Taket höjer husets värde

2024-05-26

Det kan bli både snyggt och funktionsdugligt om du väljer takintegrerade solpaneler istället för traditionellt tak när du ska bygga ny villa. Solpanelerna täcker hela takkonstruktionen och blir alltså som ett tak fast med solceller i taket.

Att montera solpaneler på tak är ett bra miljötänk som fler och fler villaägare anammat. Tidigare kunde det kännas lite avvikande att sätta solpaneler mitt i ett villaområde, men nu börjar attityden förändras.
Nu finns även möjligheten att lägga ett helt tak med solceller. Allt läggs på från början som en enhet istället för det traditionella ytskiktet. Och det börjar komma olika typer och modeller även av dessa byggnadsintegrerade soltak, och även för fasader. En fördel designmässigt är att det slipper se ut som en ”påbyggnad” på taket.
Visserligen blir kanske taket dyrare än ett traditionellt tak, i de fall du tänkt byta ut hela ditt väl fungerande tak mot detta istället för att renovera det gamla. Men designmässigt höjer ett soltak värdet på huset. Och om du bygger en ny villa, sparar du pengar då du väljer soltak som ersättning för ett traditionellt tak med plåt eller takpannor.
Liksom med solceller, varierar kvaliteten på soltaken; tillverkarna har olika hög effekt per kvadratmeter. Materialet kan se olika ut. Det finns till exempel skifferliknande tak och tunnfilm, som blir mer jämnt svarta över hela ytan.
Problem uppstår dock om huset har utbyggnader, skorstenar, ventilationsrör, takfönster och dylikt istället för en perfekt enkel form. Då är det problematiskt att lägga ett soltak som ju har ett standardformat.
Soltak kan också bli kostsamt om satsningen leder till att elproduktionen blir större än elförbrukningen. Då medför det att man inte får skattereduktionen på 60 öre per kWh för den solel som överskrider årskonsumtionen. Elnätbolaget har också rätt att debitera ett årligt inmatningsabonnemang som kan ligga på någon tusenlapp om året.
En annan risk är att urvalet montörer är färre än de som har kunskap om montering av traditionella solceller. Så inte så många firmor att välja på alltså.
På sikt tror forskarna dock att solpaneler kommer att bli mer och mer standard på våra hus. Just därför ser de fördelar med att redan från början, när ett nytt hus byggs, integrera tak och sol om ägaren eller en senare ägare ändå kommer att välja att montera solceller senare.

Källa Solcellskollen.se

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.