Klimatsmart villa producerar egen el

2024-06-15
Familjen Jogensjö lever mer klimatsmart än de flesta och bor sedan
två år i sitt drömhus – som dessutom råkar vara ett av Sveriges coolaste plusenergihus.

För drygt två år sedan köpte Tina och Jon Jogensjö sitt drömhus i Hässelby Villastad utanför Stockholm; ett så kallat plusenergihus på dryga 150 kvadratmeter som producerar mer el än det förbrukar. Huset hade legat ute till försäljning en längre tid och familjen, som är mycket miljömedveten, slog till. Det har de aldrig ångrat.

Det kändes som att vi hade hittat hem

– Jag blev omedelbart förälskad i den spännande arkitekturen och inredningen med träpaneler och den avskalade, svartvita designen. Det kändes som att vi hade hittat hem, säger Tina och berättar att familjen tidigare bodde i en liten lägenhet i centrala Stockholm. Även där försökte de leva så klimatsmart som möjligt genom att bland annat handla ekologiskt, inte kasta någon mat och hålla nere elanvändningen. Men i och med flytten till plusenergihuset i Hässelby
kunde de satsa mer helhjärtat på ett hållbart boende – samtidigt som de fick mera utrymme och ett trivsamt och bekvämt hem.

Huset uppfördes 2009 av företaget A-hus och var en del i det uppmärksammade klimatprojektet One tonne life. Det salufördes som Sveriges mest energisnåla och klimatsmarta hus. I ett halvår levde en testfamilj i huset och målet var att minska deras koldioxidavtryck till ett ton per år och person, vilket är den mängd som forskare anser vara hållbar i längden. Testfamiljen lyckades komma ner i 1,5 ton per person och år från en nivå på drygt 7 ton. När testperioden var över lades huset ut till försäljning.

Skärmavbild 2015-02-10 kl. 10.39.31

Utseendemässigt är det spektakulärt med 100 kvadratmeter solpaneler på den yttervägg som vetter mot söder. På den sidan finns inga fönster. På husets övriga sidor finns däremot stora, härliga fönster med stort ljusinsläpp, men med låga u-värden, som omgärdas av tjocka träramar som ska skärma av den varma sommarsolen, men släppa in vintersolen. Solfångare värmer upp vattnet.

Invändigt är alla väggar av träpanel, som är betydligt mer miljövänligt än gips. Väggarna är 40 centimeter tjocka och välisolerade. Samtliga vitvaror håller högsta miljöklass. Ett plushus innebär att det producerar mer el än det gör av med. Men det gäller endast om ingen bor i huset. Dock är energiåtgången i det här huset betydligt lägre än i ett traditionellt hus.

– På sommaren producerar vi ett överskott av el som vi säljer. På vintern får vi däremot köpa el, säger Jon, som ser sig som något av en ambassadör för det hållbara, moderna, klimatsmarta boendet. Han menar att det finns mycket fördomar om den som vill bo klimatsmart. Att man måste flytta långt ut på landet, elda i spis, gå i lila velourkläder, odla alla grödor själv och på det stora hela leva ganska primitivt och ”annorlunda”. Så tänkte han själv – tills han såg det här huset.

Skärmavbild 2015-02-10 kl. 10.28.57

– Det är jätteenkelt att bo här, inga konstigheter alls. Vi lever precis som vilken villaägare som helst och är en helt vanlig,
svensk barnfamilj. Vi har alla bekvämligheter, som ett modernt, fullt utrustat kök och fräscha, effektiva vitvaror. Enda skillnaden är att vi bor i ett klimatsmart hus och förbrukar mindre koldioxid än genomsnittssvensken. Genom att bo här gör vi av med ungefär 3,5 ton per person och år, men vi vill gärna komma ner ytterligare.

Jag kan ännu inte fatta att jag bor i ett plushus!

I och med flytten har familjen skruvat upp sitt miljötänk ännu ett snäpp. De äger ingen bil, utan cyklar överallt. De handlar självklart ekologiskt, kastar ingen mat, släcker lampor i rum där de inte vistas, undviker att slösa på varmvatten och håller en relativt låg inomhustemperatur. På övervåningen, där sovrummen ligger, snittar temperaturen på 18 grader.

– Vi har fått en ökad medvetenhet som vi har omvandlat i vardagsrutiner som är hållbara. I dag är det inget vi tänker på, vi bara gör, konstaterar Tina, som varje dag känner sig lyckligt lottad som får bo så här fint.

– Jag kan ännu inte fatta att jag bor i ett plushus! Det känns jättelyxigt och vi stortrivs här.

Både hon och Jon önskar att fler fick möjlighet att bo i ett lika klimatsmart hus som deras. Då skulle de upptäcka alla fördelar och hur bekvämt det faktiskt är.

– Det verkar som att många är redo för den här typen av boende och för att producera egen el. Men marknaden och politikerna hänger inte riktigt med. Det skulle behöva byggas flera sådana här hus för att matcha det intresse som faktiskt finns, anser Jon.

Fakta FAMILJEN JOGENSJÖ :

Namn: Tina och Jon Jogensjö 45 och 49 år. Gemensamma sonen Nils, 8 år.

Bor: i ett plusenergihus i Hässelby.

Gör: Jon är frilansfotograf och Tina arbetar på Unicef.

Tina och Jons klimatsmarta spartips:

Fyll tvättmaskinen proppfull

Cykla eller åk kommunalt

Sänk inomhusteamperaturen

Ät mindre kött

Storhandla inte, för att undvika att handla för mycket mat som inte går åt

Lägg inte upp mera mat än du äter upp

Släck alla lampor när du går hemifrån

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.