Undvik katastrof med årlig koll

2024-07-16

Nu är det hög tid att kolla taket på ditt hus, innan vintern kommer med full kraft. En mindre skada kan annars utvecklas till en katastrof, helt i onödan.

Under vintern utsätts taket för årets hårdaste belastningar. Det blåser, fastnar saker och vatten kan sugas in i otäta skrymslen och orsaka skador när det fryser och smälter i frostcykler. Oavsett vilken typ av tak, är det nu dags att säkerställa att små skador inte utvecklas till en stor och kostsam renovering.

Se först och främst till att lägga till rätta takpannor som hamnat snett. Byt ut de trasiga. Här finns annars stor risk för fukt att tränga in. För säkerhets skull, lyft på några pannor och kolla så att inte takpappen är nedsliten. Det är ju den som slutligen ska stoppa vatten från att tränga in. Livslängden på takpapp är cirka 30 år. Är det kanske dags att den byts ut helt fram på vårkanten? Kolla speciellt plåtbeslag runt skorsten och ventilation så att inte rost smugit sig på.
Se också till att mossa inte ges möjlighet att växa. Här finns en påtaglig grogrund till frostspruckna takpannor. Mossa går mycket väl att borsta bort och tvätta för hand. Görs det kontinuerligt någon gång om året är det en enkel och snabb åtgärd. Takrännor, hängrännor och stuprör ska självklart vara rensade och fria från löv, kvistar och smuts inför vintern.
Har du ett platt tak bör du först se till så att inga vattenpölar bildas. Gå över hela taket och se till att avrinningen av vatten fungerar som den ska. Kolla fogar. Om nödvändigt, täta nu. Men se först till att väta inte hunnit ta sig ner i takkonstruktionen.
Och så var det kontrollen av undertaket. Gå upp på vinden och inspektera noggrant takets insida. Ser det torrt och fint ut? Kolla speciellt runt skorsten och nere vid takfoten, även vid takfönster och andra eventuella genomföringar i taket. Finns det tecken på fukt och tillväxt av mögel? För att undvika riktigt stora skador, åtgärda nu.
Att tänka på säkerheten kan låta självklart, men var rädd om livhanken. Att ge sig upp på taket utgör ett högriskmoment. Om du är osäker, är det bättre att anlita ett proffs.

Om du själv inte har kunskapen om vad du ska titta efter, anlita en konsult med bra referenser för en besiktning.

3 tips för taket

Var beredd. Det kan vara klokt att plocka ihop ett enkelt åtgärdspaket med vattenfast tätningsmassa, kraftig plastfolie och självhäftande takpapp.
Efter vintern. När vintern är förbi, gör en ny takinspektion. Kanske behövs en grundligare än du hinner nu.
Öka livslängden. Öka livslängden på takpannorna med taklasyr. Grogrund för växtlighet förbättras samtidigt taket blir snyggare. Efter rengöring penslas eller sprutas lasyren på pannorna varvid mikroskopiska porer täcks igen. Därmed förhindras tillväxt av alger, lavar och mossor. Även frostsprängning.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.