”Värmepumpar var det dummaste de hade hört”

2024-06-18

Bergvärme är ett bekvämt, energieffektivt och i det närmaste underhållsfritt uppvärmningssystem. Det är speciellt lämpligt i ett större hus där nya bergvärmepumpar numera täcker hela värmebehovet.

En sak är säker, väldigt mycket har hänt sedan de första värmepumparna togs i bruk. Värmefaktorn har till exempel fördubblats sedan 1975. Ett stort steg framåt var introduktionen av varvtalsstyrda bergvärmepumpar som är anpassade efter värmebehovet.
– Vi tog fram tekniken redan 2006 men först 2014 fick det stort genomslag på marknaden, säger Per Mollstedt, distriktschef hos värmepumpstillverkaren NIBE.
Han förklarar att varvtalsstyrningen gör att man kan dra upp och ner varvtalet och därmed temperaturen efter husets behov. De nya värmepumparna är också dimensionerade för 100 procent effekttäckning. De behöver alltså inte som tidigare uppbackning med elpatron de kallaste dagarna.
Jan-Erik Nowacki, som är teknisk expert på Svenska Kyl-och värmepumpföreningen, berättar hur allt började. Han har jobbat med värmepumpsteknik och energilösningar sedan 1975. Då som energiforskare på Studsvik Energiteknik.
Den först kända värmepumpen i Sverige installerades av en lantbrukare 1949. Han överförde värmen från sina kor för att värma bostaden. Tekniken, att överföra värme från en varm till en kall plats, eller omvänt, samma som för kylskåp, var då välkänd sedan många år tillbaka. Värmepumpar fanns på kontinenten redan på 1930-talet
– När jag började forska fanns ett starkt motstånd mot värmepumpar, speciellt från oljebolagen och panntillverkarna. Att värma våra hus med värmepumpar var det dummaste de hade hört, det var oerhört komplicerat och skulle bli fruktansvärt dyrt, berättar Jan-Erik Nowacki.
Frågan drevs först av ett fåtal entusiaster. Samtidigt började forskning kring bergvärme bedrivas på Lunds universitet. Nu vaknade även kommersiella krafter. Idag välkända bolag som NIBE, IVT och Thermia kom igång med försäljning.
1985 tog det tvärstopp. En omvänd energikris, med fallande oljepriser och kraftigt stigande räntor, gjorde att intresset för de nu förhållandevis dyra värmepumparna dog. Det tog hela tio år innan de var tillbaka. Nu tack vare att en statligt initierad värmepumptävling. Det handlade om att ta fram en anläggning med bra verkningsgrad, bra köldmedium och som inte fick kosta för mycket.
– Det blev en nystart med flera engagerade företag. Marknaden och intresset var tillbaka. Men försäljningsmaximum kom först 2006-2007. Sedan dess har försäljningen av olika typer av värmepumpar konstant tuffat på med bra fart, konstaterar Jan-Erik Nowacki.

En mycket populär nyhet sedan ett antal år tillbaka är möjligheten att se, övervaka och styra sin värmeanläggning via mobilen.
– Det är en trygghet för husägaren att värmepumpen fungerar som den ska när man inte är hemma, påpekar Per Mollstedt. Man kanske är bortrest en tid och passar då på att sänka inomhustemperaturen för att därmed spara än mer energi. På vägen hem kan man då smidigt och enkelt höja temperaturen så att huset är varmt och skönt när man är tillbaka.
– Det här är numera standard på våra premiummodeller. En stor majoritet av våra kunder väljer idag bergvärmepump med internetuppkoppling. Vi ser också en klart ökad efterfrågan på kyla, i synnerhet nu efter den här heta sommaren, avslutar Per Mollstedt.

Foto: NIBE

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.