Så väljer du rätt säng

2024-05-26

Har du ont i kroppen när du vaknar eller behöver du byta ställning flera gånger under natten? Då kan det vara läge att investera i en ny säng. – Det viktigaste är att du ska få en bra känsla, säger kiropraktor Karin Matton Jernberg.

En god natts sömn är en förutsättning för att vi ska må bra under dagen och sömnstörningar under lång tid ger dålig återhämtning för kroppen och hjärnan. En ny säng kan vara en god hjälp på vägen till bättre sömn, men hur ska man veta vilken säng som passar bäst?

Att köpa säng är en stor investering så det första du behöver fundera på är din budget. En dyrare modell behöver däremot inte vara bättre än en billigare. En högre prislapp handlar snarare om mer påkostade material eller någon inbyggd funktion som till exempel massage. Det kan vara trevligt men är ingenting som påverkar sömnkvaliteten. En säng som är ställbar kan däremot anpassas och ge avlastning i ländryggen eller bättre cirkulation i benen om man vill. Och då kostar det lite mer.

– För 30 000 får du en riktigt bra dubbelsäng, säger Karin Matton Jernberg. Det kostar en del, men tänk på att du kommer att ha sängen i många år.

I sängvaruhusen finns det många olika modeller att välja på. Det är lätt att tycka att den första sängen som man lägger sig i känns skön, men ta god tid på dig och fortsätt prova tills du kommer fram till vilken känsla du vill ha. Utgå från det och smalna ner urvalet.

– Tro inte att du kan köpa säng på en kvart, du måste avsätta ordentligt med tid för det, säger Karin Matton Jernberg och tipsar att man i många sängvaruhus kan boka tid för en provning.

Ta av dig jackan och lägg dig neutralt i sängen. Personalen är ofta kunnig inom anatomi så låt dem titta på hur du ligger. Känn sedan efter själv. Sängen ska kännas följsam mot kroppen.

En vanlig missuppfattning är att vikten är avgörande om man ska ha en mjuk, medel eller hård säng men istället är det kroppsformen som styr. Det som sticker ut från kroppen ska sjunka ner så känn efter ordentligt. Kommer axeln ner? Känns svanken bra? Det viktigaste är att sängen ger ett lågt tryck på kroppen så att cirkulationen fungerar och att du rör dig så lite som möjligt medan du sover.

Du kan få ont i kroppen av din nya säng den första tiden. Det känns lite som träningsvärk men är inget att oroa sig för, menar Karin Matton Jernberg.

– Många hör av sig till affären efter någon vecka men får då svaret att prova lite till. Och ger man det lite tid känns det oftast bra.

Tre steg till en ny säng:

1. Ha en tanke om budget. Investeringen är stor men sängen ska hålla många år.
2. Prova så många modeller som möjligt i lugn och ro. Ta dig tid!
3. Delar du säng med en partner? Det är bra om båda är med och provar samtidigt.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.