Vägen till ett nytt badrum

2024-05-28

Att få problem med fukt och mögel efter en badrumsrenovering är en mardröm för många villaägare. Här kommer viktiga råd för ett lyckat slutresultat.

När du ska renovera ditt badrum är det först och främst viktigt att du funderar vad du vill göra, innan du sätter igång. Skriv ner allt och räkna på utgifterna. Vilka ändringar är genomförbara? Vem ska utföra de olika momenten?

Du kanske helst vill vara projektledare själv och välja elektriker, snickare, målare, plattsättare och rörmontörer?
Oftast är det dock mest bekvämt och tryggt att låta en auktoriserad huvudentreprenör ta totalansvaret som i sin tur anlitar godkända underleverantörer.

Det är viktigt att arbetet är fackmannamässigt utfört. Annars kanske du inte får ersättning från ditt försäkringsbolag om det uppstår problem. Välj därför certifierade entreprenörer. Då får du ett kvalitetsdokument i handen efter att renoveringen är färdig. Det fungerar som ett kvitto på att varje del i renoveringsprojektet har gått rätt till.

För att undvika oseriösa företag – välj ett auktoriserat VVS-företag. Foto: Säker Vatten AB

Det är inte lätt för en lekman att veta hur man gör en rörgenomföring eller utför tätskikt i våtutrymmen. Entreprenören blir då din garant för att allt sker enligt reglerna. Ställ därför alla frågor som går. Diskutera besiktning och begär en offert med exakta prisangivelser.

För också en aktiv dialog med hantverkarna under arbetets gång. Se till att finnas tillgänglig för att ta beslut om ändringar och eventuella tillägg.

I ett äldre hus kanske rördragningen är mer än 50 år gammal. Då är det lika bra att byta ut vvs-installationen när badrummet ändå renoveras.

Tänk till sist på att välja entreprenörer med omsorg. Formulera sedan ett avtal där det framgår tydligt vad de har ansvar att fixa. Den största faran är att dokumentera för lite.

5 steg till nytt badrum

1. Tänk noga igenom dina önskemål för ditt badrum.
2. Skriv ner en så tydlig beskrivning som du kan.
3. Välj auktoriserade företag för VVS och tätskikt. Be gärna om dokument som visar att de underleverantörer som firman anlitar jobbar enligt branschreglerna.
4. Skriv alltid ett avtal, samt lägg en tids- och betalningsplan. Glöm inte eventuella ändringar och tillägg under arbetets gång.
5. Se till att det badrumsföretag du anlitar tar ett helhetsansvar och sköter alla kontakter med inblandade entreprenörer, om du inte själv tar det jobbet.

4 certifieringar för badrum att ha koll på

De olika behörigheterna betonar hantverkarens huvudsakliga tillhörighet och kompetens. Det betyder förstås inte att hen saknar kunskap på andra områden.

  • BKR (Byggkeramikrådet) – arbetar med keramik (kakel & klinker) samt till dessa godkänt rollat eller foliebaserat tätskikt. Läs mer på bkr.se
  • GVK (Golvbranschens våtrumskontroll) – arbetar med golv och vägg där plastmattor används både som ytskikt och under keramik som tätskikt. Läs mer på gvk.se
  • MVK (Måleribranschens våtrumskontroll) – arbetar med målade väggar med glasfiberväv som tätskikt för våtrum. vatrumsmålning.se
  • Säker Vatteninstallation – arbetar med allt som rör VVS installationer i våtrum. Läs mer på sakervatten.se

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.