”Det är alltid läge för en tårtbit”

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mera tårta till folket skulle kunna vara konditorn Roy Fares alldeles egna ordspråk. Han älskar bakverk, i synnerhet cheesecake, och anser att man ska kunna unna sig en läcker tårtbit lite när som helst – inte bara vid festliga tillfällen.

När Libanonfödde Roy Fares tillsammans med sin familj kom till Sverige 1990, var det främst hemlandets matkultur och bakverk som stod i fokus. Det handlade bland annat om söta efterrätter med pistage, mandel och valnötter samt friterade bakverk, som munkar. Men också om amerikanska och franska tårtor; den libanesiska kulturen är präglad av sitt franska arv.

Tårta skapad av Roy för chokladälskare! Den består av chokladbottnar, karamellmousse, kolasås, mjölkchokladkräm och salted caramel crisp. Låter det gott? FOTO: Privat

Så småningom fick han smak för den svenska fikakulturen och under hemkunskapen på högstadiet upptäckte han tjusningen med att baka.
—Jag tyckte det var kul, var duktig och fick en trygghet i det. Så jag valde att gå livsmedelsprogrammet med inriktning på att bli konditor på gymnasiet. Jag hade ingen särskild plan för framtiden, men kände att jag gillade kreativiteten och det hantverksmässiga, säger Roy.
I dag, många år senare, är han en etablerad och prisbelönt konditor - 2010 blev han utsedd till Årets konditor - författare och tv-personlighet. 2017 startade han konditoriet MR Cake tillsammans med Mattias Ljungberg - som sedan ett år inte längre är med - och sedan dess har han gått från klarhet till klarhet. Konditorikedjan finns numera både i Stockholm och Göteborg.
—För första gången har jag ett riktigt jobb och det känns fantastiskt! Att vara frilans har sina fördelar, men just nu vill jag satsa min tid och energi på detta, säger Roy med ett leende.

Roy älskar fikakulturen som finns i Sverige. Här maxat med flera sorters bakverk! FOTO: Privat

Bakverken på MR Cake är maffiga och USA-inspirerade; konceptet är en fusion mellan svensk fika och amerikanska bakverk. Det var när han hade ett förhållande i USA och tillbringade långa perioder i Los Angeles som han lärde sig att älska amerikanska tårtor och bakverk.
—Jag fastnade för generositeten och det visuella, att de var så vackra att se på. Och goda förstås. Där väcktes drömmen om att starta ett konditori i Sverige med liknande bakverk. Stora härliga tårtbitar och bakelser med mycket färg och smak. I Sverige äter vi tårta på födelsedagar eller vid någon festlighet, men jag tycker att man ska unna sig en tårtbit annars också! Många är rädda för alla kalorier, men det finns annat man kan avstå ifrån. Som vin till exempel. Jag tar hellre en efterrätt och avstår vinet!
Själv älskar han cheesecake i alla dess former – och håller bilringarna borta genom att träna.
—Jag gillar när det är en rejäl botten. Svenska tårtor är ofta väldigt fluffiga, med grädde och krämer och tunn botten. Jag vill gärna ha lite tuggmotstånd, säger han och berättar att MR Cake också erbjuder svenska klassiker, som olika typer av bullar.
Han menar att den svenska fikakulturen är stark – faktum är att vi är det enda landet i världen som har ett eget ord för att sitta ner med ett bakverk och en kopp kaffe. Fika. Vi har ett stort spektrum av olika varianter, bland annat sju sorters kakor och otaliga typer av bullar och vetebröd.

Tårta med smak av choklad och karamell. FOTO: Privat

—Vad man äter för typ av bakverk i olika länder har ju bland annat med klimat och tillgång till råvaror att göra. Vi använder ofta grädde i vårt kalla klimat, medan varmare länder måste välja en annan typ av kräm till sina tårtor och bakverk…
Det som främst driver honom som konditor är kreativiteten och skaparglädjen, och att få jobba med ett riktigt hantverk som kräver precision och kunskap om hur råvaror reagerar kemiskt med varandra.
—Med bakning går det inte freestyla på samma sätt som man kan göra med matlagning. Det är exakta mått och noggrannhet som gäller, konstaterar han.
Han gläds åt att allt fler svenskar har hittat tillbaka till bakningen som en kreativ och rolig hobby. Förr bakade man för att det inte fanns köpebröd. Nu bakar man för att det är det är kul och för att det är avkopplande att jobba med händerna.
—Om man har suttit framför datorn hela dagen kan det vara härligt att bryta av med bakning, det är något helt annat, som kräver att man är här och nu. Alla dofter och smaker gör något med oss. Tid är en bristvara i dag, så att ge bort en hembakad tårta eller något annat hemgjort bakverk är en riktigt fin gåva med tanke på all investerad tid och omtanke.

Jordgubbscheesecake med vit choklad. En riktig sommardröm! FOTO: Privat

Som den arbetsmyra han är ska Roy mestadels arbeta i sommar. Han har inte gjort upp några särskilda semesterplaner och tar det lite som det kommer, lite beroende på vädret. Men kanske blir det en tur till Barcelona.
Möjligen är han lite restrött efter att ha varit och vandrat två veckor i Nepal.
—Det är för ett tv-program som kommer i höst och som handlar om ett gäng vandrare i Nepal. Det var tufft, jag är ingen friluftsmänniska, men också lärorikt. Jag gillar att utmana mig själv och gå utanför min komfortzon, säger Roy.
En perfekt sommardag beskriver han som solig och varm, med skönt häng och kanske bad. På kvällen en bit grillat kött och en fräsch somrig sallad till. Han älskar sommaren och särskilt de ljusa nätterna som aldrig tar slut.
—Jag tycker man ska ta tillvara på vad säsongen erbjuder. På sommaren vill jag ha fräsch mat med mycket grönsaker. Vad gäller efterrätter så tycker jag att man kan låta grillen vara och laga det söta på vanligt vis i ugnen. Om jag själv får välja efterrätt så blir det créme brulée. Det är en favorit med den knäckiga ytan och den mjuka krämen inuti.

Fakta:

Namn: Roy Fares
Ålder: 38
Familj: Sambo
Bor: I Stockholm
Gör: Konditor, driver MR Cake, författare och tv-personlighet.

Foto toppbild: Privat

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.