Dresden – en blandning av gammalt och nytt

2024-06-18

”Tysklands Florens” kallades förr Dresden: en stad med överdådiga barockbyggnader och vackert belägen längs floden Elbe. Det omgivande landskapet är kuperat, med många vinodlingar – precis som i Toscana.

De allierades bombraid mot Dresden en februarinatt 1945 dödade uppemot 40 000 civila och lade större delen av stan i ruiner.

Idag har flertalet av de historiska byggnaderna i Altstadt sent omsider återuppbyggts (såsom Semperoperan och Frauenkirche). Dresden, som tidigare tillhörde Östtyskland, har samtidigt återtagit sin plats som en av Tysklands mest vitala kulturstäder.

”Neustadt” öster om älven, med enhetlig bebyggelse från tidigt 1900-tal, har blivit en hipp stadsdel med många spännande restauranger och klubbar. Övriga delar av centrum präglas av ”betongbrutalistisk” modernism à la svenskt 70-tal – och det mastodontiska kulturhuset från DDR-tiden, invigt 1969, påminner starkt om det jämngamla kulturhuset vid Sergels torg i Stockholm.

Halvmiljonstaden Dresden, ett par timmars tågresa från Berlin, är lagom stor för att smidigt lära känna till fots (emellanåt kan man ju hoppa på en av de många spårvagnarna). Missa heller inte möjligheten att följa med någon av kryssarna som trafikerar Elbe; såväl kortare turer som heldagsturer. Anblicken av sluttningarnas palatsliknande villor, vidsträckta vinodlingar, pittoreska byar och småstäder längs älvbrinkarna – alltsammans är förtjusande. Ibland kan det kännas som att färdas genom en Bröderna Grimm-saga…

Dresdens sevärdheter är många. Semperoperan, en av Tysklands första och största operahus, bjuder på föreställningar i europeisk toppklass. Strax intill ligger det överdådiga konstmuseet Zwinger, med framför allt målningar från medeltid fram till sent 1800-tal. Ryssarna tog en hel del av konsten när de intog Dresden år 1945; somliga målningar har ännu inte återställts.

För den som vill orientera sig i samtida tysk konst rekommenderas Neue Galerie, strax intill konsthögskolan; definitivt ett av Tysklands främsta i sin klass, inklusive stora samlingar skulpturer och installationer.

”Die Welt der DDR” torde vara Tysklands främsta museum om kommunisttiden och är långt rikhaltigare än motsvarande museum i Berlin – vilket säger en hel del. Typiska vardagsmiljöer i DDR har återuppbyggts – och slungar besökaren in i en totalt annan värld. Avsätt dessutom några timmar för Dresdens stadsmuseum som bl.a. ger inblickar i mellankrigstiden och det förödande andra världskriget.

Sommardagar kan det vara skönt att promenera i den jättelika Grosser Garten, en halvt förfallen barockpark med åar och sjöar. Dresdens Central Park! – dessutom försedd med en minijärnväg som ända sedan DDR-tiden sköts av uniformsklädda barn och ungdomar.

Vill man göra en halvdagsutflykt rekommenderar jag båt eller buss till den idylliska småstaden Pillnitz. Här finns fantastiska stigar längs floden, tidlösa värdshus – och ett slott omgivet av en kilometervid park. Man får känslan av att kliva rätt ut i den tyska romantiken…

I Dresden arrangeras årligen ”Musikfestspiele”, med mängder av högklassiga konserter. I år bjöds på alltifrån klassiskt till Eric Clapton. Och en kväll var det allsång och folkmusik – överallt i stan…

Med cellisten Jan Vogler som intendent har Dresdner Musikfestspiele etablerat sig som en av Europas främsta musikfestivaler. År 2020 blir det festival 12/6—12/7, med sammanlagt 63 konserter. Alltifrån New York-filharmonikerna till Sting! Se mer på www.musikfestspiele.com

Foto: Björn Gustavsson

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.