Smarta hus förenklar tillvaron

2024-12-21
Smarta – eller intelligenta – hus för tankarna till science fiction. Men numera är tekniken så pass enkel att i stort sätt vilken villa som helst – ny eller gammal – kan bli smartare med hjälp av automatiserande system. Ungefär var tionde nybyggd villa är i dag ”smart”.
Så vad innebär det att ett hus är ”smart”?

Ja, det handlar förstås om finurliga, automatiserade lösningar som underlättar i hemmet. Man kan även övervaka och styra bostaden på distans via mobil eller dator, och få larm om något händer. Intelligensen ligger i styrsystemet, som tar emot information från olika sensorer, detektorer, kontakter och givare, bearbetar denna och i sin tur styr funktioner som belysning, lås, värme och ventilation och larm. Kommunikationen kan ske via speciella kablar, via elnätet och/eller trådlöst samt via radiovågor.

En nyhet från och med i år från företaget Hager är att radiovågstekniken nu finns i själva knapparna. De smarta knapparna monteras direkt på en insats, med funktioner som till/från, markiser, dimmer eller någon annan önskad funktion.

Inga kabeldragningar behövs, utan de smarta knapparna fås att kommunicera med varandra via radiovågor. En tryckning på en av knapparna ger order till de andra knapparna i huset. Du kan skräddarsy lösningar utifrån dina egna önskningar och behov. Vill du att övervåningen tänds när du trycker på knappen i hallen? Vill du att dina motorstyrda gardiner dras för på eftermiddagen? Allt programmeras i den lilla dosan bakom tryckknappen utifrån just dina behov.

Systemet för denna teknik är standardiserat, så det spelar ingen roll vilket märke systemet du köper har. Det finns ett par olika standarder eller protokoll som gör att de olika komponenterna i ett intelligent system kan kommunicera med varandra. Ett av dessa heter KNX, ett annat Control4. Det går utmärkt att blanda KNX-produkter från olika tillverkare, men det går däremot inte att blanda system som KNX och Control4. De produkter man köper får man sedan komplettera med ett webbgränssnitt, till vilket man kopplar in de saker man vill kunna avläsa och styra på distans.

Det är bara fantasin, och behoven, som sätter gränser för vad man kan göra. Och att göra sitt hus smart är inte bara praktiskt, utan också ekonomiskt och miljövänligt. Att exempelvis sänka temperaturen någon grad när ingen är hemma dagtid – för att sedan höja den igen när de första familjemedlemmarna kommer hem – är ett bra sätt att hålla energikostnaderna nere.

Smarta lösningar för villor har funnits i tiotalet år, men hittills har det alltså krävts kabeldragningar och relativt omfattande elarbeten för att få det att fungera optimalt.

Mer avancerade system kan man övervaka och styra via webbläsaren i en dator eller på din smarta mobil. Fjärrstyrning via mobilen kan vara särskilt praktiskt för den som är lite glömsk; slog jag verkligen av spisen? Med en enkel knapptryckning är oron skingrad. Eller så kan man via mobilen sätta på kaffet i lagom tid innan man kommer hem. Ett annat användningsområde är avläsning av olika värden, som exempelvis temperatur eller energiförbrukning,

Smarta system kan också övervaka och larma vid exempelvis intrång. Larmcentral meddelas, sirener kan aktiveras, ute- och innebelysning fås att blinka. Brandvarning är en annan viktig funktion, där samtliga brandvarnare i hemmet kan aktiveras om en av dem skulle lösas ut och larmet skickas till förinställda nummer om du inte är hemma.

Vatten- eller gasläckage är ytterligare ett problem som man gärna vill bli informerad om, liksom strömavbrott. Även här kan åtgärder vidtas automatiskt, till exempel avstängning av huvudkranen, beroende på hur avancerat systemet är.

Smarta hus

Smarta hus

Kan man installera ett smart system själv?

För den som är hyfsat teknikkunnig går det utmärkt att montera och programmera enklare smarta system själv. Anvisningar följer med systemet när du köper det. Handlar det om mer avancerade system kan det vara en fördel att låta en installatör göra jobbet.

Prislappen då? Är det värt pengarna?

Det är förstås svårt att svara på och beror naturligtvis på hur avancerat system man anser sig behöva, och hur tekniskt intresserad man är. Men någonstans mellan 30 000 och dryga 100 000 kronor – och i vissa fall mer – får man räkna med om man vill ha ett heltäckande system.

Finns det några risker med att göra hemmet smartare?

Nej, egentligen inte, även om ett längre strömavbrott naturligtvis slår ut systemet. Viktigt att tänka på är dock att räckvidden inte är jättestor; ungefär 100 meter. Så det fungerar inte att fjärrstyra sin sjöstuga eller friggebod några hundra meter bort – om man inte väljer att aktivera en så kallad förstärkarfunktion. Då bli räckvidden längre.

Vissa byggmaterial kan också göra att räckvidden på radiovågorna minskar ytterligare och bara når 30-50 meter. Men i ett normalstort hus torde detta inte utgöra något problem.

7 exempel på smarta lösningar i hemmet

  1. En trycknapp vid entrén som släcker all belysning i huset och slår ifrån strömmen till spis/ugn, uttagen för kaffebryggaren och strykjärnet så att du slipper springa runt och kolla.
  2. En tryckknapp vid sängen där du släcker lamporna i flera rum när du gått till sängs.
  3. Att du har en välkommen–hem knapp vid entrédörren där du kan tända upp utvald belysning så att det blir upplyst och trevligt redan i entrén.
  4. Att värmen automatiskt sänks i de rum som du inte använder, och i sovrummen kan temperaturen automatiskt sänkas någon grad under natten. Allt för att spara energi utan att förlora bekvämlighet.
  5. Ett ljusrelä som är känsligt för dags-ljus kan slå på trädgårdsbelysningen när det skymmer och slå av den när det börjar ljusna.
  6. Om det skulle bli inbrott så kan larmet tända upp all belysning och t.ex. blinka med ytterbelysningen för att väcka uppmärksamhet.
  7. Dra för eller rulla upp alla eller några markiser, dra upp eller dra för gardinerna i vardagsrummet eller via en rörelsedetektor, få en skönt dämpad belysning när du smyger på toaletten på natten.

Källor: Hager, Schneider Electric, Tekniska Byrån

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.