Blåbärsmoussetårta

Redaktionen

Julens gottor

Förlag: Polaris

Camilla Hamids nya bok ”En sötare vinter” är fullmatad med smarriga julrecept. Här är en av godbitarna.

En fräscht sötsyrlig blåbärsmousse omsluten av luftig blåbärsrulltårta.

Ingredienser

6-8 bitar
Botten
2 ägg
1 dl strösocker (90 g)
1 dl vetemjöl (60 g)
¼ dl majsstärkelse eller potatismjöl (20 g)
2 tsk vaniljsocker (6 g)
1 tsk bakpulver (5 g)

Rulltårta
3 ägg
1 ½ dl strösocker (135 g)
1 ½ dl vetemjöl (90 g)
½ dl majsstärkelse eller potatismjöl (40 g)
2 tsk vaniljsocker (6 g)
1 ½ tsk bakpulver (15 g)
2 dl blåbärssylt (250 g)

Blåbärsmousse
225 g frysta blåbär
saft från 1 citron
1 ½ dl strösocker (135 g)
1 tsk agar agar-pulver eller 2 tsk gelatinpulver
600 g naturell färskost
2 dl vispgrädde (200 g)
färska blåbär att garnera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Fodra en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker till bottnen vitt och pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem till en slät smet med en slickepott.
  3. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter, eller tills kakan är genomgräddad men knappt fått någon färg. (Låt ligga kvar i formen.)
  4. Vispa ägg och socker till rulltårtan vitt och pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. Vänd försiktigt ihop till en slät smet med slickepotten.
  5. Fördela smeten jämnt i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen (225 grader) i 5–7 minuter, eller tills kakan har blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  6.  Vänd upp kakan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret och rulla in kakan i kökshandduken från långsidan. Låt svalna helt och hållet.
  7.  Rulla ut rulltårtsbotten och bred ut sylten i ett jämnt lager. Rulla ihop rulltårtan tajt från långsidan och svep in i plastfolie. Låt ligga i kylen i minst 4 timmar.
  8. Koka blåbär och citronsaft tills bären blivit mosiga. Passera moset genom en finmaskig sil till en puré. Koka puré, socker och agar agar i 3–4 minuter. Häll purén i en skål och låt svalna i rumstemperatur tills den har tjocknat. Håll lite koll så att den inte hinner bli för hård.
  9. Vispa färskost och grädde till en krämig blandning med elvisp. Tillsätt purén och vispa lite till.
  10. Skär rulltårtan i cirka 1 ½ cm tjocka skivor och placera dem längs med springformens kanter.
  11. Häll moussen i formen, skaka formen så att moussen fyller formen jämnt. Låt stå i kylen i minst 2 timmar. Ta sedan ut ur formen, garnera med färska blåbär och servera.
KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.