Bättre fokus utan bländning

2024-04-19

Mycket dagsljusinsläpp gör att vi mår bättre. Men att bli bländad stör både fokus och måendet. Är du en av de många som jobbar hemifrån under pandemin? Så här optimerar du ljusflödet på hemmakontoret!

– Dagsljuset gör oss piggare och mindre stressade. Att kunna se ut, kanske på lite grönska, ökar välbefinnandet ytterligare. Men ibland blir det ju för mycket förstås, säger Margareta Bergetun, förbundssekreterare på Svenska solskyddsförbundet.

Att bli bländad vid sin arbetsplats är såklart inte lyckat, men problemet handlar mer om kontrast än om mängden ljus.
– Bländning uppstår när någonting i ens omgivning är mycket ljusare än rummets som helhet. Vanligast är att kontrasterna skapas av mycket ljus från ett fönster, men det kan även vara en lampa eller reflexer från en ljus yta. Grundregeln för att eliminera bländning, är att utjämna eller minska kontrasterna.
Det finns en tumregel om detta, den så kallade 1-3-10 regeln.
Man ska tänka ungefär så här: Om ljusstyrkan på ditt skrivbord är ETT, bör inte ljuset vara mer än TRE gånger starkare inom närområdet, och inte mer än TIO gånger starkare någonstans i rummet. För att klara av det måste du oftast ha någon form av solskydd.

Eftersom solvinkeln ändrar sig över dagen och över året, är det bra att ha flexibilitet i tanken när man väljer typ av solskydd.
– Ett bländskydd som består av lameller – på längden som i en lamellgardin, eller på tvären som i en persienn, är fiffiga eftersom de låter oss reglera avskärmningen precis så mycket som det behövs, så att man fortfarande har utsikten kvar, tipsar Margareta Bergetun.

Foto: Bigstock

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.