Årets julblommor

2024-06-15
I Sverige är vi väldigt traditionella kring högtider, inte minst kring jul. De klassiska julblommorna jul­stjärnan, amaryllisen och hyacinerna står sig år efter år, och den röda färgen dominerar fortfarande. Men både julrosen och julstjärnor har blivit mer populära, och fler färger börjar så smått dyka upp bland allt rött och vitt.

Redan i november börjar det säljas mycket tulpaner, vita och röda, även mycket amaryllis och hyacinter på snitt. Vid advent börjar vi oftast mer med de vita blommorna och sen blir det rött mot jul.

– Oftast ser man ju vita och röda jul­blommor, men det beror på var man letar. Jag tycker att man kan våga ta ut svängarna lite, bara att blanda färger i samma toner är fint,  säger Malin Hidesäter, projektledare på Blomsterfrämjandet.

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

– När det gäller julstjärn­an så ser jag lite roliga färger, bland annat smutsrosa och andra färger som passar in i trender som varit. Något man ser mer av är den svensk­­­­odl­­ade ­jul­­rosen. I och med att det är en ­perenn så ­kos­t­ar den lite mer, men den kan å andra ­sidan med fördel plant­eras ­utomhus till vårkanten. Personligen tycker jag om julbegonian. Det är en gammeldags blomma som är svår att få tag i, men jag tycker att den är värd att lyftas fram.

Med enkla medel kan man sedan själv skapa vackra arrangemang, inte minst låga grupper på bordet, tipsar Malin. Enklast bara genom att ställa flera växter på rad.

– Sliderankan är en grön fin växt att jobba med, som passar bra till låga arrangemang med flera hyacinter till exempel. Sedan kan man dekorera på olika sätt. Det är stilrent att bara lägga mossa på.

– Hyacinten finns ju i många fler färger än bara rosa, vita och blå. En färg jag hoppas vi ser mer av är en mörkblå färg vilket jag tycker är fantastisk vacker.

Något som kan vara bra att känna till för den som är överkänslig är att hyacinten finns i olika doftkoder, alla doftar inte lika starkt.

För de som är lite mer bekväma av sig men ändå vill ha ett vackert arrangemang finns förstås också färdiga arrangemang och även här går det framåt. Idag finns det många vackra att välja bland.

Även utomhus ska det vara julfint med belysning och blomster, finns någon blomma som klarar den svenska vintern?

– Blir de en mild vinter så kan du ha julrosen utomhus. Du kan även satsa på hellebourus, men det beror som sagt på vädret. Jag tycker att det är fint att ta vara på det krukor, granris, slingor och ljus.

Vissa av oss har ju inte alls gröna fingrar, vilka blommor kan man välja då?

– Då tycker jag att du ska satsa på amaryllis eller hyacinter på lök.

– Satsa istället på färre växer och ha dem där du ser dem. Börja och prova dig fram. Det är väldigt kul om du lyckas. Se till att intressera dig för din växt. Det är lätt, det är faktiskt det!

Foto i toppen: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog

ANDRA ARTIKLAR