Inredningstrend: Välkomnande, lekfullt och personligt

2024-07-16
Det är lätt att sugas in i inredningsmagasinens förföriska bilder. Vi tänker att om jag bara köper de där möblerna och får till färger och ljussättning som på bilderna, så får jag det perfekta hemmet.

Inredning är ingen exakt vetenskap – och det finns inga ”perfekta” hem. Möjligen kan man tala om trender och mode. Och visst är det ett faktum att vi svenskar gärna konsumerar inredning. Vi drömmer, läser, kollar in och strävar efter att hålla oss inom de ramar som är trendigast just nu. Men bra inredning handlar mindre om trender och mera om vad som känns rätt för just dig, i ditt hus, menar Chandrika Sucksdorff, inredare på VipHome.

– Ett vanligt problem som jag möter i mitt arbete är att människor upplever att något skaver. Men de kan inte sätta fingret på vad det är. Det kan handla om att man har tagit med sig ett möblemang från en tidigare bostad och inte vet hur de ska komplettera det eller om att möbleringen skapar en obalans i rummet.

Hon menar att det viktigaste är att fråga sig; vad får mig att trivas i mitt hem? För när något skaver så suger det energi och då är det bra att göra något åt det. I dag finns det egentligen inga ”måsten” inom inredning. En allmän trend är att vi blir mer och mer tillåtande i vårt sätt att uttrycka oss genom heminredning. För något eller några decennium sedan var det vita, rena, avskalade, högblanka och lite stela på modet. Nu ser vi en tydlig rörelse bort från det och mot en välkomnande, varm och mer lekfull stil.

Det är okej att det är lite rörigt

– Vi vill i dag gärna ha ett hem där det syns att folk bor. Det är okej att det är lite rörigt, lite udda detaljer och mysig atmosfär med varma, mjuka färger. Vi föredrar fortfarande ljusa väggar, men väljer kanske en grafitgrå, pösig soffa och ett soffbord i trä som kontrast. Bekvämlighet går före stilrenhet, säger Chandrika Sucksdorff, som tycker att man ska fundera ordentligt på vad man gillar innan man springer och köper ett helt möblemang – som kanske inte alls passar i just mitt hus.

Foto: Rosendahl design group

Foto: Rosendahl design group

– Förutom att man ska blicka inåt och fundera på om man föredrar varma toner före kyliga, mjukt i stället för stramt, så bör man också titta på sitt hus. Vilka förutsättningar har det? Är det ett äldre hus eller ett modernt? Åt vilket väderträck vetter fönstren i vardagsrummet? Hur ser det ut utanför fönstren? Är det högt eller lågt i tak? Det som passar i ett hus kanske inte alls passar i ett annat. Det måste man ta hänsyn till. Samspelet mellan hus, möbler, färger och ljus är viktigt för att det ska bli en harmonisk helhet, konstaterar Chandrika Sucksdorff.

Hon tipsar om att ta bilder på det rum du vill förändra och försöka identifiera vad det är som känns fel. Sedan kan man med fördel prova att flytta på möblerna och prova lite olika varianter. Små förändringar kan göra en stor skillnad. Våga testa! Ett annat inredningstips är att försöka hitta en röd tråd som löper genom hela, eller delar av, huset. Det kan handla om en väggfärg, en färgton eller något annat. Då skapas en harmonisk helhet, som lättas upp av avvikande detaljer; exempelvis gardiner, kuddar eller någon udda möbel. En gammal byrå på rätt plats i ett i övrigt modernt hem kan bli pricken över i:et. Det är ofta den udda detaljen, den som avviker en smula, som lyfter helheten och gör den spännande. För den som vill att hemmet ska spreta är det förstås bara att spreta på. Det finns inga rätt eller fel. Huvudsaken är att man är medveten om vad man gör och vilken effekt man vill uppnå. För den som är mer osäker kan det vara klokt att hålla sig till en neutral färgskala på väggarna. Då har man ett större spelrum för att lyfta fram detaljer. Vill man ändå ha en avvikande färg kan man välja det i exempelvis hallen, där man ser väggarna, men inte vistas så länge.

Chandrika Sucksdorff tycker att man ska ta tillvara sina roliga, udda prylar och inte stuva undan dem. Däremot blir det snyggare och mer harmoniskt om man grupperar dem på ett genomtänkt sätt, i stället för att sprida ut dem överallt.

– Hitta ett sammanhang för dina saker, så kan det bli hur fint om helst!

Fondtapeten är fortfarande aktuell, men går att använda på mer kreativa sätt. Exempelvis genom att tapetsera två sammahängande väggar i ett rum för att forma ”ett rum i rummet”. På så sätt kan man skapa en inramning och skärma av rummet visuellt. Man definierar utrymmet utan att man har en fysisk avdelare.

Vad är hetast inom inredning just nu?

– Vi ser en återgång till naturmaterial, textil och trä och vi kontrasterar gärna vitt med trä, som känns gediget, naturligt, varmt och vackert. Det är mycket mjukt, naturligt med organiska, runda former. Lekfullheten är central och tillåter oss att leka med färger, former och mönster på ett nytt sätt. Mässing, koppar och marmor är också material som efterfrågas mycket inom heminredning, säger Chandrika Sucksdorff.

Foto i toppen: Mio

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.