Under pandemin har de digitala skitstövlarna blivit alltmer synliga. Om dessa och varför en kränklimang är så fel berättar retorikexperten Elaine Eksvärd i sin senaste bok ”Snacka snyggare”.

Nyligen fick retorikexperten Elaine Eksvärd veta att hon har ADHD. Det kom inte direkt som en chock. Däremot förklarade det en del av de svårigheter hon kämpat med under hela livet. Som oförmågan att fokusera, organisera och få ihop helheten.
—Jag hade tidigare fördomar om att folk med ADHD är virriga och röriga, men nu när jag har kunskap om denna allvarliga diagnos, kan jag se att mycket av det som jag trodde var en del av min personlighet, har med min ADHD att göra. Jag brukade säga att jag hade ett brasilianskt temperament, vilket tog sig uttryck i en extremt kort stubin. Jag skämdes över beteendet, men kunde inte hejda mig, säger Elaine, som också har lidit av hetsätning, vilket i hennes fall är kopplat till ADHD.

Det är aldrig för sent att lära sig att snacka snyggare, menar Elaine Eksvärd som idag är en framgångsrik retorikexpert. FOTO: Jesper Anhede

—Att få diagnosen var en lättnad och en aha-upplevelse, eftersom jag har känt mycket skam för min ätstörning. Men den innebär också en sorg. ADHD ger bland annat en ökad risk för hjärnsjukdomar, som alzheimer, samt en ökad risk för olika typer av missbruk. Jag har också gråtit mycket över all tid med mina barn som jag har missat…
Det sägs ibland att ADHD kan vara en superkraft. Men Elaine känner sig tveksam.
—Jag har mycket driv och har alltid haft tusen järn i elden. Men jag klarade sällan av att avsluta något. Det gör jag i dag. Bruset i huvudet har tystnat och jag kan vara närvarande på ett helt annat sätt med mina barn. Det känns fantastiskt och jag mår bättre än någonsin! Jag är tacksam över att ha fått hjälp och medicin, men jag kommer aldrig att skylla ett dåligt beteende på diagnosen!
Men Elaines energi, drivkraft och framåtanda har förstås format henne till den framgångsrika retorikexpert hon är i dag. Hon har skrivit en rad böcker om hur man kommunicerar bättre och den senaste heter ”Snacka snyggare”. Där tar hon bland annat upp kränklimanger, något som många människor får – eller ger utan att tänka på det.

—En kränklimang är en komplimang som också innehåller en kränkning. När jag var stor i kroppen kunde jag få höra att jag var snygg i mina byxor…trots att jag var så stor. Eller att jag är snygg för min ålder. Det bästa är att bemöta komplimangen, men inte kränkningen. Jag tror att många kränker omedvetet och utan baktankar. Men visst är det trevligare att säga ”du är snygg” utan att lägga till ”för din ålder”.
Elaine berättar att hon själv trampat i klaveret många gånger. Vid ett tillfälle sa hon till sin chef, som just blivit pappa ”vilken söt dotter du har, hon måste vara lik sin mamma!” I samma sekund insåg hon att hon i och med det menade att pappan inte var söt.

Elaine Eksvärd, tillsammans med maken Gustav och deras barn Matheo. FOTO: Jesper Anhede

"Snacka snyggare" heter Elaines senast bok som handlar om hur man kan förbättra sin kommunikation.

—Svårighet att nå fram med sitt budskap är en verklighet för många och kan vara omänskligt. Min mamma, som har invandrarbakgrund, har brister i sin kommunikation och lyckas inte alltid göra sig hörd. Jag har själv upplevt hur jobbigt det är att slussas mellan olika myndighetspersoner när vi har sökt stöd för vår dotter Evelyn, som föddes med Williams syndrom. Det är mycket byråkratspråk som stänger ute en stor del av befolkningen. Myndigheter borde bli bättre på att uttrycka sig att alla förstår!
Elaines ledstjärna är att ju mer kunskap du har, desto ödmjukare behöver du vara när du kommunicerar men andra. Att lägga skulden på den som inte hänger med i resonemanget är inte okej.
—Kommunikation är som en muskel. Det går att träna bort kommunikationsbeteenden som sårar eller kränker. Men man måste vara medveten om det för att bli en bättre retoriker.

Fakta:

Namn: Elaine Eksvärd
Ålder: 40
Familj: Maken Gustav och barnen Matheo 9, Evelyn, 7 och Pascal, 4.
Bor: I Stockholm
Gör: Retorikexpert. Aktuell med boken ”Snacka snyggare” (Norstedts).

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.