Så håller du din pool badvarm

2024-07-16

Värmeväxlare
En värmeväxlare gör att du kan använda värme från värmesystemet du har i huset för att värma upp poolen. Det finns både för elvärme och för vattenvärme från exempelvis oljepanna, värmepump eller fjärrvärme. Det krävs en viss del energi för att ”transportera” värmen till växlaren. Att värma poolen med värmeväxlare är lika miljövänligt som den uppvärmningsmetod du valt i huset.

Luftvärmepump
Luftvärmepumpen är en vatten/luftpump som genom att komprimera ett köldmedium alstrar en hög värme som leds in i en kondensor, som där avger temperatur till det cirkulerande poolvattnet. Önskad temperatur regleras därefter enkelt via en digital display på värmepumpen. Pumpen placeras utomhus, gärna i ett soligt läge, och ansluts direkt till elnätet och poolen.
Värmepumpstekniken anses relativt miljövänlig eftersom den använder mycket lite el. 9 av 10 poolköpare använder luftvärmepump.

Solpaneler
Solpaneler placeras exempelvis på husets tak, helst i söderläge, och energin som genereras av solen värmer upp vattnet. Solenergin kan i bästa fall ge 5 – 6 grader ökad temperatur i poolen. Ju större pool, desto fler paneler krävs för att värma vattnet.
Solfångare är ett mycket miljövänligt sätt att värma upp poolen då all energi samlas upp naturligt från solen.

Värm poolen miljövänligt med solpaneler. FOTO: Svensk solenergi

Elvärme
Vattnet strömmar via cirkulationen genom elvärmaren och kan ge full effekt dygnet runt. Med en elvärmare kan du vara säker på att få vattnet så varmt du vill, om du då är beredd på att betala lite mer. Elvärmen läggs på din vanliga elförbrukning. Ett sätt att göra den mer miljövänlig är att välja en elleverantör som enbart använder sig av ren el.

Poolöverdrag
Det finns flera typer av överdrag som ser till att värmen stannar i poolen. Automatiska lamellöverdrag isolerar riktigt bra och pooltak skapar en växthusvarm känsla även när det är kallt ute. Det finns även värmeisolerande överdragsdukar, som man hanterar manuellt.

Värmeförlusten i poolen kan bli nästan 80 procent lägre om den täcks när den inte används. FOTO: Folkpool

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.