Investera i din trädgård nu

2024-06-15
För att din trädgård ska vara lika redo som du när sommaren står för dörren är det hög tid att börja fundera på nya investeringar och modifieringar redan nu. Med hjälp av trädgårdsarkitekten Jeanette Skålander kommer vi under våren att titta närmare på trädgårdens olika beståndsdelar; vad kan vi göra själva och vad behöver vi hjälp med? Hur skapar vi vår drömträdgård? I den här första artikeln tittar vi övergripande på trädgården och reder ut vilka saker som är viktigast att tänka på inför vår och sommar.

Det ska sägas med en gång; en del arbeten är svårare än andra och om man inte är väldigt händig bör man anlita ett proffs. Det kan handla om stödmurar, stenläggning och poolanläggning. Stödmurar har ett jordtryck på ena sidan och kräver precisionsarbeten som vägning, mätning och dränering. Stenläggning är tungt och relativt komplicerat, varför det oftast är enklast att anlita ett proffs. Vid montering av armatur med starkström krävs alltid en auktoriserad elektriker. Och att anlägga en markpool är ett krävande arbete som bör utföras av en firma som ”kan” pooler. Ofta har poolföretagen en paketlösning där montering ingår.

Men i övrigt kan man alltså göra det mesta själv.

Trädgårdsarkitekt Jeanette Skålander.

Trädgårdsarkitekt Jeanette Skålander.

Första steget är att blicka ut över sin trädgård och fundera på; vilka behov har vår familj? Oavsett om trädgården är stor eller liten och oavsett budget är det klokt och praktiskt att dela in ytan i olika sektioner. Exempelvis en för lek med sandlåda och/eller studsmatta, en för matlagning och samvaro med träaltan, grill och matbord samt eventuellt en sektion för odling. Olika sektioner definierar trädgården och gör den överblickbar och enkel att utnyttja, menar Jeanette Skålander.

I den lilla trädgården kan man ha ungefär samma sektioner som i den stora, bara i mindre skala. Men man kan såklart också välja att prioritera det som känns viktigast. Kanske en träaltan för umgänge och grillkvällar? Eller en liten odlingshörna i söderläge?

Odling i lådor.

Odling i lådor.

1. Odlingsyta.

– Idag är det väldigt populärt att odla sina egna grönsaker. Det är roligt, enkelt och klimatsmart. Men man bestämmer själv var man lägger ribban – och vad det får kosta, säger Jeanette Skålander.

En budgetvariant kan vara att odla egen sallad och rädisor i en odlingslåda medan den ambitiöse odlaren kanske önskar tomater, zucchini, bönor och egen potatis i ett stort och vackert växthus. Huvudsaken är att odlingsytan anläggs på den bästa och soligaste platsen i trädgården, gärna i ett hörn. Jeanette Skålander tycker också att odlingsplatsen gärna kan få bli en plats för samvaro. Det åstadkommer man enkelt med en bänk eller ett litet cafébord där man kan sitta ner och njuta av sin köksträdgård. Ett träplank gömmer effektivt ”fula” attiraljer som gräsklippare och jordsäckar.

För den ambitiöse odlaren är en täckt odlingsyta alltid bra; ett växthus eller ett drivhus, vilket förlänger odlingssäsongen avsevärt. Växthus finns både i billiga budgetvarianter och dyra lyxutföranden.

Så här kan du skapa rumskänsla i trädgården.

Så här kan du skapa rumskänsla i trädgården.

2. Plats för samvaro

– I trädgården behövs alltid en plats där familjen kan sitta ner tillsammans och umgås – och där det finns plats för gäster. En altan med ordentligt utrymme och smart markbeläggning är a och o. Ett trädäck är oftast mest praktiskt och om man har råd är det klokt att investera i underhållsfritt träslag som exempelvis ceder eller lärk, alternativt hardwood. På altanen, som man helst bygger i anslutning till huset och ofta som en förlängning av vardagsrummet, kan man ha grillplats, matbord eller varför inte ett utekök med vask för sommarvatten, säger Jeanette Skålander och tipsar om att man enkelt kan rama in uteplatsen med hjälp av ett plank, en pergolakonstruktion eller en mur av lecablock

Lättskött gräsmatta.

Lättskött gräsmatta.

3. Gräsmatta

– När man har barn är en generös gräsmatta uppskattad. En gräsmatta i sammanhålen form med tydlig avgränsning av exempelvis kantsten eller kantstål underlättar skötseln, menar Jeanette Skålander. Låt gräsmattan vara fri från växter och plantera utanför – då slipper man väja för planterade växter när gräset ska klippas.

Vintergrön häck.

Vintergrön häck.

4. Växter och träd

För den som önskar fruktträd bör dessa helst planteras så snart man flyttar in. Exempelvis äppelträd tar många år på sig innan de börjar bära ordentligt med frukt.

Annars är tumregeln när det gäller trädgårdsväxter strukturera, minimera, gruppera och repetera.

– Låt gräsmattan vara fri från växter och plantera utanför – då slipper man väja för planterade växter när gräset ska klippas. Välj ut tre, fem eller sju av varje sort och gruppera dem för bättre fyllighet. Repetera därefter samman växter runt om i trädgården. Då blir intrycket mera sammanhållet och skötseln enklare. Och det gäller även om man har en liten trädgård. Man ska undvika plottrighet och eftersträva en ”röd tråd”, säger Jeanette Skålander, som tycker att man ska välja växter utifrån hur gröna fingrar man har. Perenna, åter-runt-gröna växter som tuja eller rhododendron ser fina ut vinter som sommar och kräver inte mycket skötsel. Däremot är det viktigt att plantera barrväxter på ”rätt” plats så att de håller sig fina och inte torkar.

– Formklippta buxbomsklot och vintervackra prydnadsgräs ger trädgården en spännande dimension, säger Jeanette Skålander.

Hon tipsar om buskar som bra, lättskötta avdelare och gräns mot gata eller omgivande hus.

– Om man har en större trädgård är det alltid vackert med en grön häck som avslut att vila blicken på. Även bärbuskar, som vinbär, kan fungera bra som häck, samtidigt som den ger bär. En häck ramar in och definierar trädgården.

Lättskötta häckväxter: Avenbrook, Brudspirea, Tuja eller Syrén
Lättskötta buskar: Doftjasmin, Körsbärskornell, Japanlönn, Stärnmagnolia
Prydnadsträd: Apel, Fläder, Prydnadskörsbär
Perenner: Daggkåpa, Pion, Näva, Lammöra, Solhatt, Prydnadsgräs
Nedgrävd studsmatta.

Nedgrävd studsmatta.

5. Lekyta

Om det finns mindre barn i familjen är en lekyta en bra investering. På en liten yta kan man ha exempelvis en sandlåda och en gungställning. Är ytan lite större kan man även få in en studsmatta.

– Men tänk på att ha lekytan på en plats som syns från huset, så att man som förälder har uppsikt över sitt barn!

En pool i trädgården är en dröm för många. Foto : Poolsweden

En pool i trädgården är en dröm för många.
Foto : Poolsweden

6.Pool

En pool är en stor investering som man ofta har mycket glädje av under sommarhalvåret. Men i en liten trädgård kan poolen bli väldigt dominerande. Då kan en ovanjordspool vara ett alternativ. De är dessutom relativt billiga – det går att få en ovanjordspool för cirka 30 000 kronor – och man gör inget ingrepp i trädgården.

– Fundera noga innan poolköpet. Den bör ligga i söderläge för att kunna värmas upp av solen under många timmar och ska kunna placeras på en relativt plan yta. Men om man känner att en pool är motiverad så är det ett härligt ”uterum” som skänker mycket glädje och blir ett vackert blickfång i trädgården, säger Jeanette, som anser att man, där det är möjligt, bör satsa på en nedgrävd pool. Den kostar mer – från 100 000 kronor – men är en mer långsiktig investering som även höjer husets värde.

Den nedgrävda poolen kan – när förutsättningarna är bra – bli trädgårdens bästa samlingsplats på sommaren. Med en trampvänlig yta runt poolen med plats för solstolar och kanske en utomhusdusch, så är det möjligtvis här man allra helst vill vara.

Jeanettes enkla tips för en finare trädgård
 • Stora planteringslådor är snyggt, gärna på hjul för flexibel möblering
 • Byt ut en stenplatta i stenläggningen mot ljust grus eller plantera prydnadsgräs för att skapa visuell spänning
 • Bygg en utedusch, som kopplas till trädgårdsslangen
 • Skapa en liten stig med hjälp av några fina stegstenar
 • Skapa din egen, personliga sandlåda till barnen; gräv ut en njurformad grop i gräsmattan, lägg i markduk och fyll med sand. När barnen växer är sandlådan enkel att omvandla till odlingsplätt eller damm.
 • Gräv ner studsmattan – både säkert och snyggt.
 • Utnyttja stora trädgrenar för gungor eller bygg in trädstammen i ett litet trädäck.
 • Belysning ger trädgården liv även när det mörknar. I byggvaruhusen finns ett stort sortiment av 12 voltsarmaturer som du enkelt kan och får koppla själv.
 • Gruppera krukor i olika höjder.
 • Vattenblänk! Ett enkelt litet vattenfat på altanen blir ett fint blickfång.
 • Häng lyktor i träden när du väntar gäster.

Foto (om inget annat anges) : Jeanette Skålander.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.