Vintagekänsla i köket vårens trend

2024-06-15
De senaste årens högblanka, monokroma, stilrena och minimalistiska kök är på väg ut. Nu är det raka motsatsen som gäller – ombonat, varmt och hemtrevligt. Mycket trä, textilier, synliga köksredskap och gammeldags spisar. Det menar Annika Juhlin, trendexpert och skribent på Kökstrender.se.

– Det ska se levande ut och får gärna vara lite ”stökigt”, med saker som ligger framme och öppen förvaring; alltså hyllor med plats för tallrikar och glas. Köket har gått ifrån att vara det rum där man enbart lagar mat till hemmets absoluta hjärta. Särskilt som många hem i dag har en öppen planlösning där köket blir en integrerad del av vardagsrummet, säger Annika Juhlin.

Trä som genomgående material tycks vara en storfavorit i vår, både i luckor, lådfronter och bänkskivor. Men inte furu, utan mörkare trä-slag som valnöt, alm eller wenge, gärna med vacker ådring. Även ek kommer, men då mörkbetsad eller svart.

– Den lantliga stilen överglänser den minimalistiska och det går igen i minsta detalj. Det finns till och med en modern gasspis med en vedspis att köpa (Ilve), för den som vill gå all-in, säger Annika Juhlin, som också tipsar om att en diskho i porslin är en stor trend i vår. Åtminstone i kök med rustikt lantlig inredning.

De i dag ganska låga köksskåpen får stryka på foten för skåp som går ända upp i taket. Och de får gärna ha vitrindörrar så att glas och porslin syns.

Färgmässigt är det mjukt urblekta toner som gäller; vaniljvitt, blek-gult, lindblomsgrönt. För den som gillar färg ska det vara handmålade luckor, inte lackerade, för att få en mer levande och ickeperfekt yta. Det får gärna se lite avskavt och ”gammalt” ut på ytan. Men bakom luckor och fronter döljer sig förstås den senaste teknologin. Toppmodern diskmaskin och mikro samt självklart utdragbara lådor med fint glid, inte skåp med hyllor, som i gamla kök.

– Det fina är att vi behåller det som har utvecklats och blivit bättre med åren, men återskapar den gamla, ombonade ytan. Det är riktigt smart, konstaterar Annika Juhlin.

Men den som har ett högblankt, minimalistiskt kök, och varken har lust eller råd att falla för den senaste trenden, ska inte misströsta. Med enkla medel kan man få sitt lite strama, svala kök att bli varmare och personligare.

– Sätt upp en fin fondtapet, eller en rolig gardin. Fram med skålar och förvaringskärl och låt dem ta plats på köksbänken, tipsar Annika Juhlin.

Foto: Ballingslöv

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.