Så bygger du din altan

2024-12-26
Med en härlig altan på fram- eller baksidan får huset ytterligare ett rum, som kommer väl till användning under sommarhalvåret. Här kan du bekvämt grilla, äta, sola, umgås och bara vara.

Om du vill bygga altanen själv krävs det en hel del kunskap, händighet och tålamod. Och glöm inte att kolla med stadsbyggnadskontoret om bygglov krävs!

– Mitt tips är att alltid konsultera någon som kan, innan man sätter igång. Och så ska man tänka efter före. Hur stor ska altanen vara? Vad ska få plats?

Man kan gärna möblera ytan där man planerar sin altan innan man börjar snickra, tycker snickaren Per ”Pirre” Starrin.

– En liten, enkel altan är busenkel att bygga själv. Det kan i princip handla om en upp-och-nervänd ”trälåda” som går att ställa direkt på plant underlag, exempelvis stenplattor.

– Men så fort det handlar om höga konstruktioner med avlastning och där bärighet krävs, så måste altanen reglas med bärlinor och fundament gjutas, vilket är mer komplicerat. Då kan det vara bra att anlita en fackman, eller åtminstone konsultera en, säger Per Starrin.

Det första steget, efter att man bestämt sig för var altanen ska vara, är att kolla underlaget. Allt utgår ifrån det. Ofta handlar det om gräsmatta eller ett dött hörn med jord. Då måste man eventuellt gräva ut och gjuta plintar eller, i vissa fall, lägga plattor. En som inte räds att bygga själv är Lars Davidsson, husägare i södra Stockholm. Förra året köpte familjen en pool och i år bestämde de sig för att bygga en rejäl träaltan på cirka 40 kvadrat i anslutning till poolen. Nu är altanen klar, men arbetet att bygga ett däck runt poolen fortsätter.

– Valet föll på tryckimpregnerat virke, det känns lättarbetat och bra, säger Lars, som aldrig tidigare har byggt en altan. Arbetet har tagit ungefär en månad och då har han byggt under all ledig tid. Han tycker att det har gått bra, även om han har stött på en del problem.

– Jag fick klura en hel del för att få altanen i samma höjd som golvet inomhus. Och när det gäller finsnickerier så har jag fått göra om några gånger. Men det är okej! Jag tycker det är kul att bygga själv och tar det med jämnmod att jag några gånger har fått riva upp och göra om, säger han.

Steg för steg – så gör du

En altan består av; stöd/fästpunkter mot mark, ramverket (bärlinor), tralldäcket(trallvirke).

  1. Börja med att fästa en regel i väggen på den höjd där du vill lägga trallgolvet. Fäster du i trävägg använd så kallad fransk skruv. Har du tegel eller betongvägg så använd expanderbult eller liknande. Fråga din bygghandlare om råd.
  2. Fortsätt nu med att spika ramens ytterreglar. Palla upp den så att den ligger i våg. Spika i varje hörn med 3 st 6” galvad trådspik.
  3. Om altangolvet blir bredare än 2500 mm krävs för att få ett stabilt golv en bärlina under golvreglarna. Fäst 1 eller 2 reglar på mitten och skråspika fast bärlina.
  4. Kryssmät och fixera med en diagonalt fastsatt bräda.
  5. Plintarna placeras med ett avstånd på ca 2000mm. Gräv ner till frostfritt djup och gjut en platta i botten, den skall fördela trycket från plinten och bör ha ett mått på ca 300x300mm.
  6. Gjut sedan plintarna. Ramen som nu är fixerad i rätt läge används som stöd för formarna. I ramen har du också fäst ingjutningsbeslagen som då automatiskt hamnar rätt vid gjutningen. Låt gjutningen härda ut ordentligt innan du fortsätter.
  7. Regla upp med 600mm centrumavstånd om du använder trallvirke i dimension 28×95 eller 28×120, vid tunnare virke, 22mm, bör du regla med centrumavstånd 450mm för att inte golvet skall svikta. Vid husväggen fäster du lättast reglarna med hjälp av balkskor som spikas med ankarspik, använd 6 spikar mot väggregeln och 3 på varje sida av golvregeln. I andra ändan kan du fästa golv-reglarna med 3 st 6” galvad trådspik i varje regel.
  8. Trallvirket skruvas fast med 5 mm mellanrum. Använd trallskruv för utvändigt bruk. Skarvar läggs över regel. Kontrollmät och gör märken i reglarna så att det blir rakt i slutändan.

Tips!

Skruva ner skruven 1-2 mm under brädans yta. Rekommenderad skruvlängd vid olika tralltjocklekar: 22 mm = 41 mm skruv, 28 mm = 57 mm skruv, 34 mm = 75 mm skruv.

Tänk på det här när du planerar:

  • Vill du ha ett tak/kommer du att vilja ha ett tak om ett par år?
  • Vill du ha ett staket/kommer du att vilja ha ett staket om ett par år?
  • Vill du klä sidorna så att man inte ser in under altanen?
  • Vill du ha ett vindskydd eller insynsskydd monterat i någon ände?
  • Vill du ha eluttag vid exempelvis grillplatsen?
  • Vill du ha vattenutkast så att du kan skölja grönsakerna?
  • Vill du ha en pool nersänkt i altanen?

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.