Tallinn – en kryssning bort

2024-06-18

En minisemester på 1,5 dygn där man kan koppla av från vardagen och få uppleva nya, spännande vyer? Prova en minikryssning från Stockholm – exempelvis med Silja Line (ägt av Tallink, Östersjöns största rederi). En kryssning som passar lika bra för familjer som för par och ensamstående.

Silja Lines Romantika och Victoria avgår från Stockholm varje eftermiddag; man hinner därefter avnjuta både själva färden ut genom skärgården – eller varför inte samtidigt prova det vidsträckta smörgåsbordet innan kvällens nöjesutbud tar vid. Följande dag är det bara att promenera ut i den estniska huvudstaden, som med sina gamla hus och överblickbara stadskärna uppe på en höjd har en alldeles speciell, faktiskt nästan lite sagoaktig karaktär. Sedan återresa framåt kvällen – och följande morgon passar det fint med frukostbuffé medan färjan glider fram genom Stockholms skärgård.

Tallinn, som på 1600-talet hette Reval och var en del av det svenska stormaktsrederiet, har på senare år blivit en allt mer uppskattad destination, inte minst bland svenskar. Och prisnivån är ännu behagligt låg: 40 procent billigare än Stockholm. Med tanke på det kan man kanske till och med överväga att boka en 30 kvadratmeters svit på 9:e däck och få uppleva verkligt lyxig kryssningskänsla.

Tallinn, med drygt 400 000 invånare är inte bara Estlands huvudstad och en viktig industriort utan innesluter också en av östersjöområdets bäst bevarade medeltidsstäder, numera med på UNESCO:s världsarvslista. I gamla stan, högt belägen och omsluten av en ringmur, finns rester av en fästning, välbevarade hus från 1500-talet och framåt, vindlande gränder, små torg och parker, och flera ståtliga kyrkor, varav flera ryskortodoxa.

Tips!

Missa inte vegrestaurangen veganrestoran.ee, medeltidsrestaurangen Olde Hansa, atmosfärrika ölhallen Karja Kelder och det urmysiga 1800-talskaféet Maiasmokk.

Sevärdheter?

Linnahall nära hamnen (sovjetiskt kulturcentrum av pompösa mått, numera i ”ruinromantiskt” förfall), konstmuseerna Kardriorg palace och Kumu, Estniska konserthallen, operan (kolla program på Opera), Ockupationsmuseet (blixtbelyser landets moderna historia) och Stadsmuseet. Och mycket annat!
Läs mer på Visitestonia

Foto i toppen: privat

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.