Bra träning eller jobbigt måste?

2024-05-28
Vissa ser snöskottning som bra träning, medan andra ser det som ett jobbigt måste. Oavsett vad man känner inför snöskottning, så måste det göras och det gäller att värma upp ordentligt för att inte skada sig. Men för de som inte orkar, eller av andra anledningar inte kan så finns förstås mer bekväma alternativ.

En vinter med mycket snö är att föredra framför en mild och blaskig, men tyvärr hamnar snön inte bara i skidspåret, utan även på villatomten, vilket måste röjas bort.

Förra året fick vi en relativt mild vinter här i Sverige, men så plötsligt täcktes marken av ett tjockt lager av snö. Många villaägare skyndade sig då till affären och köpte en snöslunga. Problemet var bara att det var så fruktansvärt kallt ute, så att montera ihop den var minst kallt om händerna.

Ska man göra en investering i år är det att föredra att vara ute i god tid så att snöredskapen är redo att användas när snön faller. För de som redan har snöröjningsredskap sedan tidigare år är det dags att se över dessa och plocka fram så att de finns lättillgängliga när det är dags för den första snöröjningen.

Det kan vara tungt att skotta snö, speciellt tung blötsnö, medan torr snö nästan inte alls känns när man skottar.

Vilka redskap ska man då välja? Ja det beror dels på hur stora ytor som ska snöröjas. Har du en liten gång och trappa kan det räcka med en piassakvast och en snöskyffel. Men för större mängder snö kan det vara lämpligt med en snösläde med tipp-ning, eller till och med en snöslunga om det är stora ytor eller mycket snö. Tänk på att lägga snön en  bit ifrån ytorna som skottas. Annars blir gångarna lätt trängre och du måste lyfta upp snön högt för att komma över vallarna som bildats.

Du kan även lägga ut snöskottningen på ett företag,  och kan då passa på att utnyttja RUT-avdraget innan årsskiftet. Ska du resa bort under vintern kan det vara en god idé, såvida du inte har snälla grannar som är hemma. Är det skottat på uppfarten så ser det ut som att du är hemma, vilket även är avskräckande för eventuella tjuvar.

Snö faller ju även på taket. När temperaturen växlar från kallt till varmt är rasrisken som störst. Se därför till att hålla efter snö och istappar från taket. Även om de kan se relativt ofarliga ut så är de ofta en del av en större isklump som kan innebära livsfara om de skulle rasa ner. Men skyfflar du bort all snö från taket riskerar du å andra sidan att skada taket med skyffeln. Det är därför lämpligt att inte låta snötäcket på taket bli tjockare än en halvmeter, men inte mindre än någon decimeter.

Tips när du ska skotta själv

  • Kom ihåg att se till att området runt omkring är tillräckligt avspärrat innan du börjar skotta.
  • Klä dig inte för varmt, flera tunna lager är bättre än en tjock jacka och tunna byxor.
  • Vänta inte tills temperaturen stiger. Varm blötsnö är cirka 10 gånger tyngre än kall pudersnö.
  • Använd skor/kängor med bra mönster så undviker du halkrisk.
  • Värm upp innan du skottar så minskar du risk för ryggskott eller andra skador.
  • Skotta inte med vridande rörelser då det är påfrestande för ryggen att lyfta och vrida samtidigt.
  • Stretcha efter skottning, precis som du gör efter vilket träningspass som helst.

Foto i toppen: AL-KO

ANDRA ARTIKLAR