Så mycket snabbare målar ett proffs

2024-05-29
Dags att förnya hemmet med färg? Ja, att måla själv tycks ju inte vara så svårt och att anlita ett proffs är väl både dyrt och onödigt, eller? Faktum är att ett proffs målar fyra gånger snabbare och det kostar inte skjortan som många tror. Det menar Björn Hellman, VD för bransch- och arbetsgivarorganisationen Målaremästarna.
Björn Hellman, VD för Målaremästarna.

Björn Hellman, VD för
Målaremästarna.

Många målarjobb som görs inomhus är naturligvis inte så svåra att utföra, det vet de flesta som målat om. Men resultatet blir inte alltid som man tänkt sig. Ytor som tak och golv är speciellt krångliga och förarbetet, vilket är viktigast,  är inte enkelt att få till.

– Spackling är väldigt svårt, speciellt om du ska bredspackla väggen och i viss mån även hål efter tavlor, hyllor och så vidare. Det är svårt att få ett fint och jämnt underlag vilket är A och O. Ett tak som kanske spruckit är väldigt svårt att spackla igen och få fint.

Dessutom droppar takmålning mycket. Att lansera ett tak till exempel är ett av de svåraste målarjobb man kan göra, menar Björn.

  Tricket att är få ett tunt lager färg för att träets ådringar ska synas igenom, men det är lätt att det blir tjockt och ojämnt, något som även gäller vid golvmålning.

Den utrustning som man behöver är kanske inte något som ligger och väntar på att användas. Ofta blir det en del inköp utöver färgen. Ett målarproffs har allt som behövs,  alltifrån korrekta ställningar till smådetaljer som skärmaskin till tapeten. Och det går undan när de jobbar. Björn menar att det svåraste faktiskt är att hålla tempot när man målar själv. Många som målat om själv kan säkert minnas att färgen börjat smula och sedan fastnat på väggen. Inte så snyggt och ett tecken på att det gått för långsamt.

Hur mycket snabbare jobbar ett proffs?

– Ungefär fyra gånger så snabbt som en privatperson. Det är klart att med den utbildning och den yrkeserfarenhet som de har så får de upp hastigheten. Något som man som konsument också kan ta med i beaktandet är att man ofta kommer på mitt i jobbet att man glömt att köpa något, och så får man åka tillbaka till affären igen. Det är spilld tid som man kanske inte tänker på.

Vad kan man räkna med att det kostar?

– Det är väldigt svårt att säga, men generellt billigare än man tror. Många blir positivt överraskade över hur mycket man får för det man betalar. Dessutom gör ju ROT-avdraget att måleriarbeten blir än mer prisvärda! Mitt tips är att ta in offerter från två till tre företag för att få en bra överblick.  Glöm inte heller att begära referenser. Alla företag kan verka bra, men en referens är en extra garanti på att de gjort bra jobb hos andra.

Har man anlitat ett företag som är anslutet till Målaremästarna kan man lita på att företaget man väljer är en seriös aktör och sköter sina åtaganden.  Dessutom kan man utnyttja branschorganisationens Nöjd-kund-garanti, om man av någon anledning skulle bli missnöjd, vilket är en extra service gentemot konsumenten.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.