Resekrönika – kontrasternas stad

2024-07-15
Fotgängarna respekterar lydigt alla rödljus – å andra sidan möter här Europas kanske mest självständiga, liberala storstadsmänniskor. Livsstilarna är många – anything goes. Nattlivet är spännande och dekadent. Technostället Berghain, inrymt i ett f.d. kraftverk, är lika utflippat som någonsin New Yorks legendariska Studio 54.

Dynamiska 3,5 miljonersstaden Berlin är stadd i snabb omvandling och ett måste för alla kulturintresserade. Scener som Deutsche Oper och Schaubühne håller en synnerligen hög konstnärlig nivå – liksom de avantgardistiska minioperahusen!

Kulturlivet är häpnadsväckande mångfacetterat. Inte undra på att turismen hit ständigt slår nya rekord och att särskilt konstnärer och unga magnetiskt dras till denna vitala metropol.

Inte sedan 20-talet torde Berlin ha upplevt en sådan boom som nu. Prisnivån är på väg upp, men trots den allt svagare svenska kronan är det mesta 30 procent billigare än i Stockholm.

I omtalade Prenzlauer Berg har de nerslitna förkrigshusen piffats upp; istället har Friedrichshain, öster om Alexanderplatz, blivit ”the hotplace nr 1”. I centrum reser sig byggen i miljardklassen. DDR-parlamentet ersätts av ett slottsbygge som redan spräckt stans ansträngda budget.

Missa inte de enorma konstmuseerna – och heller inte den hypermoderna konsten på Hamburger Bahnhof eller i Boros; en ombyggd krigsbunker… Shoppa på överdådiga KaDeWe eller billigare Karstadt… upplev sober elegans på café Einstein… besök barockslottet Charlottenburg, omgivet av en väldig park och tre extremsnygga konstmuseer… Koppla av på jättelika spaanläggningen Vabali, med mängder av saunor och pooler. Sydostasiatisk miljö, men med fornnordiska drag… Som sagt: Kontrasternas stad!

Fakta

Flyg Stockholm—Berlin t/r behöver med god planering inte kosta mer än en tusenlapp. Tågförbindelserna har tyvärr försämrats samt relativt sett blivit allt dyrare. För den som vill bo bekvämt och på ett av stans mysigaste, bäst belägna hotell, längs Kurfürstendamm, rekommenderas fyrstjärniga Hollywood Media Hotel. För mer fakta, se tyska turistbyrån, www.germanytravel.se

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.