Tallin – en stad med mycket att erbjuda

2024-07-16

Stockholm är en perfekt utgångspunkt för båtfärder till en rad destinationer på andra sidan Östersjön. Även en kortkryssning kan ge den där lite rusiga blandningen av äventyr, avkoppling och njutning.

Jag avreser en eftermiddag från Värtahamnen med Silja Line/Tallink. Efter en helkväll med överdådigt smörgåsbord, konserter, shower, relaxavdelning och shopping väntar nästa morgon en gedigen frukostbuffé innan det dags att gå i land i Tallin – sedan 1991 huvudstad i ett åter självständigt Estland. Vill du resa lyxigt? Boka en tvårums Suite-hytt med panoramautsikt i fören – och champagnefrukost ”speziale” dagen därpå. Billigaste kryssningen innebär två nätter ombord och en dag i Tallin; min rekommendation är dock att man kostar på sig åtminstone en övernattning i den världsarvsklassade staden – vars medeltida, högt belägna bebyggelse innanför 1200-talsmuren ger stan en lite sagoaktig karaktär (à la Prag).

Stan, med 400 000 invånare, har mängder av sevärdheter. Besök till exempel Kumu-museet för modern konst, beläget i Kadriorgparken, där även den ryske kejsaren Peter den stores lustslott bevarats. Spännande konstgallerier finns bl.a. vid Frihetstorget, grupperade kring ett mysigt konstnärscafé. Ett intressant museum är också Fotografiska; ett syskonmuseum till det i Stockholm.

Spännande folkliv bjuds i den charmiga ”Centralmarknaden” (Hötorgshallen i kubik!), medan supermoderna jättegallerian Solaris är trendigt modern. Kvällstid kan man slinka in i det utsökta konserthuset eller bänka sig i operasalongen – om man inte vill ta del av det pulserande bar- och klubblivet. Ett av stans mest monumentala sovjetiska byggnadsverk, den förra konserthallen Linnahall, står kvar som en nerklottrad förfallen rest från ockupationstiden. Tallin är en stad som beslutsamt tagit sig vidare efter självständigheten 1991: en fascinerande brygd mellan gammalt och nytt. Estländarna är öppna, nyfikna. Det är lätt att må bra här.

För övernattning rekommenderas lyxigt nyrenoverade Tallink Spa & Conference, halvvägs mellan hamnen och gamla stan. Enda dilemmat är att det är svårt att lämna hotellets spaområde – med en bassäng även utomhus (rykande av värme mitt i vinterkölden).

Foto i toppen: Bigstock

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.