”Jag har blivit mer social”

2024-04-16

Daniel Hallberg har blivit en komiker att räkna med. Med sina mörka lockar och lite tafatta utstrålning lockar han till skratt med sina sketcher, som oftast handlar om hans egna tillkortakommanden och dåliga sidor.

Sedan barnsben har komikern och programledaren Daniel Hallberg drömt om lyxen att kunna leva på sin hobby – den som gör det måste vara ganska nöjd och lycklig, resonerade han.
Nu har han nått sitt mål. SVT-serien ”Hallberg” har rosats och han har även kört en talkshow tillsammans med Kristian Luuk. Han kan i stort sett leva på sin hobby, om man bortser från att han mellan varven gör lite andra gig också, bland annat som konferencier.
Är han lycklig och nöjd nu?
—Jag har höga ambitioner och låga förväntningar! Men visst känns det kul att det går bra. Jag kan fortfarande inte greppa att jag är lite …känd. Min flickvän brukar säga att folk känner igen mig, men själv märker jag inte av det så mycket. Jag är ju samma person som alltid. En lite ängslig och försiktig kille som bor i en etta i stan och som försöker försörja sig på humor, säger Daniel med ett skratt.
2015 började han lägga upp sketcher på Instagram och fick snabbt ett växande antal följare. Snart var kontot omtalat med tiotusentals fans och det började dyka upp kända profiler i sketcherna, som Alicia Wikander och Timbuktu.
Han har även haft en roll i Ruben Östlunds prisade film ”The Square” och 2018 hörde Kristian Luuk av sig och ville ha med honom i sin scenföreställning ”Scenkväll med Luuk” på Scalateatern i Stockholm. 2019 programledde han Grammisgalan.
Sedan dess har det rullat på med jobb. Och som så ofta när det handlar om kreativa yrken får skapandet vingar när det flyter på. Daniel har fått en särskild blick för tillvarons absurditeter och hans hjärna jobbar för jämnan.
—Jag letar efter roliga situationer eller utgår från mina egna tillkortakommanden och dåliga sidor. Att mana fram sina sämsta tankar är ofta tacksamt och kul. Många känner igen sig, säger Daniel, som tycker att allt som är förbjudet och det som man egentligen inte bör säga eller göra blir ofta bra humor.
Han inspireras av amerikansk humor, som The Simpsons, The Office, Seinfeld. I Sverige ser han upp till bland andra Felix Herngren och Jonatan Unge.
—Att skildra losern i vardagen tycker jag är roligt, säger han.
Som hårt arbetande komiker kan man inte sitta och vänta på inspiration, menar Daniel.
—Jag brukar göra en lista över saker jag gillar eller ogillar, stör mig på eller är rädd för. Det brukar vara en bra början för att spåna vidare. Jag är till exempel rädd för överraskningsfester, det är jätteobehagligt att vara helt oförberedd. Om man spinner vidare på den tanken blir det kul om huvudpersonen, ovetandes om överraskningsfesten, börjar prata i telefon och är helt odräglig…och alla hör.
Men inspiration kommer också från samhällsfenomen och trender som kommer och går. Som den nya sporten padel, som ”alla” vill testa.
—Det blev en sketch om den här diskussionen kring alla padelbanor som byggs överallt, till och med på vatten, draget till sin spets. Jag försöker gräva efter idéer överallt men bäst är nog att gräva där man står.
Trots att Daniel älskar sitt jobb tycker han att det känns onaturligt och märkligt att bli bedömd för sina prestationer.
—Det är det konstigaste med jobbet. Men huvudsaken är att jag får göra det jag tycker är roligt! Skriva och filma sketcher och komedier. Jag regisserar också reklamfilmer och anlitas som sagt som konferencier ibland, man måste vara lite av en mångsysslare för att kunna betala sina räkningar, säger Daniel med ett leende.

År 2019 ledde Daniel Hallberg Musikhjälpen tillsammans med Miriam Bryant och Farah Abadi. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Han beskriver sig själv som något av en tråkig och försiktig ensamvarg som tidigare tyckte det var smartare att varva ner i ensamhet hemma inför kommande arbetsdag än att gå ut och träffa vänner. Men efter pandemin har han tänkt om.
—Jag insåg då hur viktiga vi människor är för varandra. Så jag har blivit mer social. Jag inser också att det är bättre för jobbet och inspirationen att leva livet i verkligheten. Det är ju där alla bra idéer finns!

Fakta:

Namn: Daniel Hallberg
Ålder: 34
Familj: Flickvän
Bor: I Stockholm
Aktuell: Komiker och programledare

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.