Rätt belysning skapar nya dimensioner i trädgården

2024-07-15
När vintermörkret sänker sig över villaträdgården kan rätt belysning ge den helt nytt liv och nya spännande former.

För tiotalet år sedan var det fortfarande relativt ovanligt med en genomtänkt trädgårdsbelysning i villaträdgårdar. De flesta villaägare lyste endast upp infart och entré och smyckade på sin höjd någon buske eller träd med ljusslingor. Men i takt med att priserna på framför allt LED har sjunkit har intresset för en planerad belysning i trädgården ökat.

I dag kan villaägaren själv montera sin trädgårdsbelysning, eftersom LED-lampor fungerar med ett 12-voltsystem. Det finns väldigt enkla system med en transformator och en slinga på vilken man kan bygga på med så många belysningspunkter man önskar. Det är dock alltid viktigt att tänka på säkerheten, även om det bara handlar om 12 volt. Jordfelsbrytare, IP-märkning (minst IP44) och CE-märkning är ett måste i trädgården.

Att lysa upp sin mörka trädgård fyller flera funktioner. En är säkerhetsaspekten. Det är mindre lockande för en tjuv eller en inkräktare att röra sig i en upplyst trädgård. Han eller hon blir lätt upptäckt av husägaren eller grannar. En annan är den egna säkerheten; man vill ju se var man sätter sina fötter i mörkret. En tredje funktion är den rent estetiska. En snyggt belyst trädgård lyfter fram detaljer och former och förstärker rumsbildningen. Det gör man med rätt placerade markspottar eller pollare med LED och/eller halogenlampor som får belysa stam och/eller kronan av ett vackert träd, en buske, en sten eller något annat som är värt att lyfta fram – ovanifrån eller underifrån. När snön faller blir det effektfullt på ett annat sätt när belysningen bäddas in i snö.  Viktigt att tänka på är att inte låta ljuskällorna hamna alltför djupt. Blir det för stora mängder snö begravs lamporna helt.

– Genom att exempelvis belysa ett lövträd med grönt lövverk eller barr med ett kallt ljus och trädstammen med ett varmt ljus bygger man spännande kontraster, säger trädgårdsdesignern Gunilla Welin Brook, som också tipsar om att belysa utsprutet i en vatteninstallation eller en vacker stentrappa från sidan, vilket ger ett behagligt släpljus. Belysningen skulpterar, formar och kan ge helt nya dimensioner åt en trädgård som i dagsljus kanske varken är stor eller särskilt anmärkningsvärd.

En pool förstärker sin form genom nedsänkta spottar runt poolkanten. En pergola får en ”stjärnhimmel” med hjälp av infällda spottar i bågen. Det finns filter som ger varmt eller svalare ljus, beroende på vilken effekt man vill uppnå. Bara fantasin sätter gränser.
En LED-spot i bra kvalitet kostar cirka 500-600 kronor. Det kan tyckas dyrt, men då ska man tänka på att LED förbrukar lite ström och håller väldigt länge. En LED-spot räcker i upp till 30 000 timmar, men ger fortfarande ifrån sig ljus i upp till 60 000 timmar. Den slocknar alltså inte tvärt utan ebbar sakta ut.

Med billigare priser är det lätt att slå på stort – man får mycket belysning för pengarna. Men less is more, menar Gunilla Welin Brook, som understryker att det oftast är bättre att välja ut några ställen i trädgården att belysa snarare än att man klämmer till med både slingor, spottar, pollare och stolplyktor. Det blir lätt överlastat. Hellre två, tre något svagare spottar från flera håll än en enda strålkastare mot ett träd. Det blir sällan snyggt.
Fasadbelysning kan vara en god idé – om fasaden är i gott skick. Annars framhävs snarare skavankerna.

– Annars är ljus på fasaden mycket välkomnande och vackert, säger Gunilla Welin Brook och berättar att så kallad up-and down-belysning gör att ett lågt hus ser högre och pampigare ut. Belyser man bara uppåt eller nedåt får man helt andra effekter.

Dagens trädgårdsbelysningar kommer vanligtvis med ett relä som slår på och av vid mörkrets respektive ljusets inträde. Man kan också välja att ha en timer som slås på vid ett visst klockslag. Vid entré och uppfart kan man välja en rörelsedetektor som aktiverar ljuset när någon passerar.

–Om man vill ha hjälp att utforma sin trädgård med hjälp av belysning kan det vara väl investerade pengar att anlita en trädgårdsdesigner. Men man kan också göra mycket själv.

Gå runt med en ficklampa i mörkret och testa hur det ser ut när du belyser olika punkter. Först därefter kan du åka och handla. Eller så ber man att få låna med sig ett lampkit från butiken och så testar man hemma i trädgården innan man bestämmer sig, säger Gunilla Welin Brook.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.