Smart att boka markjobb till hösten

2024-04-19

Tack vare det milda klimatet kan du numera beställa markarbeten och grävjobb till din trädgård så långt som fram i november och december. För en grävfirma är det inga svårigheter att utföra sådana uppdrag denna mörka tid på året.

– Det dröjer ofta ända fram till januari innan marken fryser så mycket att det inte går att gräva, runt 10 minusgrader, menar markentreprenör Daniel Sörensson.

Daniel Sörensson och hans kolleger i branschen menar att en villaägare inte behöver vara rädd för att boka in ett grävjobb för anläggning av marksten, garageuppfart, nedläggning av rör eller dränering av huset långt in på höstkanten.
– Det är inte svårare för oss att ta oss ned i jorden i november eller december än tidigare på hösten. Tvärtom så kan det vara en fördel att sätta igång ett markprojekt när man packat ihop utemöblerna inför hösten och inte planerar att vistas i trädgården mer. Då är det ju idealiskt att få tillträde och gräva upp, dränera eller annat. Då är maskinerna inte är i vägen för de boende, tipsar Daniel Sörensson, som driver Mark & Bygg i Alvesta.

Med en tjälkrok kan markentreprenören ta sig igenom tjälen om marken skulle hinna frysa.

Har man sin fastighet inne i en tätort är det lite varmare nere i marken jämfört med ute på landsbygden. Gräsmattan och jorden värmer också i sig, och värme från huset värmer också upp marken kring fastigheten. Även om man måste gräva ned två meter i marken vid en dränering, är jorden hyfsat varm i december. Och om det faller snö i december är det ingen katastrof, snötäcket gör att marken där under behåller sin värme och inte fryser till.
En annan aspekt i att gräva på hösten i stället för på våren är det faktum att när tjälen går ur jorden kan det bli höga vattenflöden, blött och kladdigt i din trädgård. Att då anlita en grävfirma kan innebära att trädgården blir mer förstörd än nödvändigt. Det är inte kul att leva med det när man istället skulle vilja visa upp en fin försommarträdgård!
– Dränerar man huset på hösten i stället för på våren, hinner huset och marken sätta sig. Det tar tid för marken att återhämta sig. Marken sjunker ned efter en dränering och man måste alltid vänta en tid med att återställa trädgården, påpekar Daniel.

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.