Alla blir glada av färg

2024-07-16

För ståuppkomikern och konstnären Peter Wahlbeck löper humorn som en röd tråd genom allt han gör. Humor är lika färgstarkt som de tavlor han målar – och just nu, i pandemins kölvatten, är det konst för hela slanten.

Som de flesta inom artistbranschen har Peter Wahlbeck haft ett minst sagt kämpigt år. Alla publika event och uppträdanden har bokats av på grund av pandemin. Han har sökt krisstöd, men har hittills fått nobben.
— Det innebär ju att jag inte kan anställa musiker, tekniker eller satsa på marknadsföring, vilket gör att personer runt mig också drabbas. Det är inte klokt!
Peter är redigt ilsken över att inte ha beviljats stöd. Men som den positiva person han är försöker han se glaset halvfullt och har – i stället för att deppa ihop – valt att lägga allt krut på sin konst.
Han har varit utövande konstnär i trettio år, vilket många inte känner till, och har haft stora utställningar i Halmstad Konsthall och gjort offentliga skulpturer. Att vara verksam på flera plattformar tycker han är en självklarhet.
— De flesta konstnärer jobbar med flera uttryck, det är nödvändigt för att överleva. Det är väldigt få som kan leva på att bara sitta och måla, konstaterar han.
Den egna konsten beskriver han som en slags spegelbild av honom själv. Det är positivt, humoristiskt och färgstarkt.
— Jag tror att samhället och människor behöver det färgstarka och jag gör färgglad konst! Helt abstrakt konst tilltalar mig inte utan jag vill gärna göra något figurativt. Glada gubbar, fantasifigurer. Det här med fantasi går igen även i mina sketcher.
Konst gör skillnad och effekten av konstupplevelsen varierar beroende på sammanhang och vem betraktaren är, menar Peter. Det är inte för intet som tavlor på läkarmottagningar ofta har stillsamma, kontemplativa motiv. Motsatsen skulle sända ut fel signaler.
Vilka tavlor vi har på våra väggar säger också mycket om oss själva, menar han.
— Jag har faktiskt föreslagit en programidé till en tevekanal som heter ”Vad har du på väggen?”. Det vore kul att komma hem till vanliga människor och se vad de har på väggarna och vilka historierna bakom tavlorna är!

Peters konst målas i olja och pastellkrita och skapas i en gammal butikslokal i Halmstad.

I Peters hus, en 100-åring på 250 kvadratmeter, finns inga Wahlbeck-tavlor. Här hänger i stället motiv som utstrålar kontemplativ stillhet.
— Det handlar om vackra vintermotiv, lite dimmiga och vilsamma, som jag har köpt på nätauktioner. Att ha min egen konst hemma hade blivit för mycket eftersom de tar så mycket plats. De är galna och lite crazy!
Hans konst skapas i en gammal butikslokal i Halmstad, ett rivningskontrakt. Han målar i olja och pastellkrita och håller en hög produktionstakt.
— Efter alla år har jag hittat en metod för att göra arbetet smidigare. Det innebär att jag målar grunder på en rad dukar och därefter målar jag det figurativa motivet. Men det viktigaste är att känna lust och inspiration. Där skiljer sig konstnärens jobb från andra yrken, och det är inte alltid så lätt att hitta den där lusten, säger Peter med ett leende.
Riktigt stora tavlor gör han mera sällan, eftersom de kostar massor av energi och pengar att få till. Han trycker också litografier, som blir billigare för kunden, men ändå jättefina med en bra inramning.
— En inramning är halva grejen. Man kan köpa billigt och rama in dyrt, så får man en riktigt snygg tavla. Tyvärr köper folk inte så mycket originalkonst längre, men det finns ju andra sätt att lyfta fram den konst man redan har. Exempelvis genom att skapa ett collage av många små tavlor, säger Peter.
Det egna hemmet beskriver han som en salig och skruvad blandning av olika stilar. Han köper mycket på auktioner, gärna 50- och 60-tal, och exempelvis porslinet är ett hopplock av olika koppar, fat och tallrikar.
— Jag gillar det strama, enkla och spartanska, säger han och berättar att han tidigare ägnade mycket tid och energi åt grönsaksodling. Numera har han dragit ner det till ett minimum – mest för att han inte hinner. Endast kryddgrönt och nässlor – som en av sönerna använder i smoothies – vårdas i trädgården.
— Att odla är roligt, men kostsamt och arbetsamt. Hur och var ska man förvara alla grönsaker? Odling kan ha ett romantiskt skimmer över sig, men det tillkommer mycket man kanske inte tänker på, säger han och tillägger att han i framtiden kan tänka sig att återuppta odlandet, eftersom han vill leva så ekologiskt som möjligt.
— Något jag har noterat under de trettio år jag bott på landet är att antalet insekter och fågelarter har minskat. Det är sorgligt…
Men livet bjuder på överraskningar, både bra och dåliga, så allt går inte att planera.
— Just nu kämpar jag med att ta mig igenom den här svåra perioden. Jag är tacksam över att jag har min konst, annars hade det inte gått. Om ekonomin så småningom tar fart igen ska jag renovera den gamla bakugnen vi har i källaren. Tänk att kunna baka eget bröd och pizza!

Fakta:

Namn: Peter Wahlbeck
Ålder: 58
Bor: I Halmstad
Familj: Fem barn och fru
Gör: Komiker, föreläsare och konstnär. Aktuell med tre konstutställningar i sommar: Pingsthelgen i Orust, Midsommar i Falsterbo och i juli i Helsingborg.

Foto: Jörgen Persson, Seagull Production

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.