Modernt med microcement

2024-06-15

I Malmö har ett tråkigt standardbadrum enkelt och smidigt förvandlats till en stilren och personlig oas. Allt tack vare ett material som blivit allt mer populärt – microcement.

Hanna Wiberg.

Hanna Wiberg, Andreas och lille Elton är relativt nyinflyttade i Dockan i Malmö. Hela bostaden renoverades intensivt under några månader innan familjen flyttade in och det tråkiga standardbadrummet fick en ordentlig uppfräschning, men utan att slänga ut vare sig kakelplattor eller klinkergolv. Istället valde de att renovera badrummet med microcement, ett betongliknande material som appliceras över det befintliga ytskiktet.
– Vi har kvar kakel och klinker under microcementen. Vårt badrum är byggt 2009 och det befintliga tätskiktet håller ju många år till, berättar Hanna.

Familjen har applicerat microcement även i köket. Foto: Privat

Att familjen skulle renovera badrummet med microcement var inget som var tänkt från början men efter ett tips i en lokal Facebookgrupp fick Hanna upp ögonen för materialet.
– Jag sökte från början efter en duktig plattsättare eftersom vi först tänkte sätta nytt kakel och klinker. Jag fick då tips om ett företag i Malmö som jobbar med microcement som vi sedan anlitade. Jag tyckte direkt att det lät spännande och började göra lite efterforskningar. Det var ett lyckat tips!

Microcement är en cementprodukt som appliceras i flera tunna skikt och bygger upp ytan två till tre millimeter. Det går att skapa både en matt och rå eller en glansig yta och materialet passar bra i just badrum men också som bänkskiva i köket, i trappan eller uteplatsen. Fördelen är att man slipper riva ut det gamla ytskiktet, förutsatt att det inte har några skador. Dessutom har det hög slitstyrka, lång livstid och man slipper fogar som kan samla smuts.
– Det är slätt och skönt att gå på och lätt att hålla rent. Och snyggt! Vi har faktiskt även valt att applicera microcement på kaklet i köket, som stänkskydd, avslöjar Hanna.

Microcement går att få i många olika färger. Den här greige nyansen heter Titanio supermatt. Foto: Privat

Idag ser familjens badrum betydligt modernare ut än när de flyttade in och här finns det plats för det mesta – handdukstork, tvättmaskin, torktumlare och en praktisk vägghängd torkställning. Både golvet och väggarna är klädda med microcement i en matt greige kulör. Tillsammans med mörkgrå skåp med svarta handtag och en rund spegel med inbyggd belysning har de lyckats skapa en stilren helhet i rummet.
– Vi har samma kulör i hela badrummet och tycker det är häftigt att samma kulör ser olika ut beroende på om det är på väggen eller golvet.

Skulle du rekommendera andra att renovera med microcement?
– Såklart. Kör! Framförallt om man har ett badrum som behöver en uppfräschning utan att behöva riva ut allt det gamla.

HÄR BOR:

Namn: Hanna, Andreas och Elton
Bor: Dockan i Malmö
Gör: Hanna är numera student (igen) och Andreas jobbar på Tullverket
Instagram: @isbergs.gata

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.