”Jag vill få publiken att tänka till”

2024-04-26

Sveriges mest kände mentalist, Henrik Fexéus, är just nu dubbelaktuell. Dels med deckaren ”Box” som han skrivit tillsammans med Camilla Läckberg och dels med en ny show, ”Henrik Fexéus är att lita på”.

Han har inte stått på scen med en mentalistföreställning sedan 2016 så det är en underdrift att kalla honom taggad. Den nya showen ”Henrik Fexéus är att lita på” har premiär i december och kommer att turnera i hela landet 2022.
—En mentalistföreställning bygger på att man tar upp folk på scenen och skapar en illusion av att kunna läsa tankar. Jag och regissören Morgan Alling har lagt själ och hjärta i den nya showen och jag lovar att den kommer att bli något i hästväg, säger Henrik Fexéus entusiastiskt.
Han har även skäl att känna sig entusiastisk över spänningsromanen ”Box” som han skrivit tillsammans med Camilla Läckberg och som är tänkt att vara den första i en trilogi. Inte helt otippat är en av huvudkaraktärerna en mentalist, som genom sina förmågor hjälper till att lösa ett mord.
Henrik Fexéus har skrivit ett antal böcker tidigare, men detta är första gången han skriver ihop med någon.
—Jag och Camilla har varit goda vänner sedan 2006 så när vi började spåna kring den här idén kände vi att vi ville testa. Men vi var överens om att om samarbetet inte fungerade så skulle vi lägga ner. Vi ville inte äventyra vänskapen.
Farhågorna till trots gick samarbetet bra, båda är prestigelösa och skrev enligt principen att bästa förslag vinner. Henrik och Camilla delade upp kapitlen och skrev var och en på sin kammare – sedan bytte de texter och skrev om och la till. Även om Henrik har bäst koll på mentalist-grejerna, var det inte bara han som skrev dem utan de bytte roller om vartannat. Resultatet blev att det inte går att se vem som skrivit vad.
Som barn drömde Henrik Fexéus om att bli trollkarl. Men han kände att han också ville något mer än bara trolla, frågan var bara vad. Han var mobbad i grundskolan för att han inte passade in, han saknade den sociala förmåga som krävdes på skolgården.
—Det fanns en social kod som jag inte kunde knäcka och jag kände med tiden ett akut behov av att ta reda på hur man gör. Jag provade med teater, jag pluggade på universitetet och jobbade med marknadsföring. Men jag återkom alltid till min dröm om att trolla, säger Henrik Fexéus, som när han var 34 hamnade i en livskris. Vad skulle han göra med sitt liv?
—Jag insåg att jag kunde föra samman trolleriet med mänskligt beteende och skapa något eget. 2004 satte jag ihop en show. Några företag hörde därefter av sig och ville ha föreläsningar om mänskligt beteende, sedan blev det kurser och workshops…det ena gav det andra, jag skrev en bok och så blev det en tv-serie på SVT.
Han pausar någon sekund innan han fortsätter.
—Nyckeln till allt är hur man förstår sig själv och andra. Men jag ville inte bara vara akademisk utan också underhålla, det har varit min största drivkraft. Man kan säga att det finns två Henrik. Den ena skriver böcker och förmedlar kunskap. Den andra är en personlig underhållare som vill ge publiken en wow-upplevelse och en insikt om att hjärnan är mer lättmanipulerad än man tror.
Henrik Fexéus berättar att hälften är sant och hälften är fulknep i hans shower. Men publiken vet inte vad som är vad.
—Ska man tro på allt eller tvivla på allt? Det är bra att ha ett kritiskt tänkande. Ändå blir många förledda. Det är intressant och lite skrämmande, säger Henrik Fexéus, som själv är ett levande bevis på att det går att förändra ett beteende och lära sig att läsa av människor och situationer. Viljan att lära sig allt om mänskligt beteende hade ju sitt ursprung i mobbningen.
—Och ja, i början drevs jag lite av revansch, att jag minsann skulle visa mina mobbare …
Även om Henrik Fexéus har ett välfyllt arbetsschema hindrar det inte honom från att njutkolla skräckfilmer från 70-talet och jamma i sitt band. Han producerar mest, men spelar också klaviatur och afrikanska trummor.
—Musik är att skapa med sinnet, inte med intellektet. Det ger en bra balans i livet, konstaterar han.

Fakta:

Namn: Henrik Fexéus
Ålder: 50
Familj: Frun Linda och tre barn
Bor: I Stockholm
Aktuell: Med thrillern ”Box” (Forum) samt mentalistföreställningen ”Henrik Fexéus är att lita på”

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.