Matcha villan med ny garageport

2024-07-16

En garageport som matchar villan är något som många på senare tid anammat. Numera finns det många varianter av porter i olika färg och form som gör att man kan få ett garage som smälter väl in i husfasaden.

Det går att montera garageport året om – väder eller temperatur har ingen betydelse”, informerar takmontör Roger Sigrén. Foto: Privat.

– En snygg garageport kan öka värdet på villan, konstaterar Roger Sigrén, Garageportexperten, ett av de företag som installerar portar.

Många villaägare väljer av naturliga skäl att se över sin bostad när vi kommer fram i april och maj. Då blir det hektiskt med saker som ska bytas och bättras på inför sommaren. Garaget är en del av detta, där det kan vara dags att byta port när man märker att den är trög att stänga, när fjädrarna börjar bli uttöjda eller när man ser att någon detalj börjat rosta.

Går att byta året om
Takskjutportar som installerades på villor i början av 1990-talet är det nu hög tid att byta ut då många börjat rosta i bultarna och börjat gnissla. Men man behöver inte vänta tills den varma tiden på året med bytet.
– Det går att montera garageport året om. Kanske inte när det ösregnar eller är snöstorm, men annars har väder eller temperatur ingen betydelse. En garageport byts ofta på en dag. Det är också så att porttillverkarna ofta har mindre att göra årets första månader och har då mer tid att snabbare komma ut och montera. Väntar man för långt fram på senvåren, vet vi att beställningarna av tradition ökar och då blir givetvis väntetiden längre, både vad det gäller leverans från fabriken för just den port man vill ha, och själva monteringen. Beställer man i maj, kan man räkna med installation under sommaren eller strax därefter, informerar Roger Sigrén.

Takskjutport med fjärrkontroll vanligast
Det finns många portalternativ att välja på, och i prisklassen 20 000 kronor hittar man ett stort urval portar, både i trä och plåt.
– Vanligast är att husägaren väljer en takskjutport med motor och fjärrstyrd öppnare så att man kan öppna porten när man kommer med bilen. Den stora efterfrågan på denna typ av automatiska lösning har gjort att portarna tillverkas i så stor skala att priset sjunkit ned mot 15 000 kronor i lite enklare utförande, förklarar Roger.

Han noterar även att intresset för vipp- och slagportar i trä som gran, teak eller furu börjar komma tillbaka. I synnerhet för äldre villor av det större slaget i storstadsregionerna; här är intresset stort att välja en garageport i ädelträ.
De som är miljömedvetna i övrigt, väljer helst trä. Och när villaägaren ändå tänkt att måla om husfasaden är det lätt att måla träporten i samma färg. Annars är plåt vanligast i takskjutportar. Dock kan man genom en mattare glansighet få ett träliknande utseende.

Uppsving med portar under pandemin
Pandemin förra året påverkade inte i någon nämnvärd grad villaägarnas tankar på att byta garageportar. Tvärtom; portbranschen märkte ett uppsving då villaägaren hade mer tid att upptäcka brister och behov av renoveringar kring huset när de höll sig hemmavid. Däremot minskade uppdragen från bostadsrättsföreningar, som med anledning av inställda styrelsemöten, valde att skjuta på beslut som rörde bland annat portbyte och renoveringar.
– Men här tror vi att det finns ett uppdämt behov av portbyten inom en snar framtid.

Så kan man konstatera att en ny port förhöjer värdet på villan. Dels rent estetiskt, det blir en viktig del av helhetsintrycket. Färg och form på portar tangerar nu bättre dörrtillverkarnas utbud. Och så förhöjer de värdet även säkerhetsmässigt; dagens portar är tjocka, bra inbrottskyddade, kan manövreras med motor och har klämskydd.
– En ökad matchning av villan med fasad och garageport i samma stil, ökar det estetiska och kan vid försäljning av fastigheten säkert ge ett högre slutpris, tror Roger Sigrén.

Foto (överst): Maria Borg. Foto (porträtt): Privat

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.