”Jag har barnasinnet kvar”

2024-07-16

I rollen som demente Tage i Felix Herngrens nya film ”Dag för dag”, ställs 78-årige skådespelaren Thomas von Brömssen inför svåra frågor om liv och död. Men privat tänker han sällan på döden. I stället försöker han njuta av livet här och nu.

I den livsbejakande dramakomedin ”Dag för dag” spelar Thomas von Brömssen rollen som den lätt demente Tage som tillsammans med två åldringar och två personal från äldreboende ger sig ut på en roadtrip i Europa för att uppfylla en äldre mans sista önskan.
— Det är en komedi som djupnar efter hand och för mig var det en utmaning att spela dement på ett trovärdigt sätt. Alla som varit nära någon som är dement vet att ibland är de glasklara och ibland blir det förvirrat, säger Thomas von Brömssen, som själv inte känner av några större ålderskrämpor, trots att han fyllt 78.
— Jag är frisk, pigg och rörlig. Döden är inget jag grubblar över överhuvudtaget. Däremot kan jag reagera på och känna sorg över kroppens förfall. Alla nya rynkor, händerna som åldras…när jag ser det där så ser jag en gammal gubbe och sån känner jag mig inte inuti, säger Thomas von Brömssen med ett leende.
Han menar att tack vare att han mår bra så fortsätter han att jobba och leva som han alltid gjort.
— Och så länge det inte börjar kännas pinsamt och folk tröttnar på att se mig, så hoppar jag gärna på nya jobbprojekt. Jag har turen att verka inom ett yrke där ålder inte spelar så stor roll. I alla fall inte för oss män. Tyvärr är det inte lika enkelt för äldre kvinnor…
Att få fortsätta att jobba ser han som en ynnest och han känner sig tacksam över varje dag han får vara frisk och med i gamet.
— Jag har alltid varit en livsnjutare, men idag njuter jag ännu mer av livet, när jag vet att det inte är oändligt. Jag försöker ta tillvara de fina ögonblicken och allt och alla jag har omkring mig, här och nu, säger han.

Att spela dement i filmen ”Dag för dag” var en utmaning, säger von Brömssen som själv inte har några ålderskrämpor.

Som för så många innebar pandemin en stor förändring för Thomas von Brömssen. Från en dag till en annan ställdes föreställningen han jobbade med in och plötsligt fick han uppleva ett pensionärsliv på riktigt. Nästan inga jobb och karantän i sommarhuset.
— Det blev ett jättelångt sommarlov som jag efter ett tag kom att uppskatta. Jag fick släppa alla krav och bara vara. Jag är i och för sig bra på att vara ledig, jag är nämligen ganska lat till min natur, säger han och skrattar till.
Nej, han klagar inte. Tvärtom. På lantstället kan han riktigt blomma ut i sin hobby; rosenodling.
— Jag började odla rosor redan på 80-talet, jag blev fascinerad av deras fantastiska dofter och ju mer jag lärde mig desto mer spännande blev det. I dag är jag något av en hobby-expert och fick i uppdrag att anlägga en rosengård på Jonsereds herrgård. Det är en rehabiliteringsträdgård och till en början visste jag inte hur jag skulle gå till väga. Men så kom jag på att dela upp den i två delar på temat Haga. En överklassdel med exklusiva rosensorter och en ”vanlig” del med enklare rosor. Det blev jättebra!
Några mindre jobb har det ändå blivit under pandemin. Bland annat var han digital ciceron på en sommarkonsert och medverkade när Göteborg i år firade 400-årsjubileum.
Göteborg är synonymt med Thomas von Brömssen och han har alltid var sin hemstad trogen. Som ung började han skriva revyer och så småningom blev det både teaterprojekt och filmroller. Bland annat är han känd från ”Mannen från Mallorca” och tv-serien ”Albert & Herbert”. Genom åren har det rullat på och jobbet är fortfarande det som driver honom.
— Det är ett kreativt och roligt yrke. Det är som att livet och jobbet går in i varandra. På scenen eller i ett filmteam måste vi skådespelare vara vidöppna och gestalta sådant som människor tycker är jobbigt eller pinsamt. Det gör yrket ålderslöst, gränserna mellan ung och gammal suddas ut, säger han och tillägger att det såklart inte skadar att vara nyfiken och ha barnasinnet kvar.
— Jag har jobbat mycket med barn, bland annat i ”Lasse-Majas detektivbyrå” och har sett hur barn växer i arbetet med vuxna. Det handlar om ömsesidig respekt. Vi lär oss av varandra. Om man som vuxen är öppen och lekfull så blir det ofta riktigt bra!

Foto: Thomas Johansson/Aftonbladet/TT och SF Studios

Fakta:

Namn: Thomas von Brömssen
Ålder: 78
Familj: Hustru, dotter och två bonusbarnbarn
Gör: Skådespelare, aktuell i Felix Herngrens nya film ”Dag för dag”.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.