”Vi har det lika tråkigt nu som på 70-talet”

2024-04-23

För läkaren och professorn i klinisk bakteriologi, Agnes Wold, har de senaste tolv månaderna inneburit en delvis ny livsstil med hemmajobbande och avstånd på grund av Coronapandemin. Hon är inte särskilt orolig för egen del, men vill skydda sin äldre make.

Coronapandemin har under det gångna året gett upphov till oro, rädsla och ibland panik, men har också levererat ökad kunskap om smittan och hur man ska bete sig för att undvika att smitta andra eller själv smittas.
Media har lyft alarmerande dödstal och röd statistik och vissa individer har knappt vågat gå ut. Många lever med föreställningen att smittsamheten är hundraprocentig, att viruset lever kvar på ytor och att risken att bli allvarligt sjuk och dö är stor.

Det gör läkaren och professorn i klinisk bakteriologi, Agnes Wold, upprörd. Med sin lite kaxiga och raka kommunikation har hon blivit snudd på folkkär – och syns ofta i media.
Faktum är att hon om någon vet vad hon talar om. Förra sommaren beviljades hon projektbidrag för forskning om coronavirus och Covid19 i hård konkurrens och är en av landets ledande forskare inom området.

— Det florerar så mycket rykten kring hur Covid19 smittar, men faktum är att man löper ungefär 20 procents risk att smittas om en familjemedlem är sjuk. 80 procent av alla med Covid19 smittar ingen och dödligheten är under en procent för majoriteten av befolkningen. Personer under 50 löper faktiskt större risk att dö i vanlig influensa än i Covid19, säger hon.

Den egna familjen, fester och sammankomster där man umgås tätt utgör störst smittorisk.
— Fika- eller lunchrummet på jobbet kan också vara riskabel, kollegor trängs framför mikron eller kaffebryggaren, säger Agnes Wold, som själv har upplevt hur det lätt samlas mycket folk samtidigt i fikarummet på jobbet. I början av pandemin höll sig arbetskamraterna friska, men när flera insjuknade blev det nödvändigt att jobba hemifrån mer.

Agnes Wold understryker att i butiker eller i kollektivtrafiken behöver man däremot inte vara så orolig, eftersom man möter andra helt flyktigt. Att äta, dricka, prata i mobil i kollektivtrafiken eller dela hiss med någon är heller inte farligt.
— Viruset ”hoppar” inte på folk, det sprids genom droppsmitta. Och jag vill understryka att virus inte lever! Virus är ett stycke genetisk kod utan egen cell och ämnesomsättning. Någon studie har visat att Covid19 kan överleva i 28 dagar på en slät yta…men det är i ideala förhållanden i ett laboratorium, konstaterar hon och tillägger med skärpa att dylika studier mest är till skada för äldre, som går med plasthandskar i butiker eftersom de tror att smittan överförs via ytor. Vilket alltså inte stämmer.
— Rädslan är irrationell och bygger inte på fakta. I Sverige, med generellt hög utbildningsnivå, har vi ändå klarat oss bra. Här har hållits dagliga presskonferenser om smittläget och vi har ett relativt sansat förhållningssätt till Corona jämfört med exempelvis USA där många är skräckslagna och desinficerar sina hus inifrån och ut.

Dödstalen har nu passerat 10 000 i Sverige och de flesta som avlidit är multisjuka över 80. Även om dödssiffran är hög är det ett faktum att flera tusen äldre avlider varje år av vanlig säsongsinfluensa eller andra infektioner och sjukdomar – vilket ofta glöms bort i debatten.

— Nu ska ingen dö och man letar syndabockar och pekar finger. Men det är ingen sjukdom att vara gammal. Långvården erbjöd förr ett fasansfullt liv där äldre lades i säng vid 17-tiden, det var knappast bättre då. Men livet är ändligt, hur vi än gör, säger Agnes Wold med ett leende.
För egen del arbetar hon på ungefär som vanligt; delvis hemifrån och delvis på labb. Hon är inte särskilt orolig för sin egen hälsa, men är extra försiktig med tanke på att maken är 77 år och har flera underliggande sjukdomar.

— Förra våren var jag rädd. Min man hade troligen blivit bortvald om han hade behövt vårdas i respirator. Jag håller avstånd där det är mycket folk och väljer att handla på tidpunkter när det är lugnt, säger hon och berättar att det har gått över förväntan bra att jobba hemifrån. Hon och maken har fått mera tid att umgås, vilket känns fint – och många med henne trivs uppenbarligen bra med det lugnare tempo som hemarbete innebär.
Agnes Wold menar att den psykiska ohälsan inte har ökat under pandemin, vilket man hade kunnat befara.

— Mest lider nog unga och gamla som bor ensamma och som inte kan ha samma sociala liv och fysiska närhet till andra som innan, säger hon.

Vilka lärdomar har pandemin gett oss?
— Jag är fascinerad över att samhället trots allt har stått starkt. Man har pumpat ut enorma kompensationer till företag, folk har mat och tak över huvudet. Samhället har inte fallit samman. En annan lärdom är att det går att leva utan en massa resor och utekvällar på krogen, säger Agnes Wold, och blickar tillbaka till 70-talet då man varken reste särskilt mycket eller gick frekvent på restaurang.

— Vi har ungefär lika tråkigt nu som då. Och då gick det ju bra att ta med fika utomhus, promenera i skogen och resa inom landet. Jag har också noterat en ökad omtanke som är väldigt fin. Söner och döttrar som sitter i karantän för sina gamla föräldrar. En förhoppning är att vi tar med oss detta även när alla är vaccinerade och hotet avvärjt. Att vi fortsättningsvis flyger mindre, har färre fysiska jobbmöten och tar hand om varandra.

Fakta:

Namn: Agnes Wold
Ålder: 66
Bor: I Göteborg. Utsågs 2020 till Årets göteborgare.
Familj: Maken Lars Melchior
Gör: Läkare och professor i klinisk bakteriologi

Foto: Adam Ihse/TT

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.