Fräscha upp köket med enkla medel

2024-05-28
Trender i all ära, men de kommer och går. Dock kan man vilja fräscha upp sitt kök utan att det kostar skjortan. Genom att måla om – eller byta – köks-luckor och lådfronter samt montera nya bänk-skivor får köket ett rejält ansiktslyft som får det att kännas nytt.

Att låta lackera om köksluckorna är varken komplicerat eller dyrt, i synnerhet inte om de är av massivt trä och utan ”speglar”. Luckorna och lådfronterna slipas och lackas om av lackfirman. För att lyfta luckorna ytterligare kan man köpa nya handtag eller knoppar som man monterar på själv. För ett medelstort kök med 20-30 delar (luckor och lådfronter) landar kostnaden på mellan 4000 och 6000 kronor. En vanlig kökslucka brukar kosta mellan 200 och 400 kronor att lacka om.

Rostfria diskbänkar är förvisso praktiska och långlivade. Men handen på hjärtat – hur kul är de? Nej, en bra bänkskiva,
oavsett vilket material man väljer, ger ett varmare intryck och är troligen lika praktisk och långlivad som den sterila rostfria diskbänken.

Den billigaste bänkskivan är av laminat. Laminatskivor, som är ett kompositmaterial, går att få i stort sett vilket utseende, mönster och struktur som helst. Laminat är uppbyggt av hårt sammanpressat papper i skikt som är impregnerat.

Ytskiktet består av melamin, som är mycket tåligt och klarar både värme och slitage, även om man inte ska ställa varma kast-ruller direkt på skivan. Skarvarna kan vara känsliga för fukt.

Laminatskivan är i stort sett underhållsfri och håller 15-20 år. Det räcker torka av den med en fuktig trasa. Låt aldrig vatten ligga kvar på skivan. Priset för en enklare laminatskiva ligger på mellan 600 och 900 kronor löpmetern. Dyrare och specialgjorda varianter kan hamna på 3000 kronor löpmetern.

Massivt trä är dyrare än laminat, men är ett naturligt, levande material som är både mjukare och varmare och hållbarare – om man sköter dem på rätt sätt.

Mest populära i dag är mörkare bänkskivor, de får gärna skifta i svart. Många är ytimpregnerade och ytbehandlade, men måste ändå oljas in ett par gånger per år för att behålla sina egenskaper och hålla länge. Vill man minimera underhållet ska man investera i hårdvaxolja. En inoljning håller i åratal och har en förmåga att ”läka” ihop jack. Med hårdvaxolja behåller man träkänslan, vilket man inte gör på samma sätt om man lackar ytan. Träskivan torkas av, men låt aldrig vatten ligga kvar på ytan. Nackdelen med trä är att det är känsligt för repor och skador. Därför kan man behöva slipa om. En 30 cm tjock ekskiva kostar ungefär 1800-2000 kronor löpmetern.

Granit, marmor, kvarts och betong hör till de dyraste bänkskivorna och är populära i exklusivare kök.

Dessa material håller i generationer. Men tänk på att marmor är poröst och lätt får fläckar, vilket även betong kan få, om man inte är noga med att regelbundet vaxa ytan. Granit och kvartssten är hårdare; kvartssten består av mald sten som färgpigmenteras, vilket ger större valmöjligheter vad gäller färg. Fördelen med en stenbänkskiva är att den är mycket tålig och underhållsfri. Nackdelen är att den är kall och lite skramlig – och att flisor från skarpa kanter kan gå av. Välj därför rundade kanter. Dessutom är den svår att montera själv, eftersom den är så tung. Pris: 4000-6000 kronor per meter.

Bänkskiva från LG Collection

Bänkskiva i granit från LG Collection

Bänkskivor av glas, porslin eller bambu är ovanliga. Glas är läckert glansigt och tål nötning och värme bra, däremot blir det lätt repor. Dessutom får man ständig torka av då minsta fingeravtryck syns.

Bambu, som är ett hårt gräs, måste oljas in många gånger innan skivan kan användas. Fläckar lätt, men är ganska billigt. Cirka 1800 kronor per meter.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.