Varför anlita proffs till målarjobbet?

2024-07-16
För den som vill ha en nymålad fasad men inte hinner eller vill lägga tid på skrapning, slipning och allt som faktiskt innefattas av ett målningarbete kan det vara värt att anlita ett måleriföretag. Faktum är att allt fler gör just det, ökningen har varit explosionsartad de senaste åren, framförallt sedan ROT-avdraget infördes, menar Björn Hellman, VD för bransch- och arbetsgivarorganisationen Målaremästarna.

med svart arbetskraft i hantverksbranscherna, men nu är det mycket förmånligt att till exempel anlita ett professionellt måleriföretag. Bland våra medlemmar finns företag som ökat omsättningen till privatpersoner från två till 25 procent. Så vi ser en enorm ökning. Detta beror på att konsumenterna nu vill köpa hantverkstjänster ”vitt” tack vare ROT-avdraget, vilket givetvis är mycket positivt – såväl för måleribranschen som för samhället i stort!

Vilka fördelar finns med att anlita proffs för målningsarbetet?

– Det finns många. Först och främst får man ett bra resultat. Det är faktiskt lätt att gå bort sig när man målar själv, inte minst utomhus. Det är till exempel väldigt viktigt med korrekt underarbete, vilket många inte tänker på. En annan aspekt är skaderisken. Målar man ett högt hus själv, där många ytor är svåråtkomliga, kan man skada sig och bryta ben. För sådana arbeten har våra medlemsföretag korrekta ställningar.
Björn påpekar dock att det finns viktiga saker att tänka på när man ska anlita ett måleriföretag. Det ska till exempel alltid finnas en skriftlig offert och man ska vara hundra procent säker på vad som ingår. Alltifrån moms, till om det är fast pris eller löpande räkning som gäller.

– Det är också viktigt att begära referenser från det måleriföretag man tänkt anlita, minst två anser jag. Sedan ska företaget självklart inneha F-skattesedel. Ställ hellre en fråga för mycket än en för lite. Man ska vara säker på vad man köper.

Vilka garantier finns på utfört arbete?

– Anlitar man något av våra medlemsföretag omfattas arbetet av vår Nöjd Kund Garanti. Den innebär att om man som kund mot förmodan är missnöjd så granskar en oberoende expert det utförda arbetet och avtalet. Bedömer besiktningsmannen att konsumenten har rätt ska felet åtgärdas omgående, annars går ärendet vidare till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Om ARN dömer till konsumentens fördel, och företaget sedan inte följer ARN:s rekommendation, så går Målaremästarna in med sin Nöjd Kund Garanti och ser till att arbetet slutförs på ett korrekt sätt (vi ersätter upp till två prisbasbelopp av konsumentens faktiska kostnad).

Vilka rättigheter har man som konsument om man inte är nöjd?

– Man har alltid rätt att vända sig till företaget. Har man ett skriftligt avtal kan man driva ärendet vidare till ARN. Och grundläggande rättigheter regleras i konsumenttjänstlagen. Känner man sig osäker kan man alltid ringa till sin kommunala konsumentvägledare för mer information.

Björn tipsar även om att man kan få spännande förslag från ett professionellt måleriföretag.

– Det finns så stora möjligheter med färg. Ta chansen att ställa en öppen fråga ; ”Vad tycker du som proffs?”. Du kommer garanterat få en hel del nya förslag som du kanske inte hade kommit på själv, både när det gäller inomhus- och utomhusmålning. Istället för vanlig vit färg i vardagsrummet så kanske det skulle passa med orange, lila, eller varför inte någon av säsongens just nu mest trendiga kulörer, det vill säga pastellerna?!

Om Målaremästarna

Målaremästarna är bransch- och arbetsgivarorganisation för de professionella måleriföretagen i Sverige. Organisationen har ca 850 medlemsföretag. Målaremästarna är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001.
Läs mer på www.maleri.se

Foto i toppen: Happy Homes

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.