Underbara uterum

2024-04-19
Det är nu mitt i vintern och om man vill njuta av en vinterträdgård, orangeri eller inglasat uterum (kärt barn har många namn!) är det hög tid att börja planera för sommarens njutningar.

Innan man sätter igång och bygger är det nödvändigt att kontrollera att det verkligen går att bygga uterummet på den plats man tänkt. I vissa fall kanske huset redan är byggt till maxyta på tomten så att man helt enkelt inte får bygga mer på tomten. Uterummet kan också hamna för nära tomtgränsen, men man kan i vissa fall med grannens godkännande ändå få bygglov.

Däremot kan man alltid utan bygglov bygga ett fristående uterum, såvida det inte överstiger 15 kvadratmeter. Information om regler för uterum/friggebod finns på Boverkets hemsida.

Om man är lite händig går det absolut att bygga själv.

– Om man är lite händig går det absolut att bygga själv, säger Patrik Porath marknadschef på Halle. Vi liksom många andra tillverkare levererar kompletta uterum med färdigkapad limträstomme, tak med mera. Det levereras då som byggsats så att man inte behöver såga och kapa något själv, utan enbart montera. Många väljer ändå att köpa ett uterum med montering via någon av våra återförsäljare där vissa kan erbjuda montagehjälp. Vanligt är att återförsäljaren först gör ett fritt hembesök, hjälper kunden med förslag och idéer, därefter tar de fram ritningar, pris och förslag på uterummet.

– Om kunden sedan vill ha hjälp med monteringen så kan återförsäljaren även hjälpa till med detta.

Ett uterum är idag ofta mycket mer än en enklare inglasning. Med de olika möjligheterna som finns idag så kan man använda sitt uterum året runt och får ett extra rum till huset.
I och med ROT-avdraget kan många fler villaägare lägga pengar på att bygga och utveckla sin hemmiljö. Det finns ett mycket stort utbud av färdiga lösningar på marknaden och priserna varierar från enklaste budgetutförande där man bygger själv från runt 30 000 kronor till året-runt bruk för flera hundra tusen.

– Den faktorn som är avgörande för priset är hur många månader om året som uterummet ska användas, säger Patrik Porath. Ett sommarrum blir självklart billigare.

De mäklare som Villatidningen har talat med, anser att ett uterum nästan alltid ökar värdet på fastigheten och när man sedan säljer sitt hus får man ofta tillbaka den peng man lagt på att bygga sitt uterum plus mer därtill.

– Placera gärna uterummet med utgång direkt från köket då kan du utnyttja detta på bästa sätt, säger Tina Paulsson, kommunikationschef på Willab Garden. De allra flesta äter många måltider i uterummet. Närheten till köket är ju då praktiskt.

Ett tips är att förlänga uterummet med en terrass/stenläggning/ där man kan ha en trevlig utemöbelgrupp och sitta och njuta när vädret är fint och soligt. Då förlänger man också uterummet ut i trädgården och gör det integrerat.

Blir det sämre väder eller kyligare framåt kvällen är det bara att dra sig någon meter in i uterummet och stänga till skjutdörrarna.
– Willab Garden har i sin katalog och på webben en guide som hjälper dig att välja rätt uterumspartier och isolertak beroende på vilken säsong man vill nyttja uterummet, säger Tina Paulsson.

ANDRA ARTIKLAR