Trädgårdstrender 2015

2024-03-29

De tre tydligaste trädgårdstrenderna inför 2015 har fått namnen Sagosommar, Hotellkänsla och Välkommen till Tropikerna. Blomsterfrämjandet presenterar här trenderna lite närmre.

Sagosommar är en romantisk trend och en dröm om den blomstrande, kravfria trädgården där naturen får bestämma och årstiderna får ta plats. Blommande krukväxter i pudriga pasteller är ett säkert kort och vi värdesätter odlings-
kunskapen hos våra svenska odlare.

Det finns många sätt att använda trenden i hemmet och vi blandar gärna prydnadsväxter med snittblommor och kryddväxter på fönsterbrädan. Genom att bygga på höjden med exempelvis en hylla blir det mer plats, även i ett litet fönster.

Att odla och köpa ätbara växter är fortfarande populärt och att plantera ätbara växter tillsammans med blommande krukväxter på balkongen är nästan ett måste.

Även i entrékrukan och på terrassen mixar vi sommarblommor med kryddväxter och annat ätbart.

Till trenden sagosommar passar växter i pastellfärgade toner och de får gärna ha ett romantiskt skimmer över sig. Hortensia, pelargon, begonia och azalea är några exempel.

Hotellkänsla – Klassiskt, exklusivt och elegant – det är nyckelorden i trenden som döpts till Hotellkänsla. Det ska vara ombonat men stramt.

De flesta växter passar in här. Det handlar mer om vilket material och färg det är på krukan, som ska kännas lyxig och flärdfull. Placera flera krukor i grupp, det förstärker intrycket och satsa på lite större växter och de som har spännande bladverk och form.

På fönsterbrädan utgör formstarka växter som uppstammad azalea och bågformad murgröna en bra bas. Rexbegonian med sina vackra blad, bedårande Saint paulia och kornettblomma är andra bra val för att skapa rätt stämning. Krukväxter med vita blommor som gloxinia, svärmors tunga, eller en bunt vita tulpaner är också helt rätt.

Ute dominerar de gröna växterna, med mycket blad och även prydnadsgräs.

i trenden Välkommen till tropikerna passar växter i starka och glada färger in. Vi bygger på höjden och jobbar gärna med krukor och korgar som är av material som har en naturlig touch. Det är växterna som får stå för färgen och vi blandar friskt så resultatet blir vilt och busigt.

Inne väljer vi färgklickar som våreld, gloxinia och gerbera som passar perfekt tillsammans med monsterans maffiga gröna blad. Vi hänger amplar och korgar i fönstret för att skapa en skön och mjuk inramning med växter.

I trädgården och på balkongen är ett fågelbad fyllt med färgglada blommor ett givet blickfång.

Växter i gula toner är rätt och den klassiska tagetesen har fått revansch både som solitär och i samplanteringar. Toffelblomman är en annan utomhusfavorit.

Stegar att ställa mot väggen är perfekta att hänga amplar i. Det skapar en lummig och frodig känsla, precis som i tropikerna.

Foto i toppen: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.