Planetskötare i världsklass

2024-06-15

Sedan Heidi Andersson och hennes man Björn Ferry la sina karriärer på hyllan har de ägnat nästan all tid åt hållbarhetsarbete. Deras mål är att vara helt fossilfria 2025 och med sin jordnära aktivism vill de inspirera andra.

I nästan två decennier har armbrytarproffset Heidi Andersson varit rikskänd, bland annat tack vare dokumentärfilmen ”Armbryterskan från Ensamheten” från 2004. Hennes man, Björn Ferry, är olympisk mästare i skidskytte och kommer under årets OS i Kina agera skidskytteexpert för SVT.
—Det är mycket pendlande till Stockholm just nu, men vi försöker turas om att ta hand om vår yngste son Simon, så att jag också kan jobba, säger Heidi, som i juni förra året blev mamma för andra gången. Paret har sedan tidigare sonen Dante, som är 10 år.
Hon får ofta frågor om den stora åldersskillnaden mellan barnen.
—Förr oss är det helt perfekt så här. Dante är så pass mycket äldre att det inte uppstår någon konkurrens och han är jätteglad över sin lillebror. Han kan också hjälpa till lite, vilket underlättar för oss alla, konstaterar Heidi glatt och berättar stolt att Dante har drygt 100 bytta blöjor på sitt CV i dagsläget.
Efter att hon la sin framgångsrika idrottskarriär på hyllan – hon har varit världsmästare elva gånger och rankad etta i världen oavsett viktklass två år i rad – har hennes huvudfokus handlat om hållbarhetsfrågor. Hon tar presentationsuppdrag och håller föredrag om såväl hållbarhet som hur man når sin potential som idrottare.

Heidi Andersson har varit världsmästare elva gånger och rankad etta i världen oavsett viktklass två år i rad. FOTO: Privat

— Jag och Björn ser oss som ambassadörer för hållbarhet och en klimatsmart livsstil. Vi undersöker om den hållbara livsstilen är eftersträvansvärd och svaret på den frågan är hittills ett rungande ja. Vi vill inspirera till handling! Vi har gjort förändringar i vårt sätt att leva, men vill inte klippa banden till samhället. Viktiga samhällsfunktioner som sjukvård och skola är inte fossilfria än, men det är okej. Vi gör så gott vi kan utifrån våra förutsättningar, säger hon och berättar att sedan de skaffade en lastcykel och elbil, de allra första i Storuman, har allt fler valt att följa efter.

Solceller på taket minskar behovet av att köpa el, mer hållbart alltså! FOTO: Privat

— Många tror att det inte funkar att ha elbil i Norrland. Men det stämmer inte! Vår bil startar alltid, oavsett temperatur. Däremot blir räckvidden kortare om det är väldigt kallt. Vi möts av många som är grymt skeptiska – vadå fossilfria? Vad menar ni? Inte går det att köra elbil i -32 grader? Men oftast byts det ut mot nyfikenhet när vi besvarar frågor. Vi är ju supernöjda och har sedan vår första invägning via www.klimatkontot.se sänkt våra fossila utsläpp med 83 procent!
Eftersom bil ofta är ett måste i norra Sverige kan elbilar göra stor skillnad för utsläppen där. Heidi berättar att det har blivit allt bättre med laddstationer och medverkar själv aktivt för att lobba för fler; när hon är ute och åker noterar hon var det skulle vara bra med en laddstation och förmedlar den informationen vidare. Det är ett av många sätt att bidra, menar hon.
Intresset och engagemanget för hållbarhetsfrågor är inte nytt. Som barn drömde Heidi om att bli armbrytarproffs, miljöaktivist och bo i ett ekohus och när hon träffade Björn var hon tydlig med hur viktiga miljöfrågorna var för henne. Nyfiken som han är började han studera hållbarhetsfrågor.
Heidi skrattar till.
—Vi kompletterar varandra bra, Björn är en man med ett stort djup. Han har ett laserperspektiv och gillar att nörda ner sig i rapporter och forskning, medan jag gillar att verkställa. Men vi är båda inriktade på handling, inte bara prat. Även om vi älskar att analysera och diskutera med fokus på att utvecklas så är handlingskraft mitt favoritord.
När parets karriärer var över kring 2015 ville de ägna sitt driv och sina kunskaper åt något meningsfullt och beslutade sig för att sätta upp ett mål. 2025 skulle de vara fossilfria.

Heidi och Björn äger 1000 hektar mark där de kan plocka bär och svamp, och även njuta av kaffe i solen. FOTO: Privat

Ett ambitiöst mål kan man tycka. Men Heidi och Björn levde redan 2015 så hållbart de förmådde, så att ta steget fullt ut var inte så svårt. Än är det några år kvar till 2025, men de har redan kommit långt med sin målsättning och går helhjärtat in för det.
—Vi har helt slutat att flyga, vi åker tåg, buss och elbil. Vi äger tillsammans 1000 hektar skog där vi både har naturreservat och skog lämplig för produktivt skogsbruk. Vi är både PEFC och FSC-certifierade. Plantering, röjning och planering gör vi själva. Vi fiskar och jagar. Skogen ger oss viltkött, bär och svamp. Vi äter efter säsong och försöker minska vårt matsvinn till noll. Det innebär exempelvis att så mycket som möjligt tas tillvara på viltet vi har skjutit, berättar Heidi.
För att förenkla lyfter Heidi fram fyra B:n som är ett bra rättesnöre om man vill leva hållbart. De står för: Bilen, Biffen, Bostaden och Begären. Alltså att resa fossilfritt, äta mycket egen potatis och viltkött, men givetvis också vegetariskt, se över bostadens uppvärmning, elförbrukning, elavtal, och skilja på behov och begär när det gäller konsumtion.
Att låna, hyra, laga, och köpa mycket secondhand även om vissa saker som exempelvis kyl och frys och löparskor är bättre att köpa nytt ur ett hållbarhetsperspektiv – men då ska man givetvis välja produkter med högsta miljö-och energiklass.
I dag äger de ett ekohus, men familjen bor i ett radhus med fjärrvärme i Storuman för att Dante, som går i skolan i centrala Storuman, ska ha nära till kompisar och aktiviteter.
Ekohuset är ett litet fritidshus mellan Tärnaby och Hemavan som de fick ta över från Björns föräldrar. Ursprungligen fanns bara en timmerstomme och Heidi tog på sig att projektera byggnaden.
—Jag ville utgå från platsens förutsättningar och bygga ett hus så hållbart som möjligt, som skulle åldras med värdighet och ha låga driftskostnader. Virket till ytterpanelen högg vi från egen skog, jag och pappa sågade på sågverket i hembyn Ensamheten och jag körde upp det till stugan med elbil och släpvagn. Huset är på 57 kvadrat, giftfritt och isolerat med trä i olika former. Det är fantastiskt fint och vi åker dit så fort tillfälle ges. När vi blir pensionärer kommer vi definitivt bosätta oss där, säger Heidi med ett leende.
Hon ser på framtiden med tillförsikt. Hon anser att vi svenskar har goda förutsättningar att leva fossilfritt och att det gäller människor i både i storstäder och glesbygd.

Mellan Tärnaby och Hemavan ligger ekohuset som Heidi och Björn har fått ta över från Björns föräldrar. FOTO: Privat

—Olika platser har olika förutsättningar. I glesbygden har vi närmare till naturen och vad den ger, men är i stället ofta beroende av bil, medan storstadsbor kan resa med kollektivtrafik. Mest av allt tror jag att tid kommer att vara det som värderas högst. Tid för reflektion, kunskapsinhämtande och samtal med kloka människor och tid för att träna själv, träna barn, gå ut i skogen och plocka bär och svamp, röja, odla och en massa annat som fyller livet med mening. Då mår man som bäst!

Fakta:

Namn: Heidi Andersson
Ålder: 40
Familj: Maken Björn Ferry och sönerna Dante och Simon
Bor: I centrala Storuman, en mil från hembyn Ensamheten
Gör: Armbrytarproffs, föreläsare och tränare. Driver företaget PTE AB med maken.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.