Familjen Villabøs äventyr med en Cinderella förbränningstoalett!

2024-06-18

Med ett egendesignat expeditionsfordon, som för närvarande är under uppbyggnad, planerar familjen Villabø att göra en årslång resa och korsa Kanada och Alaska 2021, självklart med en Cinderella förbränningstoalett ombord.

Familjen Villabøs består av Niklas, hans fru Maren och lilla Saga (3 år). De är en otroligt tight familj som är fast besluten att leva varje dag som om den vore den sista efter att Niklas drabbades av en allvarlig form av cancer och Marens mamma nyligen gick bort, även hon i cancer.

”Livet är kort, bara gör det!”
Baserat på livserfarenheter och en önskan att visa sin dotter hur underbar världen är, har Niklas och Maren startat sitt drömprojekt, att bygga sin drömbil och korsa en kontinent med mamma Marens ord som kompass ”Livet är kort …”. – Vi har lärt oss den hårda vägen att livet kan vara kort, så vi har beslutat att ta kontrollen och leva som vi tror är rätt, inte som samhället förväntar sig av oss, förklarar Niklas och Maren. – Vi vill att vår lilla flicka ska växa upp äventyrligt och lära sig genom verkliga möten med naturen och möta människor med ”öppna ögon” och andra förväntningar/fördomar än våra egna.

Cinderella ombord
Familjen Villabø har ägt flera husvagnar genom åren innan de bestämde sig för att bygga sin egen och en av inventarierna som stod högt på önskelistan var en Cinderella förbränningstoalett. Varför? – Helt enkelt för att vi vill kunna vara utanför civilisationen minst en vecka i taget (gärna mer) utan att behöva tömma latrinen. Inga andra toalettlösningar vi sett på marknaden utifrån våra behov kan erbjuda detta, berättar Maren.

De gillar också Cinderellas norska arv
– Cinderella är designad och tillverkad i Norge, vilket betyder mycket för oss – inte bara för att stödja norsk design, som är viktigt, men också för att vi vet att Cinderella har en outstanding servicenivå.

Att leva livet ”offgrid” innebär att alla lösningar i fordonet måste vara pålitliga, enkla och praktiska
– Många skakar på huvudet när vi pratar om vårt drömprojekt, men för oss representerar det frihet. Friheten att leva ett enkelt liv, att vara spontan och viktigast av allt, ha tid för varandra. Vi har ägnat hundratals timmar på att undersöka ”what makes us tick”, förklarar Niklas, – vi vill kunna leva, äta, duscha och njuta ”offgrid” i temperaturer från -30 till +30 grader, och toaletten måste kunna uppfylla dessa krav, vilket den gör. Familjen köpte en MAN 8.150 FAE 4×4 lastbil från 1991 som hade använts i det danska försvaret. Sedan dess har arbetet gjorts för att skapa sitt nya hem så praktiskt och användarvänligt som möjligt. Om de plötsligt befinner sig strandsatta i Alaskas vildmark, är det viktigt att de själva ska kunna göra de mest nödvändiga reparationerna.

Ett års äventyr väntar
Maren och Niklas har fått ett års ledighet från sina jobb och har en öppen resplan så att de kan vara så fria och spontana som möjligt. Deras fordon kommer att skickas till Halifax i Kanada med båt från Hamburg i april 2021 och familjen flyger över den 1 maj och tillbringar de tre första veckorna med att köra till Vancouver via Yellowstone National Park, Niagara Falls och någon annanstans dit näsan pekar. – Våra intressen är vandring, skidåkning, snowboard, surfing, mountainbike, fridykning, camping och bara vara ute i naturen. Vi kommer förmodligen att tillbringa juni och juli i Vancouver/British Columbia-området. I Kanada blir det mountainbike och vandring innan vi sen åker vidare till Alaska i augusti och september, förklarar Niklas. – Vår bucket-list inkluderar Denali National Park, se björnar och annat djurliv, fiska och vaska efter guld i Klondike, Yukon. En annan dröm är att surfa på en tidvattensvåg vid Turnagain Arm, Anchorage. Med bara en våg om dagen måste du vänta till nästa dag för att försöka igen om du missar det. – Det vore magiskt att fånga den vågen med Saga, säger Niklas. – En annan dröm vore att fira jul i Whistler, Kanada.

Vi vill inte att vårt äventyr ska handla om att köra lastbilen utan att leva i nuet där lastbilen är transportmedlet och vår trygga ”hamn”!
– Ett år går fort och vi hoppas kunna uppleva våra drömmar stressfritt. Att vara tillsammans som en familj är det som är viktigast för oss och vi vill visa och lära Saga saker hon kanske inte kommer få uppleva hemma i Norge. Familjen vet att det kommer att vara omöjligt att se allt de vill under deras ett år långa äventyr. De kommer att försöka hålla ”the bucketlist” kort för att uppmuntra spontanitet och för att ”bara låta saker hända”. Att njuta av varje destination, träffa nya vänner och dra nytta av varje upplevelse är vad deras äventyr handlar om.


Klicka här för att komma till Cinderella

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.