Allt fler inser värdet av att ha en funktionell, vacker och ändamålsenlig trädgård. Det innebär för det mesta en trädgård med flera större byggprojekt.

Det kan handla om en inbjudande altan/uteplats, stenläggning där det känns relevant, ett förråd att förvara trädgårdsprylar, eventuellt ett växthus och en bra odlingsplats.
Kanske drömmer man också om en pool eller ett spabad. Eller fruktträd och en tät häck mot insyn samt blommor och växtlighet som är en fröjd för ögat året om.
Det är lätt att drömma och gapa över mycket. Men att i ett svep få till precis allt i en trädgård är att göra sig själv en otjänst. Trädgården är ingen quick-fix!

—Att skapa den perfekta trädgården för just dig och din familj måste få ta tid och kräver noggrann planering och i de flesta fall också hjälp av proffs, konstaterar trädgårdsdesignern Jeanette Skålander på Njuta Trädgårdsdesign.
Viktigast av allt är att titta på trädgårdens förutsättningar för att det ska bli långsiktigt hållbart. Hur faller solljuset? Var är det skugga? Var är det lä? Vad vill jag ha ut av min trädgård? Vilken budget har jag?

—Man brukar räkna att trädgården kostar cirka tio procent av husets totalbudget. Det kan låta mycket, men man måste vara realistisk. Men allt måste inte bli klart direkt. Bättre att ta det i etapper!
Jeanette Skålander avråder även från att ta impulsiva beslut gällande plantering av växter. I stället bör man göra upp en plan och sedan hålla sig till den.

—Fundera på hur mycket tid du vill lägga på dina växter och vad syftet är. Vill du ha ett vackert blickfång, ska växterna vara lättskötta eller önskar du ljuvligt doftande blommor? För den som vill äta egenodlade köksgrönsaker så är rådet att hålla sig till grönsaker som klarar sig bra i den odlingszon där du bor.
Jeanette Skålander tipsar om att ha ett året-runt-tänk när det gäller växter. Det är fint med vårlökar som blommar tidigt på våren och lika fint med höstblomster och vintergröna växter. Då är trädgården snygg under alla årstider.

—Sprid inte ut plantorna utan plantera tätt, så att det känns ”färdigt” och inte spretar, säger hon och tillägger att bra odlingsjord är jätteviktigt. Om man råkar ha en grävskopa på plats, kanske för att gräva ut en pool, så är det smart att nyttja den till att placera ut bra jord där man tänker odla grönsaker.
Att börja med de växter som tar längst tid på sig är smart. Prio ett är häckar och träd som kan ta flera år på sig innan de når den önskade storleken. Man börjar alltså med själva inramningen, därefter lägger man fokus på detaljerna i trädgården.

Foto: Enkelrum, Gjordnära Tunnelväxthus, Markus Danielsson för Nelson Garden, Benders, Villapoolen, Blomsterlandet.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.