Välj rätt virke

2024-06-15
Bortåt 95 procent av alla svenska altaner är byggda av tryckimpregnerat trä. Det är slitstarkt, lättarbetat och prisvärt. Men det finns andra alternativ.

Många upplever att det tryckimpregnerade virkets gröna ton är trist – även om det efter ett par år blir vackert silvergrått. För den som önskar en annan nyans finns nu tryck-impregnerat med brunt pigment. Det finns dock inget virke som är underhållsfritt. Däremot finns det vissa träslag som är naturligt resistenta mot rötsvamp och mögel, som cumaru, ceder och lärk. Ädelträ är generellt betydligt tåligare mot väta, röta och mögel än barrträslag. Komposit blir allt mer populärt. Det består av en blandning av trä och plast, eller trä, plast och cellulosa, och är väldigt lättunderhållet eftersom det bara behöver tvättas, aldrig oljas in. Men underhållsarbetet beror inte bara på materialet. Ytan påverkas även av hur du placerar altanen.
Söderläge på altanen är ofta en självklarhet. Men man bör vara medveten om att UV-strålarna bleker och bryter ner virket.

Dessa träslag kan du välja mellan:

Cumaru

Ädelträ med hög densitet och naturligt rötskydd. Kvistfritt. Finns i olika färger, från gulbrun till rödbrun. Relativt svårarbetad. Hård att spika i.

Skötselråd: Obehandlad Cumaru får med tiden en silvergrå yta. Behandla trallen med teakolja.

Lärk

Ett av de vanligaste alternativen till tryckimpregnerad trall. Färgen går från ljus furuträfärg till svagt gulröd. Grånar när det åldras.

Skötselråd: För att motverka sprickbildning vid uttorkning rekommenderas att olja virket på alla sidor före installation. Någon gång per år bör sedan ytan behandlas med lärkträolja. Hög naturlig impregneringshalt, ett ekologiskt alternativ till tryckimpregnerat trä. Hårt och starkt på grund av sin höga densitet. Minus; tungt och har spröd yta som kan spricka. Kan vara mottaglig för svartmögel.

Tryckimpregnerad furu

Det vanligaste valet eftersom det är billigt, lättarbetat och beständigt. Impregneringen ökar träets motståndskraft mot träförstörande organismer. Kallas ibland ”grönt virke” men blir alltmer populärt i brunt.

Skötselråd: Behandla virket med träolja vid behov, för att minska sprickbildning och fuktrörelser. Tvätta med trärengöringsmedel om det blir smutsigt eller missfärgat. Kräver normalt rengöring eller behandling en gång om året.

Träkomposit

Plast uppblandat med träspån eller cellulosa. Finns i olika sammansättningar och färger. Ju högre plasthalt desto bättre livslängd. Kvalitetsskillnaden kan också enkelt utläsas av det mellanrum som man skall ha i kortändarna vid installation – ju längre mellanrum desto lägre kvalitet

Skötselråd: Ytan behöver varken oljas, betsas, lackas eller målas. Rengör trallen med skurborste, såpa och vatten. Högtryckstvätt kan användas vid grov nedsmutsning. Har dock inte samma bärighet som furu.

Ipé

Ädelträ, hårt och kvistfritt. Färgen varierar från mörkt brun till rödbrun. Väldigt hållbart med naturligt skydd mot mögel och svampangrepp.

Skötselråd: Underhållsfri. Obehandlad ipé får en silvergrå yta när den åldras. För att behålla den bruna färgen måste trallen behandlas med lätt rengöring på våren.

Bankirai

Slitstarkt, hårt, underhållsfritt och teakliknande ädelträ från Sydostasien. Färgen varierar från ljusbrun till rödbrun. Svårarbetat.

Skötselråd: Obehandlad bankirai får med tiden en silvergrå färg. För att behålla de mörka färgerna krävs ytbehandling.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.