gör i sin senaste bok ”Låt oss trösta varandra”. Vid 56 års ålder är han på en bättre plats i livet än han hade kunnat drömma om.

Mark Levengood framställs ofta som en optimist. En godmodig och mild man med en sjungande finlandssvenska. Mild är han förvisso, men också väldigt envis. Han föredrar att kalla sig realist snarare än optimist och är en krass betraktare av tillvaron som berättar om livets alla knöligheter med glimten i ögat.
Hans nya bok ”Låt oss trösta varandra”, bygger på hans ”Tankar för dagen” i P1, och handlar om att våga se tillvaron med allt dess ljus och mörker. Att acceptera livet precis som det är, att blotta sina sprickor och skänka tröst.
— Min livshållning har varit sig lik genom åren, även om jag nog var lite väl beskäftig som ung. Nu ser jag fler nyanser och är inte så snabb att döma andra, säger han med ett leende.När han skrev boken upptäckte han att vissa teman har varit återkommande genom åren. De existentiella frågorna utgör en grundton.

— Frågor om var jag befinner mig och vart jag är på väg är ständigt närvarande, liksom vikten av att våga prova nya saker. Nyligen blev jag bjuden på en powerbar som innehöll 32 syrsor. Jag tvekade men tänkte att jag måste prova när jag en gång får chansen…och nej, det var inte särskilt gott. Men jag är stolt över att jag vågade anta utmaningen och testa!
Att vara 56 år innebär att ålderdomen närmar sig med stormsteg. Insikten om att livet en dag tar slut fyller Mark med vemod. Därför har han blivit allt mer selektiv, han vill lägga sin tid och energi på sådant som känns meningsfullt.
— Jag är rädd för att dö innan jag känner mig klar, det finns ännu så mycket som jag vill uppleva. En annan negativ aspekt av åldrandet är att man knappast blir snyggare, konstaterar Mark och tillägger med ett skratt att en och annan krämpa har dykt upp. Som att han inte längre hör syrsornas sång – hörseln klarar inte finlir. Men han vägrar bli den där gubben som bara pratar sjukdomar och krämpor. Det finns bättre saker att fokusera på.
En stor förebild är hans farmors syster Fey, som bor i USA. Hon struntar i att hon närmar sig hundra, hon tycker fortfarande att livet är kul och hittar gärna på skruvade grejer. På en parad nyligen klädde hon ut sig till en gravid nunna.
— Jag tänker att det är den attityden man ska ha!
Mark är född i USA, men flyttade som mycket liten till Helsingfors. Där bodde han tills han var i 20-årsåldern, innan han flyttade till Sverige.
— Finländaren i mig väjer inte för mörkret som svenskar tenderar att göra. I Sverige ryggar vi för sorg, allt ska vara så trevligt hela tiden, säger Mark, som menar att hans humor är finsk. Lite karg sådär.
I Sverige har han synts i stora sammanhang och uttrycker en tacksamhet över att hans program har rönt framgångar. Men han har aldrig strävat efter kändisskap. Om man bara är ute efter uppmärksamhet så håller man inte länge, anser han.
Både han och maken Jonas Gardell värnar sitt privatliv.
— Familjen betyder jättemycket för mig, men vi är måna om att barnen ska hållas utanför media. För mig är det som att jag har två liv. Ett offentligt och ett hemma. Där kan jag pusta ut och leva som vem som helst. Det är ”det riktiga” livet, säger Mark, som är tacksam och stolt över sin familj.
Vilket programledaruppdrag har gjort störst intryck?
— Kronprinsessans bröllop. Det var en enorm ära att få leda sändningen, att få ena en hel nation och få vara en kugge i det maskineriet. SVT hade 58 kameror i direktsändning, helt fantastiskt. Vi sände mellan 11 och 03 och var höga på adrenalin. Jag var som en trasa en hel vecka efteråt.
Listan på spännande personer Mark har haft förmånen att möta är lång. En av dem var Dalai Lama. En annan Astrid Lindgren. När han frågade henne hur det kändes att vara en legend svarade hon sådär slagfärdigt som bara hon kunde, att det är svårt för en legend att få en öl…
— Så jag tog Astrid till en pub och drack öl tillsammans med henne. Jag har haft ett fantastiskt liv jämfört med hur jag trodde att det skulle bli, säger Mark och ler.

Fakta:

Namn: Mark Levengood
Ålder: 56 år
Familj: Gift med Jonas Gardell. De har två gemensamma barn, Olga och Amos.
Gör: Programledare och författare. Aktuell med ”Låt oss trösta varandra” (Piratförlaget).

Foto: Stellan Herner

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.