Sätt rätt färg på fasaden

2024-07-16
Att välja rätt färg till husfasaden är knepigare än man kan tro. Det är mycket man måste ta hänsyn till. Den omgivande naturen, husets form och stil, miljön, underlaget. Allt detta spelar roll för hur slutresultatet blir.

En sak ska man ha klart för sig; den färg du ser på färgprovet i butiken är inte alls den färg du kommer att få på huset. Den kommer att uppfattas helt annorlunda – betydligt starkare och klarare än på färgprovet. Det beror bland annat på att utomhusljuset är mångdubbelt starkare än konstgjort ljus.
Enligt arkiteten och forskaren Karin Anter Fridell, som har skrivit boken ”Färgen på huset”, samspelar huset med naturen och ett vitt eller ljust pastellfärgat hus blir nästan alltid ljusare än sin omgivning och drar därmed blickarna till sig. En sobert gråblå färg på färgprovet blir på fasaden tydligt blå och gröna och rosa hus blir lätt blågröna och blårosa i kontrast till naturen. Ett hus som är omgivet av natur blir oftast vackrast i gult, mörkrött eller dovt grönt, eftersom den svenska naturens färger drar mest åt gult.

Tänk på att i naturen finns knalliga färger bara som accenter!

Hur vi uppfattar färgen på huset handlar inte bara om naturen, utan även om husets storlek och det omgivande ljuset. Med hjälp av färgen kan vi framhäva eller förminska. En mörk fasadfärg döljer husets form, då det uppfattas som en kompakt enhet.

Att kontrastera en mörk fasad med en ljus dörr drar blickarna till sig. En färg som är ljusare än sin omgivning syns alltid mer och avslöjar skuggor, ytstruktur och former.
Det är också viktigt att tänka på fasadens struktur. Det påverkar slutresultatet. Därför är det alltid klokt att provmåla, minst en kvadratmeter stor yta, gärna i ett hörn. Ett annat tips är att leta upp hus som du tycker är fina och fråga husägaren vilken färg de har på fasaden.
Så här förändras färgen från färgprov till träfasad, enligt Karin Fridell Anter:

– Fasaden blir alltid ljusare, klarare och intensivare än färgen på färgprovet. Välj därför en ”smutsigare” och dovare färg i butiken.
Fasaden kan få en annan ton än på färgprovet, ofta kallare.

Kan man måla sitt hus i vilken kulör man vill?

– I dag är reglerna för vilken färg du får ha på huset ganska generösa. Den generella regeln är att om byggnadens färg och form finns reglerad i kommunens detaljplan så måste man respektera den. Det kan alltså vara så att ett visst område ska hålla en viss färgskala, som man då måste acceptera. Finns huset däremot inte i detaljplanen är det fritt fram att välja färg. Det är dock alltid bäst att kontakta kommunens stadsarkitektkontor för att ta reda på vad som gäller. Om man önskar en extrem färg på huset, kan kommunen kräva att grannarna får tycka till.

– Men extrema, knalliga färger hör till ovanligheterna i Sverige. De flesta väljer traditionella, mjuka pastelltoner. Gult är en favorit, liksom falurött. På senare år har vitt, grafitgrått och svart seglat upp som populära fasadfärger.

Vilka färger finns det till träfasaden?
  • Slamfärg – mest känt är Falu Rödfärg. Slamfärg fäster bäst på grova ytor. Blir matt och får en särpräglad lyster.
  • Linoljefärg – avsedd för släta hyvlade paneler och snickeridetaljer. Den nymålade ytan är blank, men senare blir den matt.
  • Alkydfärg – besläktad med linoljefärgen, men ger ett hårdare och fylligare färgskikt. Ser nymålat ut längre.
  • Akrylat- eller latexfärg – vattenburen plastfärg. Bryts inte ner lika lätt av väder och vind och mattas av långsamt.

Foto i toppen: Happy Homes

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.